Política

Borràs: “No em penso rendir”

Assegura que, per la dignitat del Parlament, no ha de dimitir

Denuncia la persecució de la justícia espanyola a la qual està sotmesa

Demana als partits no contribuir a la degradació política

La presidenta del Parlament, Laura Borràs, va advertir ahir, en una compareixença pública, que no té intenció de dimitir, perquè assegura que no ha comès cap delicte. La presidenta va afirmar, de manera taxativa, que no deixarà el càrrec: “No em penso rendir”, va assegurar, responent així a les veus que creuen que, per defensar la dignitat de la institució, hauria de fer un pas al costat. “És precisament per dignitat que no he de dimitir”, es va defensar Borràs, contravenint les diverses peticions de dimissió dels partits de l’oposició i després que veus d’ERC, com l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell, l’hagin instat a preservar la dignitat de la cambra catalana. “No tinc intenció de fer un pas al costat com m’exigeixen els que em volen apartar de la vida política”, va puntualitzar.

“Soc innocent –va continuar–, ho reitero una vegada més.” “No he comès cap delicte”, va reblar. En aquest sentit, va assegurar que està decidida a exercir la seva defensa “amb tot el convenciment” que no ha fet “res punible penalment”, tot i que va reconèixer que té la sensació que “difícilment” el seu cas acabarà bé.

Borràs hi va afegir que no se sent interpel·lada per l’article 25.4 del reglament del Parlament, el qual preveu la suspensió d’un diputat en cas que s’obri judici oral per un delicte de corrupció. La setmana passada el TSJC va deixar Borràs a un pas de judici per presumpte fraccionament de contractes quan dirigia la Institució de les Lletres Catalanes (ILC).

Segons la presidenta, el judici oral al qual s’enfronta la converteix en víctima de la repressió i “de l’actuació d’una justícia que es mou més per motius polítics que no pas judicials”, considera. Borràs també va defensar que parlar de “persecució política” en el seu cas judicial “no és cap excusa” i va afirmar que aquesta reflexió no l’haurien de defugir els que l’acusen de “victimisme”.

La presidenta de la cambra catalana va fer referència al fet que hi hagi partits que al·leguen que s’ha de preservar el prestigi de la institució encara que això impliqui “subvertir” la presumpció d’innocència, i va retreure que aquest argument “omet la repressió”.

I és que, segons ella, el seu cas no hauria arribat tan lluny judicialment si no fos pel càrrec que té i el projecte polític que representa. “Mai he pretès que ningú m’absolgui pel fet de ser independentista. El que censuro és que es vulgui aprofitar l’autoritària justícia espanyola com a excusa per apartar-me. Denuncio que se’m vulgui condemnar abans de ser jutjada”, va denunciar.

La presidenta va convidar els partits a “no contribuir a la degradació democràtica que suposa el fet que la justícia actuï amb criteris polítics”. “No podem aplaudir que hi hagi polítics que vulguin fer de jutges”, va assegurar.

Suport granític de Turull

El secretari general de JxCat, Jordi Turull, va reafirmar ahir el suport “total i granític” del seu partit a la presidenta del Parlament, Laura Borràs, i va fer una crida a les forces independentistes a la unitat, per “no caure en el parany” de l’Estat i plantar-li cara. Després de dies d’exigències des de partits de l’oposició i ERC perquè Borràs dimiteixi o bé faciliti la seva suspensió com a diputada, Turull va respondre a Twitter que “la millor manera de mantenir el prestigi i la dignitat del Parlament és no seguir el joc a la cúpula judicial i a l’Estat”.

Una justícia i un estat que, per Turull, “han fet de tot i més per reprimir l’independentisme i que pretenen que la política a Catalunya la determinin les togues i no les urnes”. “Per això, per preservar la presumpció d’innocència, el suport de JxCat a la presidenta Borràs i al conseller Lluís Puig és total i granític. Qui burxi per generar divisions internes en aquestes qüestions, pica ferro fred i perdrà el temps”, va avisar.

És per això que el dirigent de JxCat va demanar a la resta de forces independentistes que, “ara que sabem quin peu calça l’Estat”, no “caiguin en el seu parany” i hi entrin “en confrontació”. Turull creu que aquesta unitat serà una “manera de recomençar, de compactar-nos de nou i de passar a l’acció per culminar el que vam votar i decidir l’1 d’octubre”.

LES FRASES

Soc innocent. És precisament per la dignitat de la institució que represento que no he de dimitir
No tinc intenció de fer un pas al costat com m’exigeixen els que em volen apartar de la vida política
Laura Borràs
Presidenta del Parlament

La CUP exigeix una proposta

El diputat de la CUP Xavier Pellicer va reclamar a ERC i Junts “una proposta” per abordar la situació de la presidenta del Parlament.

Pellicer no va voler avançar quina serà la posició de la CUP sobre una eventual suspensió de Borràs, perquè volen que ERC i Junts es “responsabilitzin” ara d’una situació “previsible”.

“Nosaltres no la vam votar”, va recordar el diputat. De tota manera, la CUP avisa que “l’independentisme no es pot permetre ni una ombra de corrupció”. “No hi pot haver un projecte col·lectiu sotmès a interessos individuals”, va remarcar Pellicer.

Va ser el grup de la CUP qui va fer introduir, el 2017, l’article 25.4 del reglament de la cambra, el qual estableix que “en els casos en què l’acusació sigui per delictes vinculats a la corrupció”, i un cop “sigui ferm l’acte d’obertura del judici oral”, la mesa del Parlament “ha d’acordar la suspensió dels drets i deures parlamentaris de manera immediata”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona