Política

Puigdemont acusa Sánchez de “mirar a una altra banda” en el ’Catalangate’

L’expresident assegura que fins ara el president espanyol l’únic que ha fet ha estat desacreditar a CitizenLab

L’eurodiputada Diana Riba alerta que Pegasus està destruint els drets ciutadans

L’ex president de la Generalitat, i ara eurodiputat de JxCat, Carles Puigdemont, ha acusat el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, de “mirar a una altra banda” en relació al Catalangate. En una conversa organitzada des de Mèxic sobre els casos d’espionatge massiu en aquell país i a Catalunya, Puigdemont ha opinat que, fins ara, tot el que ha fet l’executiu de Sánchez a l’entorn del tema ha estat “desacreditar CitizenLab” i “negar la possibilitat de fer una comissió d’investigació que, d’altra banda, defensen al Parlament europeu”. Això, ha indicat Puigdemont, fa que “les sospites sobre la responsabilitat del govern espanyol es disparin”.

La també eurodiputada Diana Riba, en aquest cas per ERC, ha intervingut també al debat, durant el qual ha afegit que el govern espanyol “ha fet una altra cosa, que és confirmar que sí ha espiat 18 de les 65 persones” que denunciava CitizenLab. “Per tant, reconeixen que han comprat Pegasus, que el tenen i que a 18 persones les espien d’una manera que consideren legal”. Això, ha afegit Riba, dona de l’ex conseller empresonat per l’1-O Raül Romeva i presumptament espiada ella mateixa amb el programari israelià, “vol dir que un jutge ho ha autoritzat”. “I com pot ser legal, espiar amb un programa que fins i tot suplanta la identitat?”, s’ha preguntat la republicana.

Tant Puigdemont com Riba han advertit dels perills d’aquest programari. L’ex president ha advertit dels “perills de blanquejar” una eina com aquesta legislant per regular-la. Al seu parer, és “impossible” poder controlar un programa que no ha dubtat a qualificar com a “arma de destrucció massiva de drets fonamentals”. Des del seu punt de vista, cal un consens general per considerar-la “antidemocràtica” i situar-la “fora de la legalitat”. Riba ha coincidit amb Puigdemont en la destrucció de drets per a la ciutadania que comporta la utilització d’aquest programari per part dels estats, els únics ens que els poden comprar. A parer de l’eurodiputada, “Pegasus està destruint les nostres democràcies”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Iñaki Soto
Director del diari Gara

“El model del PNB està esgotat, necessita un relleu”

Barcelona
política

Collboni no obté suport per al PAM i no es tramitarà

barcelona
Guerra a Europa

Els líders de la UE destaquen la urgència de dotar Kíiv de sistemes antiaeris

Barcelona
estats units

Els EUA restableixen les sancions contra el petroli i el gas de Veneçuela

barcelona
Orient Mitjà

La UE demana contenció a Israel per evitar una escalada bèl·lica a tota la regió

Barcelona
orient mitjà

Un atac amb drons reivindicat per Hezbol·là deixa divuit ferits al nord d’Israel

barcelona
POLÍTICA

La CUP vol impulsar la transició energètica a la demarcació

GIRONA
Orient Mitjà

Netanyahu diu que Israel prendrà les seves pròpies decisions sobre l’Iran

Barcelona
birmània

La junta militar trasllada Suu Kyi a un lloc d’arrest fora de presó

barcelona