Política

conflicte bèl·lic a l’est d’europa

Ucraïna contraataca en la mar Negra i perd cada vegada més terreny a Luhansk

L’exèrcit ucraïnès intenta recuperar l’illa de les Serps, peça clau per al control marítim de la mar Negra

Les tropes russes avancen cada vegada més a la regió de Luhansk, a l’est d’Ucraïna, mentre que en el sud la lluita pel control de la mar Negra s’ha intensificat amb atacs ucraïnesos contra una estratègica illa presa per Rússia, l’enfonsament d’un altre vaixell rus i cops contra plataformes gasístiques prop de Crimea.

“Continua una operació militar per a derrotar a les forces i equipaments enemics en Zmiinyi –o Illa de les Serps–. Un altre complex de míssils i canons antiaeris Pantsir-C1 russos ha estat atacat”, ha assenyalat avui el Comandament Sud d’Ucraïna en un comunicat bèl·lic.

L’illa rocosa, situada en la mar Negra, a uns 45 quilòmetres de les costes ucraïnesa i romanesa, va ser presa per Rússia al principi de la guerra a Ucraïna.

L’illa de Zmiinyi té un gran valor estratègic, perquè qui la domini té el control de la mar, la terra i l’aire en la part nord-oest de la mar Negra i el sud d’Ucraïna, amb la important ciutat portuària d’Odessa a l’abast de l’artilleria.

Amb una longitud de 662 metres i una amplària de 440 metres, alberga complexos russos de defensa aèria, tres unitats de sistemes d’artilleria de coets, un grup de llanxes i unitats de forces especials, segons el Departament d’Intel·ligència Militar d’Ucraïna (GUR).

Serveix per a donar cobertura a l’aviació russa i la Flota de la mar Negra, entre altres avantatges estratègics.

Per tot això, Kíiv vol recuperar-la. El cap del GUR, el major general Kyrylo Budanov, ha assegurat que els contraatacs continuaran fins que Zmiinyi sigui alliberada.

Nou vaixell enfonsat

Divendres passat, les forces ucraïneses van afirmar haver destruït i enfonsat un altre vaixell rus, el remolcador “Vasili Bej”, quan intentava transportar armes i tropes de reforç a l’illa.

Segons el governador d’Odessa, Maksym Márchenko, el vaixell estava equipat amb un sistema de míssils antiaeris “Tor”.

La intel·ligència britànica afirma que les forces ucraïneses van utilitzar míssils antivaixell Harpoon fabricats a Occident.

Aquesta setmana van ja dos contraatacs contra la guarnició russa a l’illa: un la vespra, que es s’ha conegut avui, i un altre dimarts passat, quan Ucraïna va assestar un “cop concentrat amb l’ús de diverses forces i diferents mètodes de destrucció”, segons el Comandament Sud.

L’artilleria va colpejar llavors un Pantsir-C1, una estació de radar i vehicles militars.

Segons el Regne Unit, “la defensa costanera d’Ucraïna ha neutralitzat en gran manera la capacitat de Rússia per a establir el control de la mar i projectar una força marítima en el nord-oest de la mar Negra”. “Això ha soscavat la viabilitat del disseny operatiu original de Rússia per a la invasió, que implicava mantenir la regió d’Odessa en risc des de la mar”, va opinar la intel·ligència britànica.

Aquest dilluns les tropes ucraïneses van atacar amb míssils plataformes gasístiques de l’empresa Chernomorneftegaz, nacionalitzada en 2014 per les autoritats de Crimea després de l’annexió de la península ucraïnesa per Rússia.

Ofensiva russa a Lissitxansk

A terra, la batalla més cruenta continua centrant-se en l’est d’Ucraïna, concretament a la regió separatista prorussa de Luhansk, on les forces russes avancen cada vegada més cap a la ciutat de Lissitxansk.

Es tracta de l’última gran ciutat encara sota control total de Kíiv després de perdre gairebé íntegrament el control de Sievierodonetsk. Segons la intel·ligència britànica, les forces russes haurien avançat des del diumenge més de cinc quilòmetres cap a aquesta ciutat. Els analistes occidentals creuen que en els pròxims dies estaran ja a les portes de Lissitxansk.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

Aproven una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES