Política

Aragonès alça la veu contra l’assetjament a la llengua

En el primer acte institucional que se celebra al Palau de la Generalitat amb motiu de la diada de Sant Joan

El president coincideix amb Borràs a definir la llengua com un element d’adhesió

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, va reivindicar ahir la llengua catalana i va denunciar que el català està “assetjat des de diversos fronts”. El president va fer aquesta advertència en l’ acte institucional amb motiu del dia de Sant Joan a Catalunya que es va celebrar al Palau de la Generalitat. Aragonès va fer una crida a “celebrar la vida” en la revetlla d’avui, però va demanar “prudència i responsabilitat” davant la possibilitat d’incendis.

Primer acte institucional

Per primera vegada, la Generalitat va celebrar ahir un acte institucional per la jornada de Sant Joan, que el govern ha volgut dedicar als “llaços culturals entre els Països Catalans”, sota els quatre pilars de “llengua, ciutadania, futur i llibertat”. Al pati de Carruatges del Palau de la Generalitat, el president català va recordar que Catalunya “des de temps ancestrals celebra el solstici d’estiu, com a forma de celebrar la vida”.

La llengua catalana va ser la protagonista de l’acte de celebració, també en el discurs d’Aragonès: “Avui és un dia per reivindicar la llengua catalana, no solament com a instrument de comunicació, sinó com a forma d’expressió de la manera que tenim de veure el món. Una concepció oberta de nació, que no és d’imposició, sinó d’adhesió”, va afirmar.

Però el mandatari català va avisar, d’altra banda, que “ara que la llengua catalana és assetjada per diferents fronts, és el moment de reivindicar aquest futur compartit”, ja que solament així la llengua i la cultura catalana “tindrà futur”; un futur que “s’ha de fer necessàriament de forma compartida amb la resta de territoris de parla catalana, amb la resta de Països Catalans”, va concloure el president.

A l’acte hi van ser presents la presidenta del Parlament, Laura Borràs, que també havia reivindicat la llengua en un acte al Parlament; el vicepresident català, Jordi Puigneró, i els consellers Natàlia Garriga, Tània Verge o Josep Gonzàlez-Cambray; i representants de partits com Alba Vergés (ERC), Mònica Sales (JxCat), Gemma Lienas (PSC-Units) o Eulàlia Reguant (CUP), a més de representants d’entitats culturals i de defensa del català.

La cerimònia va tenir també com a protagonista la Flama del Canigó, present en dos fanalets que van ser encesos per voluntàries d’Òmnium Cultural, seguint la tradició de cada Sant Joan a Catalunya de portar aquesta flama a les diverses fogueres que s’encenen durant la nit per tot el territori.

Els artistes valencians Borja Penalba i Mireia Vives van interpretar les cançons Cançó de fer camí i Criatura dolcíssima; i es van llegir els textos La meva primera llibreria, d’Antònia Vicenç, a càrrec de l’actriu mallorquina Ona Borràs; XVIII, de Renada-Laura Portet, a càrrec de l’actriu Neus Ballbé, i un fragment del llibre Mercè Rodoreda, de Mercè Ibarz.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Les protestes propalestines es traslladen als campus dels Estats Units

barcelona
Estats Units

Un editor de premsa groga reconeix que va afavorir Trump en la campanya de 2016

Barcelona
estat espanyol

La parella d’Ayuso va proposar al fiscal acceptar 8 mesos de presó pel frau fiscal

barcelona
guerra a gaza

L’ONU demana investigar les fosses comunes trobades en els hospitals de Gaza

barcelona
política

Vergés (Junts) reivindica la llengua catalana a la Diada de Sant Jordi

sant feliu de guíxols
unió europea

L’Eurocambra avala les noves regles fiscals que han de reduir el dèficit i el deute

barcelona
política

El TC avala Puigdemont de candidat contra el recurs de Cs

barcelona
regne unit

Sunak anuncia un augment de la despesa en defensa

barcelona
guerra a europa

Hezbol·là ataca amb drons una caserna israeliana a 15 quilòmetres de la frontera

barcelona