Política

Escòcia

Sturgeon llança la campanya per convocar un segon referèndum

La ministra principal d’Escòcia divulgarà una sèrie de documents amb arguments a favor de la independència del Regne Unit

La líder de l’SNP assegura que el resultat de la consulta de 2014 hauria estat diferent si la ciutadania hagués sabut que hi hauria el ‘Brexit’

La ministra principal d’Escòcia, Nicola Sturgeon, iniciarà aquest dimarts la campanya per convocar un segon referèndum d’independència, que espera concretar a finals de 2023.

En una entrevista a la BBC, preguntada sobre si està posant en marxa formalment la campanya per la consulta “número dos” sobre la separació del Regne Unit, la líder del Partit Nacionalista Escocès (SNP, per les sigles en anglès) ha respost que “sí”. La cap del govern escocès ha subratllat que l’objectiu és que la convocatòria se celebri abans que acabi el 2024, sigui legal i oficialment reconeguda.

Sturgeon té previst divulgar a partir d’aquest dimarts una sèrie de documents que justifiquen la celebració d’un nou plebiscit, després que al primer referèndum, celebrat al setembre de 2014, el 55% dels escocesos va optar per mantenir-se al Regne Unit –del qual Escòcia forma part des del 1707- enfront del 45% que va apostar per la independència.

“Si el 2014 haguéssim sabut tot el que sabem ara sobre el camí que el Regne Unit prendria, estic segura que Escòcia hauria votat aleshores pel sí”, ha afirmat Sturgueon en referència a la sortida de la Unió Europea (UE). Al referèndum cobre la permanència o sortida de la UE, celebrat al juny de 2016, Escòcia va votar per quedar-se a la Unió, però el Brexit va ser la opció guanyadora al conjunt del país.

El primer document que Sturgueon donarà a conèixer compara Escòcia amb altres països europeus i explicarà les raons per les quals la regió es beneficiarà si aconsegueix la independència. Més endavant, la líder de l’SNP preveu difondre documents relacionats amb la divisa, els impostos, la defensa, la seguretat social i les pensions, la participació a la UE i el comerç.

Segons ella, “la conclusió molt clara és que Escòcia estaria molt millor com a país independent”.

La política escocesa ha avançat que aviat presentaran un projecte de llei per tirar endavant el referèndum. Però perquè aquesta segona consulta tingui reconeixement oficial, cal que el Parlament britànic transfereixi la competència a la cambra de Holyrood. I ara per ara el govern de Boris Johnson no ha mostrat cap senyal que estigui disposat a atorgar el consentiment formal que garanteixi la legalitat del referèndum, com sí que va fer Cameron el 2014.

En aquest sentit, Sturgeon ha defensat que el seu govern té el mandat de celebrar una nova votació i ha acusat Londres de no respectar ni la democràcia ni l’Estat de dret.



[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia