Política

El cas Borràs agreuja la mala maror entre ERC i Junts

ERC i la CUP marquen distància amb la presidenta insistint que es tracta d’un delicte de corrupció i desmarcant-ho de la repressió política

L’expresidenta Carme Forcadell insinua que no hauria de descartar dimitir

La possibilitat que ERC i la CUP li donin suport es va difuminant

El fet que la presidenta del Parlament de Catalunya, Laura Borràs, es trobi ja a les portes d’un judici per la presumpta adjudicació irregular de contractes ha tensat la corda de les ja desgastades relacions entre ERC i Junts.

El magistrat del TSJC Josep Seguí ha conclòs aquesta setmana que hi ha prou indicis per enviar a judici Borràs, presidenta de JxCat, pels delictes de prevaricació, frau, falsedat en document mercantil i malversació, pels contractes fraccionats adjudicats a un amic en la seva etapa al capdavant de la Institució de les Lletres Catalanes (ILP), del març del 2013 al febrer del 2017.

La situació per a Borràs és especialment delicada a causa d’un punt del reglament del Parlament, concretament l’apartat 4 de l’article 25, que estableix que “en els casos en què l’acusació sigui per delictes vinculats a la corrupció”, la mesa de la cambra catalana, “una vegada sigui ferm l’acte d’obertura del judici oral i en tingui coneixement, ha d’acordar la suspensió dels drets i deures parlamentaris de manera immediata”.

La possibilitat que ERC i la CUP donin suport a Borràs en el moment en què s’hagi de decidir si s’aplica l’esmentat apartat 4 de l’article 25 es va difuminant a mesura que s’acosta el moment de la decisió, que coincideix amb un temps de màxima tensió entre els socis de govern. D’altra banda, la possibilitat que siguin les forces no independentistes les que salvin Borràs i evitin la seva suspensió com a diputada quan s’obri judici oral són realment poques.

Per evitar una possible suspensió si finalment el TSJC obre el judici oral, la presidenta del Parlament pot optar per dues estratègies, però en els dos casos necessitaria els vots a favor dels grups d’ERC i la CUP, tot i que sempre es podria donar la sorpresa que comptés amb altres forces.

Així, la Comissió de l’Estatut del Diputat podria dictaminar que a Borràs no se li pot aplicar l’article 25.4 perquè la causa contra ella té motivacions “polítiques” i no judicials. Aquesta possibilitat xoca directament amb les darreres declaracions fetes per fonts d’ERC, que s’inclinen cada vegada més a remarcar que es tracta d’un tipus de delicte molt diferent dels que estan relacionats amb el procés independentista i amb una possible repressió política. Fins ara, ERC i la CUP no havien desvinculat el cas de Borràs de la “causa general contra l’independentisme” que denuncien que ha generat l’Estat arran de l’1-O. Ahir, semblava que aquesta posició començava a variar.

Una altra sortida per a Borràs seria que la Comissió de l’Estatut del Diputat decidís que no se li pot aplicar l’esmentat article del reglament pels dubtes jurídics que hi ha sobre aquest, els quals estan recollits en dos informes dels lletrats del Parlament emesos el 2018 i el 2021.

Mentre totes aquestes consideracions omplien ahir els passadissos del Parlament, l’expresidenta de la cambra catalana Carme Forcadell, lligada a ERC, va donar a entendre, en una entrevista a SER Catalunya, que l’opció de la dimissió hauria de ser damunt la taula. Forcadell va constatar que Borràs té “una situació molt difícil”, i, tot i que no va voler respondre sobre si considera que hauria de dimitir, va recordar que Borràs “és presidenta i representa tota la institució”. “No ha de pensar en ella mateixa sinó també en el prestigi de la institució. El Parlament ha de ser una institució exemplar, ha de tenir tolerància zero amb la corrupció, ha de ser transparent, una institució de la qual els catalans ens sentim orgullosos”, va dir.

Segons Forcadell, el que hauria de fer ara Borràs és “donar explicacions molt convincents” sobre el seu cas i tot el que l’envolta, “perquè no només ha de pensar en la seva situació i en la situació del moviment independentista, que no pot tenir cap ombra de sospita sobre l’honestedat; per sobre de tot hi ha d’haver el prestigi de la institució que representa”.

Per la seva part, el portaveu de Junts, Josep Rius, va escenificar ahir el suport del grup a la presidenta, assegurant que la decisió del TSJC s’emmarca en la “persecució” de l’Estat. “Una vegada més es troba sota l’espasa repressiva de l’Estat. És l’enèsim exemple d’una situació de persecució que ja no només denunciem nosaltres. És un fet, la qualitat democràtica de l’Estat torna a estar qüestionada”, va afirmar.

LES FRASES

No ha de pensar en ella sinó en el prestigi de la institució. El Parlament ha de ser exemplar
Carme Forcadell
Expresidenta del Parlament
Una vegada més es troba sota l’espasa repressiva de l’Estat. És l’enèsim exemple de persecució
Josep Rius
portaveu del grup de jxcat


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona