Política

Els independentistes, a un pas de la desobediència pel vot delegat de Puig

Tensió entre ERC, Junts i la CUP per com es pot fer efectiu en el ple d’avui el vot del diputat exiliat després de la sentència del TC

Puig no ha volgut renunciar-hi

  • VÍDEO: Ple del Parlament
  • Reunió de la mesa del Parlament, ahir a la tarda, presidida per Laura Borràs ACN.

Torna la polèmica, la tensió i els retrets entre els independentistes. La discussió a la mesa del Parlament sobre com es pot fer efectiva la delegació de vot del diputat Lluís Puig, després que la sentència del TC anul·lés la que se li va concedir al març, va tornar a generar ahir discrepàncies i va posar en evidència la falta d’unitat estratègica.

Els tres grups s’aferren a la seva voluntat de mantenir el dret del diputat a exercir el seu vot a través de la delegació en el portaveu del grup, tot i que el reglament del Parlament, amb les mesures covid ja desactivades, no preveu concedir-ho en les circumstàncies en què es troba el diputat a l’exili, tot i que sí que ho havia fet fins ara pel context de la pandèmia.

A més a més, la sentència del TC afegeix complexitat a la situació, ja que l’efectivitat del vot depèn que els treballadors de la cambra activin tots els procediments necessaris, la qual cosa, si s’executessin, els posaria en risc. En aquest escenari, els membres independentistes van acordar ahir, en una segona reunió de la mesa celebrada a la tarda, assumir les dues primeres tasques parlamentàries i ahir mateix la majoria independentista ja va assumir les tasques del departament de gestió parlamentària i va comunicar al departament de comunicació que s’accepta la delegació de vot de Puig. També es va acordar que la delegació de vot del diputat es faria a mà alçada i es descartaria el vot electrònic per evitar de nou la implicació dels treballadors. Fins aquí els acords d’ahir i l’inici de les discrepàncies entre els tres partits, que, a més a més, s’acusen mútuament de no voler arribar fins al final per fer efectiu el vot des de l’exili.

Puig no ha renunciat a delegar el vot, una petició que se li va arribar a demanar sense èxit, i l’atenció se situa ara en què passarà demà a dos quarts d’una del migdia, quan hi ha prevista la primera votació del ple. Segons han comunicat els serveis jurídics als membres de la mesa, aquests últims podrien incórrer en un delicte de desobediència i fins i tot d’usurpació de funcions si acaben sent ells els que agafin la potestat de redactar la sessió plenària que recull la votació i donen les ordres de publicar en el BOE l’acord com es plantejava ahir al vespre, tot i que aquests acords no es van acabar de formalitzar en la reunió en espera del que pugui acabar succeint avui.

Durant la reunió de la mesa celebrada tant al matí com a la tarda, els lletrats van advertir de la il·legalitat de mantenir la delegació de vot, ja que d’acord amb aquesta última sentència ja hi ha jurisprudència establerta des del 2018 amb les sentències contra la delegació de vot de Puigdemont i Comín. A més a més, que siguin els membres de la mesa els que agafin les regnes de tot el procediment podria comportar penes de presó d’un a tres anys per delicte d’usurpació de funcions, mentre que la desobediència implicaria la inhabilitació. Ahir al vespre, els tres grups s’acusaven entre si de no voler arribar fins al final.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

França aprova una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona