Política

Rússia proclama el control total de la regió de Lugansk

El ministre de Defensa rus informa Putin de la caiguda de Lissitxansk, l’últim bastió en mans de la resistència ucraïnesa a la zona

Kíiv confirma que ha donat l’ordre de retirada a les seves forces

Rússia va proclamar, ahir, el control total de la regió de Lugansk, a l’est d’Ucraïna, després de la caiguda de la ciutat de Lissitxansk, l’últim bastió en mans dels ucraïnesos en aquesta zona. Després de 130 dies de guerra, així ho va informar al president rus, Vladímir Putin, el seu ministre de Defensa, Serguei Shoigu. Hores abans, el líder de la república russa de Txetxènia, Ramzan Kadirov, va penjar un vídeo en què es veien combatents txetxens entrant al centre de Lissitxansk.

Lissitxansk és la ciuta bessona de Sievierodonetsk, d’on l’exèrcit ucraïnès es va retira fa una setmana i que les tropes russes van tardar més d’un mes a capturar. El cap de l’autoproclamada república popular de Lugansk, Leonid Pasétxnik, va escriure a Telegram que aquest dia quedarà marcat en vermell al calendari de la seva “pàtria” després d’haver estat “lluitant per a això durant vuit anys” (des que va esclatar el conflicte entre l’exèrcit de Kíiv i les forces secessionistes del Donbass). “Aquesta festa, com en el llunyà 1945 [victòria soviètica sobre els nazis], també ens fa plorar de felicitat”, hi va afegir.

Ucraïna, per la seva banda, va confirmar, ahir a la tarda, la caiguda de la ciutat i la retirada de les seves forces. “Per preservar la vida dels defensors ucraïnesos, hem pres la decisió de retirada”, escrivia l’estat major general al seu compte de Facebook. “En unes condicions de superioritat notable de les forces d’ocupació russes en artilleria, aviació, sistemes de llançacoets múltiples, municions i personal, la continuació de la defensa de la ciutat tindria conseqüències fatals”, justificava.

Ara, Sloviansk i Kramatorsk són les dues grans ciutats de la regió de Donetsk encara en mans ucraïneses. Precisament, almenys sis persones van morir, ahir, i quinze més van resultar ferides a la primera localitat per un atac rus, segons la portaveu de l’administració regional, Tetiana Ignatxenko. L’alcalde de Sloviansk, Vadim Liakh, es va referir a l’atac com “el bombardeig massiu més gran dels darrers temps” contra la ciutat.

A Kramatorsk, centre militar de Kíiv a la província, les autoritats ucraïneses van denunciar tres atacs amb míssils Smerch. Un d’aquests projectils hauria destruït un hotel i un complex d’habitatges. Els altres dos van caure al carrer en una zona residencial.

Segons dades proporcionades, ahir, per les autoritats ucraïneses, des que va començar la invasió russa, el 24 de febrer passat, els bombardejos a la regió de Donetsk han causat la mort de 554 civils i n’han deixat ferits 1.442 més, si bé es desconeix el nombre de víctimes a Mariúpol. El seu alcalde calcula uns 20.000 morts.

D’altra banda, la captura de la regió de Lugansk, un dels objectius clau dels russos, dona una important victòria a Moscou després de setmanes de lents avenços i farà canviar el focus cap a la veïna regió de Donetsk, on Kíiv encara controla àmplies zones de territori.

LES FRASES

Hem estat lluitant per a això durant vuit anys
Leonid Pasétxnik
cap de l’autoproclamada república popular de Lugansk
Per preservar la vida dels defensors ucraïnesos, hem pres la decisió de retirada
Estat major general
UCRAÏNA

Putin celebra la victòria a Lugansk i vol avenços als altres fronts

EFE

El president de la Federació Russa, Vladímir Putin, ha felicitat aquest dilluns els seus militars i les milícies prorusses per la seva victòria a la regió ucraïnesa de Lugansk, després que Rússia proclamés ahir el control de Lissitxansk, l’últim enclavament sota control de Kíiv que quedava a la zona. Putin ha exigit al seu Exèrcit els mateix avanços en els altres fronts.

“Les unitats que han participat activament en les accions de combats i que han aconseguit èxits, la victòria, en la direcció de Lugansk sens dubte han de descansar, augmentar la seva capacitat combativa”, ha dir el líder rus en una reunió amb el seu ministre de Defensa, Serguei Xoigú.

Després de felicitar aquests militars i demanar a Xoigú que li presenti la llista d’aquells que s’han distingir en els combats per a condecorar-los, el mandatari ha assenyalat que les agrupacions de tropes Oest i Est també “han de complir les seves tasques segons els plans establerts”.

“Confio que en les altres direccions passarà el mateix que ha ocorregut fins ara a la de Lugansk”, han precisat Putin per deixar clar què espera de les seves tropes.

Denuncien atacs a civils en sòl rus

Redacció

Quatre persones van morir, ahir, i quatre més van resultar ferides com a conseqüència d’un suposat atac de l’exèrcit d’Ucraïna amb míssils Tochka-U a la regió russa de Belgorod, situada prop de la província oriental ucraïnesa de Khàrkiv. El governador de Belgorod, Viatxeslav Gladkov, va indicar que, entre els ferits, hi ha un nen de 10 anys.

Segons les autoritats russes, l’atac va afectar 21 edificis de pisos i 49 habitatges particulars. El Ministeri de Defensa rus va acusar les forces ucraïneses d’haver perpetrat “un atac deliberat” contra la població civil amb drons i munició de fragmentació en zones residencials de Belgorod i Kursk, on “no hi ha instal·lacions militars”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona