Política

CIMERA DE L’OTAN a madrid

Sánchez i Biden es reuneixen a la Moncloa

Biden comunicarà al president espanyol un augment de destructors a la base nord-americana

El president espanyol posa l’accent al flanc sud de l’OTAN

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, es troba reunit des de les 16 h amb el president dels Estats Units, Joe Biden, a la Moncloa, en la primera reunió bilateral entre tots dos.

El govern nord-americà ja ha avançat que Biden comunicarà a Sánchez que augmentarà en dos el nombre de destructors de la base de Rota, on actualment n’hi ha quatre, mentre que Sánchez espera posar part del focus en la frontera sud de l’OTAN. Sánchez ha baixat tots els graons per rebre el mandatari nord-americà a les portes de la Moncloa i tots dos han posat per la fotografia amb una encaixada de mans.

És la primera visita d’un mandatari nord-americà des de la que va fer Barack Obama el 2016. Biden ha arribat a Torrejón de Ardoz a bord de l’Air Force One a les tres de la tarda i ha estat rebut pel rei Felip VI, el ministre d’Exteriors, José Manuel Albares, i la ministra de Defensa, Margarita Robles. Per a l’ocasió l’aeròdrom de Torrejón ha quedat blindat per un fort dispositiu policial i militar.

Més destructors a Rota

Segons ha anunciat l’assessor de Seguretat de la Casa blanca, Jake Sullivan, durant aquesta trobada Biden comunicarà oficialment a Sánchez un augment de quatre fins a sis els destructors que tenen seu a la base naval de Rota.

Segons fonts de la Moncloa, Sánchez vol que la trobada serveixi per reforçar i actualitzar la relació estratègica entre Espanya i els Estats Units. Entre altres, Sánchez posarà sobre la taula les relacions bilaterals en matèria de defensa i altres àrees de cooperació, i també vol abordar prioritats regionals comunes, com l’impacte de la guerra d’Ucraïna, la situació a Amèrica Llatina i el Carib, les relacions amb la Xina, i –pocs dies després de l’últim assalt a la tanca a Melilla– els desafiaments de l’OTAN al Sahel i el Nord d’Àfrica.

A més de les qüestions estratègiques, el president espanyol, també preveu abordar amb Biden els desafiaments globals del planeta. Entre altres, les mesures per lluitar contra el canvi climàtic, els mecanismes per garantir la seguretat energètica (Estats Units ja és el principal subministrador de Gas Natural de l’Estat) i –després de la pandèmia– la salut global de la població.

La reunió té com a únic precedent la conversa que Sánchez i Biden van tenir durant aproximadament un minut a la cimera de l’OTAN de Brussel·les del 14 de juny del 2021, que segons el govern espanyol va assentar les bases per a la celebració de la cimera actual a Madrid. L’últim mandatari nord-americà que havia trepitjat l’Estat va ser Barak Obama, el 2016.

Abans de la trobada amb Biden, president espanyol s’ha reunit també aquest dimarts amb el secretari general de l’OTAN, Jens Stoltenberg.

Biden agraeix el suport espanyol a Europa, el nord d’Àfrica i a Llatinoamèrica

El president dels Estats Units, Joe Biden, ha agraït aquest dimarts el suport del poble espanyol “no sols en el relacionat amb el que passa a Europa”, sinó també en el nord d’Àfrica i Llatinoamèrica.

Biden ha pronunciat aquestes paraules en una compareixença amb el rei d’Espanya, Felip VI, al Palau Real.

D’altra banda, el president dels Estats Units, Joe Biden, ha afirmat aquest dimarts a Madrid que Espanya acollirà una cimera “veritablement històrica” en un moment clau per a l’OTAN, davant la invasió russa d’Ucraïna.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona