Política

conflicte bèl·lic a l'est d'europa

Els líders europeus avalen atorgar a Ucraïna l’estatus de país candidat a la Unió Europea

Els 27 també donen llum verda a concedir l’estatus a Moldàvia i traslladen un missatge d’optimisme a Geòrgia

Els líders europeus han avalat aquest dijous atorgar a Ucraïna l’estatus de candidat a la Unió Europea (UE), el pas previ perquè el país pugui obrir negociacions amb Brussel·les per iniciar el procés d’adhesió.

En la cimera dels 27 que ha arrencat aquest dijous a la capital belga, els caps de govern també han donat llum verda a concedir l’estatus de candidat a Moldàvia, mentre que a Geòrgia –l’altre país inclòs en el debat– se li ha traslladat un missatge d’optimisme per a les seves aspiracions europees malgrat exigir-li reformes.

El president del Consell Europeu, Charles Michel, ha qualificat l’acord de “moment històric”, tot destacant que suposa “un pas crucial en el camí cap a la Unió Europea”.

El consens entre els diferents estats membres abans de l’inici de la cimera ja es preveia ampli. A l’arribada de la reunió, els líders europeus han remarcat la importància de transmetre “un senyal fort” a Ucraïna i de “donar esperança” a la ciutadania del país. Fins i tot alguns dels estats que fins ara s’havien mostrat més escèptics amb el procés d’adhesió, com els Països Baixos, han assenyalat que la manera d’enfocar el procés ha estat “equilibrat i adequat”.

La decisió del Consell també arriba just una setmana després el president francès, Emmanuel Macron; el canceller alemany, Olaf Scholz, i el primer ministre italià, Mario Draghi, viatgessin fins a Kíiv per reunir-se amb el president ucraïnès, Volodímir Zelenski. En aquella trobada, els líders europeus es van posicionar a favor que Ucraïna obtingués de forma “immediata” l’estatus de candidat, tot subratllant que Ucraïna és un clar exemple de “la defensa dels valors de la democràcia i llibertat que caracteritzen el projecte europeu”.

D’aquesta manera, el Consell dóna continuïtat a l’opinió que va emetre el divendres passat la Comissió Europea, que va mostrar-se a favor d’acceptar Ucraïna i Moldàvia com a països candidats i d’atorgar l’estatus a Geòrgia “un cop s’hagin adreçat una sèrie de prioritats”. En el mateix document, l’executiu europeu va matisar que aquest procés d’ampliació és “reversible” i “basat en els mèrits” que assoleixi cada estat.

Zelenski agraeix als líders de la UE l’estatus de candidat a Ucraïna

El president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha agraït als líders de la Unió Europea (UE) la concessió avui al seu país de l’estatus de candidat a entrar en el club comunitari.

“Aquest és un moment únic i històric en les relacions amb la UE. Li estic molt agraït a (el president del Consell Europeu) Charles Michel; a (la presidenta de la Comissió Europea, Ursula) Von der Leyen, i als líders de la UE pel seu suport”, ha afirmat Zelenski en un missatge en Twitter.

“El futur d’Ucraïna està dins de la UE”, ha subratllat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA veten l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona
Estats Units

Descartat un segon jurat del judici contra Trump a Nova York

Barcelona
política

L’Estat descarta que el Suprem actués amb “directrius”, al judici a l’1-O

BARCELONA
polònia

Detenen un home acusat de planejar un atac contra Zelenski

barcelona
Canvi Climàtic

Escòcia renuncia a reduir les emissions un 75% el 2030

Barcelona
unió europea

Brussel·les proposa un acord de mobilitat juvenil amb el Regne Unit

barcelona