Política

Unió Europea

Brussel·les activa la via judicial contra el Regne Unit

Portarà Londres al TJUE si en dos mesos no fa marxa enrere en el projecte de llei que invalida el protocol d’Irlanda del Nord

La Comissió Europea va reactivar ahir el procediment d’infracció que va obrir al març contra el Regne Unit per no aplicar el protocol d’Irlanda del Nord de l’acord pel Brexit. Ara, el govern britànic té dos mesos per fer marxa enrere en la llei que trenca el pacte pel Brexit. En cas que no sigui així, Brussel·les portarà el cas al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE).

És el primer pas concret que l’executiu comunitari fa després que el primer ministre britànic, Boris Johnson, hagués desafiat Brussel·les en activar fa tres dies el procés parlamentari per aprovar una llei que modifica allò pactat per Irlanda del Nord en l’acord del Brexit.

L’executiu europeu havia deixat en suspens l’expedient sancionador obert al març contra el Regne Unit per haver violat l’acord pel Brexit amb l’esperança de poder trobar una solució a l’incompliment britànic a l’hora d’aplicar el protocol d’Irlanda del Nord. “La violació dels acords internacionals no és acceptable”, va dir taxatiu, en roda de premsa, el vicepresident de la comissió responsable de les relacions amb el Regne Unit, Maros Sefcovic. “No hi ha cap dubte ni justificació legal ni política per canviar de manera unilateral un acord internacional (...) És il·legal. També és extremament danyós per a la confiança mútua.”

A banda de la reactivació del procediment d’infracció ja obert, la Comissió Europea n’ha iniciat dos de nous contra el Regne Unit per incompliments de les normes sanitàries i fitosanitàries previstes en el protocol.

Tot i això, Brussel·les manté la mà oberta al diàleg per buscar solucions ràpides, concretes i consensuades, va dir Sefcovic, que va evitar precisar si la Comissió preveu altres mesures de represàlia com la imposició d’aranzels al comerç britànic si persisteixen els incompliments.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Política

ERC formalitza la proposta d’un cara a cara entre Aragonès i Puigdemont

barcelona
política

Els homes joves són els més espanyolistes, segons una enquesta d’Òmnium

barcelona
política

Aprovada la partida urgent de 142 milions per fer front a la sequera

barcelona
política

El Parlament convalida el decret per salvar 1.850 milions dels pressupostos fallits

barcelona
orient mitjà

Creixen els temors d’una incursió de l’exèrcit israelià a Rafah

barcelona
judicial

La Fiscalia de l’Audiència Nacional veu terrorisme al cas del Màgic

barcelona
orient mitjà

Von der Leyen demana a Israel i l’Iran que frenin l’escalada

barcelona
índia

Arrenca el procés electoral més gran i més llarg del món

barcelona

Israel llança un atac limitat de represàlia contra l’Iran

barcelona