Política

En directe

La Guerra d’Ucraïna, dia 120

Les tropes russes continuen avançant a l’est d’Ucraïna

Les forces ucraïneses encara resisteixen a l’estratègica ciutat de Sievierodonetsk, a Lugansk

Kíiv confirma la caiguda dels assentaments de Loskutivka i Rai-Oleksandrivka

Quatre mesos després de la invasió russa d’Ucraïna les batalles més cruentes es produeixen a l’est del país, a la regió del Donbass.

Les tropes de Moscou continuen avançant a la regió oriental de Lugansk, a l’est d’Ucraïna , on han ocupat diverses poblacions però encara no han aconseguit el control total de l’estratègic enclavament de Sievierodonetsk.

En les últimes 24 hores, l’exèrcit rus ha llançat atacs aeris en Verkhniokamianka, Sievierodonetsk i Sirotine, així com atacs aeris i amb míssils a Hirske.

El cap de l’Administració Militar Regional de Lugansk, Serhii Haidai, ha subratllat aquest dijous que continuen “dissuadint els russos a Sievierodonetsk i Sirotine” i “repel·lint els atacs de Zolote i Vovtxoiarivka”.

No obstant, el responsable militar ha assenyalat que “els ocupants estan destruint les capacitats industrials a Sievierodonetsk”. “Aquesta vegada, una fàbrica de maons ha estat atacada, així com la planta de fibra de vidre Skloplastyk, a més d’una factoria d’equips químics”, ha detallat.

Un dels edificis de les instal·lacions de la planta de la planta química de Azot, on encara es refugien diversos centenars de civils i militars ucraïnesos, també ha resultat danyat en un dels atacs enemics. “L’exèrcit rus està «alliberant» Sievierodonetsk de la vida i el treball”, ha lamentat Haidai.

El militar ha confirmat que els assentaments de Loskutivka i Rai-Oleksandrivka “han estat ocupats per l’enemic” aquest dimecres.

D’altra banda, Lissitxansk, una altra important població de la zona, ha estat bombardejada diverses vegades en les últimes hores. “S’han registrat danys en una de les escoles de la ciutat. Una persona ha mort i tres més han resultat ferides”, ha precisat el portaveu.

  • 16:17

    Moldàvia prorroga 45 dies l’estat d’emergència per la guerra a Ucraïna


    El Parlament Moldau ha prorrogat aquest dijous 45 dies més l’estat d’emergència decretat al país arran de la invasió russa de la veïna Ucraïna.

    L’estat d’emergència permet a la Comissió per a Situacions d’Excepció intervenir ràpidament i, en cas de necessitat, prendre decisions més enllà el que estableix el marc legal actual, per garantir l’abastiment energètic per a tots els ciutadans i la seguretat energètica de l’Estat.

    La mesura ha rebut el suport de 59 diputats del governant Partit Acció i Solidaritat i el rebuig de l’oposició, gairebé la totalitat de la qual ha abandonat el plenari.Set diputats del Bloc dels Comunistes i Socialistes i 2 del partit Shor hi han votat en contra.

    “Mentre la guerra a Ucraïna creï riscos a Moldàvia, vinculats a la seguretat, als fluxos migratoris, als preus dels combustibles, haurem de reaccionar i prendre mesures ràpides”, ha declarat la primera ministra moldava, Natalia Gavrilita, citada per Unimedia.

    Moldàvia va introduir l’estat d’emergència el passat 24 de febrer, el mateix dia que Rússia va llançar la campanya militar contra Ucraïna, per un període de 60 dies, que a l’abril va ampliar dos mesos més.

  • 16:10

    Zelenski augura una Ucraïna integrada a la UE la pròxima generació


    El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, s’ha mostrat confiat que el seu país obtingui “avui o demà” l’estatus de candidat a membre de la Unió Europea (UE) i ha albirat una Ucraïna “amb un nou futur com a part de la família europea” per a les pròximes generacions.

    “Aquesta és la nostra elecció, la nostra visió de futur pel bé dels nostres fills. Volem construir un país que sigui part de la UE”, ha afirmat aquest dijous el president ucraïnès en una intervenció per videoconferència amb estudiants de la Universitat Hebrea de Jerusalem.

    Zelenski s’ha mostrat optimista sobre la possibilitat que Ucraïna es converteixi aquesta setmana en candidata a Estat membre de la UE i ha ressaltat que els ucraïnesos “han sacrificat molt per això”.

    Ha insistit que integrar-se a la UE és la millor garantia de seguretat per al seu país, condemnat a viure “amb un veí que probablement voldrà tornar a atacar-nos en 20 o 25 anys”, ha dit en referència a Rússia, que va envair Ucraïna fa gairebé quatre mesos i ha desencadenat una dura guerra concentrada ara en l’est del país.

  • 13:49

    Unesco eleva a 152 els monuments malmesos a Ucraïna


    La Unesco ha pogut verificar que almenys 152 monuments o llocs històrics protegits d’Ucraïna han estat malmesos com a conseqüència de la invasió russa, uns 60 més que en la seva anterior avaluació.

    Els experts de l’organització han comprovat que 70 edificis religiosos, 30 històrics, 18 centres culturals, 15 monuments, 12 museus i 7 biblioteques han estat parcial o totalment destruïts pels combats. La regió de Donetsk, amb 45 llocs afectats; a de Khàrkiv, amb 40, i la de Kíiv, amb 26, concentren tres quartes parts dels danys.

    La directora general de l’agència de l’ONU per a l’Educació, la Ciència i la Cultura, Audrey Azoulay, ha recordat que “el patrimoni cultural, en totes les seves formes, no pot ser considerat un objectiu” de la guerra”.

    L’agència ha adoptat una sèrie de mesures per prevenir la destrucció de llocs protegits i assessora els professionals per inventariar i evitar al màxim els danys. A més, ha identificat alguns refugis per als objectes que poden ser traslladats i n’han reforçat els dispositius antiincendis.

  • 13:48 Unesco eleva a 152 els monuments malmesos a Ucraïna


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona