Política

Portugal

Rebelo de Sousa promulga el pressupost de Costa malgrat les “limitacions”

El Parlament va aprovar els comptes a finals de maig després d’un avançament electoral que va donar la majoria absoluta al Partit Socialista

El nou document incorpora mesures per fer front als efectes de la guerra d’Ucraïna i mesures de suport a les famílies

El president de Portugal, Marcelo Rebelo de Sousa, ha promulgat aquest divendres el Pressupost de l’Estat per al 2022 del govern del primer ministre, António Costa, que entrarà en vigor a meitat d’any després de la crisi política que va derivar en un avançament electoral.

Els comptes van ser aprovats el passat 27 de maig al Parlament per la majoria absoluta aconseguida pel Partit Socialista (PS) precisament a les eleccions anticipades.

En un comunicat a la pàgina oficial de la Presidència, Rebelo de Sousa –que és de l’opositor PSD– ha considerat que és necessari promulgar els comptes del 2022 “el més aviat possible” malgrat que el document pateix “limitacions evidents” i “inevitables”.

Segons ell, és “un conjunt d’intencions en un context d’evolució imprevisible” pels efectes de la pandèmia de Covid-19 i la guerra a Ucraïna i està “condemnat a fer de pont precari amb un altre Pressupost”, el de 2023.

En aquest sentit, Rebelo de Sousa confia que els propers comptes ja es puguin aplicar “amb més certeses i menys interrogants sobre el final de la pandèmia, el final de la guerra i els “costos d’una i de l’altra en la vida de les nacions i les persones”.

En tot cas, creu que “és preferible tenir un marc de referència”, encara que sigui “precari”, elaborat fa un mes que no mantenir “el marc anterior, de fa més de sis mesos”.

Els comptes aprovats al maig es basen en el projecte de pressupostos que van ser rebutjats en l’anterior legislatura, en la qual el PS no tenia la majoria i governava amb el suport d’altres forces.

El document promulgat ara incorpora algunes novetats respecte d’aquell document com mesures per fer front a les conseqüències de la guerra a Ucraïna amb un cost superior als 1.800 milions d’euros.

El govern portuguès promet més de 500 milions d’euros en mesures de suport a les famílies, a través d’una rebaixa fiscal que beneficia joves i grups familiars de classe mitjana i del reforç dels suports socials.

A més, contempla un augment extraordinari de 10 euros per  les pensions més baixes –fins a 1.108 euros/mes- per pal·liar l’efecte de la inflació, i una pujada salarial per als funcionaris del 0,9 %.

Incentius fiscals a la inversió, rebaixa de l’IVA al 6 % en productes d’higiene menstrual, l’ampliació de la prestació per desocupació en cas necessari per a les víctimes de violència domèstica i la congelació de les rendes antigues per un any són algunes de les mesures estrella del projecte.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

Orobitg i Viñas, representants de la Selva i el Gironès a la llista d’ERC

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona