Política

ERC insisteix a tenir garanties abans de reprendre el diàleg

Admet que ja es treballa per crear les condicions perquè hi hagi taula aviat, que seria després de la reunió de presidents

Junts reclama igualment abans una investigació al Congrés pel Catalangate

Sense que es compleixin un seguit de garanties prèvies que permetin una “igualtat entre les parts” serà inviable la represa de la taula de diàleg. Així ho va deixar clar ahir la portaveu d’ERC, Marta Vilalta, arran del fet que el president espanyol, Pedro Sánchez, digués diumenge a El País, després de mesos de demores i retards per part del seu executiu, que confia tornar a reunir la taula aquest mateix juliol. “No només hi ha d’haver pressa, que també en tenim nosaltres, sinó també contingut i voluntat”, deixava clar Vilalta, que reclamava a Sánchez més “compromís” per afrontar la negociació “amb tota l’ambició”. Sense concretar dates, això sí, la republicana admetia que, després de la reunió fa un parell de setmanes entre la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, i el seu homòleg Félix Bolaños, ja “s’està treballant” per generar unes condicions que ahir no concretava, però que en aquell moment es va dir que haurien de passar per accions i compromisos de mínims a l’agenda antirepressiva. Els republicans, a més, reclamen abans una reunió entre els presidents Aragonès i Sánchez, que hauria de ratificar les condicions esmentades per situar el nou tauler de joc.

Després que Sánchez insistís igualment que seria “molt important” que Junts participés en la negociació, Vilalta instava ahir els socis a ser-hi “amb sinceritat i honestedat”, i si no és així, com a mínim a “no posar-hi totes les traves que hi han posat en els últims mesos”. Si Junts “reconsidera” l’aposta i vol formar part de la negociació, com van insinuar alguns dels seus dirigents i consellers la setmana passada, ERC es mostra oberta a “treballar-ho”, però insisteix que la millor delegació que s’hi pot enviar és “la formada per membres del govern”, ja que representa tothom i té més legitimitat. En aquest sentit, el portaveu de Junts, Josep Rius, va evitar ahir posar com a línia vermella la lliure confecció del seu equip negociador, adduint que no se n’havia parlat a l’executiva, però sí que va carregar contra l’oferiment de Sánchez perquè el que busca és “ampliar la foto” sense plantejar cap proposta concreta. “Continua fent el que ha fet sempre: invitacions al diàleg sense agenda ni continguts”, retreia Rius, que recordava que això “és només màrqueting”. En tot cas, això sí, subratllava que sense Junts no hi haurà solució al conflicte, i reiterava les seves condicions per ser a la taula: que tracti l’autodeterminació i l’amnistia, que sigui un procés amb garanties i que el Catalangate sigui objecte d’una comissió d’investigació al Congrés.

Insten Borràs a no “tacar” el sobiranisme

ERC va refermar ahir la posició que ja va avançar l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell i va pressionar l’actual, Laura Borràs, perquè faci una proposta sobre si ha de plegar quan, potser d’aquí a poques setmanes, li obrin judici oral pel suposat fraccionament i adjudicació de contractes quan presidia la Institució de les Lletres Catalanes. “La qüestió és quina decisió prendrà per protegir el prestigi de la institució i no arrossegar-la a una causa judicial que només generaria descrèdit, i no tacar el projecte independentista de possible mala praxi”, deia Vilalta, per a qui el cas “no és repressió”. ERC vol que s’activi l’article 24 del reglament a fi d’obrir un procediment intern per debatre si s’acaba suspenent Borràs. En canvi, Junts va tornar a fer pinya ahir, va reiterar que és un cas de persecució política i va reclamar a ERC i la CUP que “no facin el joc a la guerra bruta de l’Estat” i que formin un “front comú” per defensar la sobirania del Parlament, que implica, segons ells, defensar Borràs. No va aclarir, però, com. “Asseguem-nos tots i a partir d’aquí es prendran les decisions que s’hagin de prendre”, deia Rius.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

Aproven una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES