Política

El Síndic de Greuges conclou que l’espionatge amb Pegasus és un “atemptat” als drets fonamentals

Ribó demana una “reparació” per part dels poders públics i una reforma “urgent” de la llei de secrets oficials

El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha conclòs que s’ha atemptat contra els drets fonamentals dels espiats amb Pegasus. Així ho ha exposat Ribó aquest dimecres en la presentacióde l’informe Cas Pegasus: vulneracions dels drets a la intimitat, la defensa i d’altres drets.

Segons Ribó, tot i que en els 18 casos coneguts de ciutadans particulars s’ha comptat amb autorització judicial per a l’espionatge, s’ha atemptat contra els drets fonamentals de privacitat, defensa i participació política dels afectats. En canvi, en la resta de casos -més de 40-, ha afegit, ni s’han respectat les previsions legals. Per tot plegat, el Síndic ha demanat una “reparació” per part dels poders públics implicats i una reforma “urgent” de la llei de secrets oficials.

El Síndic ha explicat que en alguns casos respectant la legalitat s’ha atemptat contra els drets fonamentals, si bé en la majoria no hi ha hagut “cap respecte a la legalitat” i l’espionatge s’ha fet “sense cap restricció ni control”. En concret, s’ha referit a drets vulnerats com el dret a la defensa, a la confidencialitat, a la gestió d’afers públics o a la participació, entre altres.

“No hi ha cap empara, ni tan sols cap autorització judicial, per accedir als terminals mòbils”, ha argumentat Ribó, que ha volgut destacar que la intervenció en les comunicacions”, prevista legalment no preveu l’accés a tota la informació dels terminals mòbils de tipus telèfon intel·ligent.

Davant de la “gravetat” del cas Pegasus, el Síndic ha justificat la necessitat de reformar la llei de secrets oficials des de la perspectiva de la garantia dels drets fonamentals i de manera que s’acomodi a les regles de la Comissió de Venècia i del Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH).

També ha destacat que és necessari establir un sistema públic i col·legiat d’autorització i de control judicials respecte de les observacions de les comunicacions que en seu d’intel·ligència es demanin dins del marc de la llei. Ribó ha assenyalat que ha de quedar exclòs per llei qualsevol activitat d’espionatge a partits polítics o sindicats, entre altres, i ha suggerit fixar un límit temporal a les observacions de les comunicacions, ja que actualment poden ser indefinides.

A banda, ha subratllat que caldria prohibir espiar les relacions entre client i advocat i ha recomanat als col·legis professionals que promoguin accions de garantia del dret a la defensa davant d’aquesta situació.

L’informe exposat aquest dimecres ja s’ha lliurat al Parlament de Catalunya, i s’adreçarà també al Defensor del Poble espanyol, a les Corts Generals i a diverses instàncies del Consell d’Europa.

Ribó ha evitat fer una valoració sobre el fet que el Defensor del Poble, Ángel Gabilondo, tanqués la investigació sobre el ’Catalangate’ després de “verificar” que l’actuació del CNI s’havia fet amb conformitat a la Constitució i la llei en els casos examinats. “No entra en absolut sobre si pot haver-hi atemptats als drets fonamentals”, s’ha limitat a observar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys nou morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona