Política

La justícia europea avala el vet inicial a l’escó de Puigdemont

El TGUE diu que Tajani es va “limitar a prendre nota” del que va notificar la JEC

El tribunal considera que la cambra no té la “competència” per poder qüestionar la llista d’eurodiputats enviada pels estats

La lluita dels eurodiputats de Junts Carles Puigdemont i Toni Comín per reivindicar el seu escó des de l’inici de la legislatura va topar ahir amb un nou entrebanc. El Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) va rebutjar el recurs contra l’eurocambra que van presentar el juny del 2019 per la negativa inicial a donar-los l’escó. Pel tribunal, el recurs de Puigdemont i Comín és “inadmissible” perquè “no es dirigeix a actes recurribles”.

En la sentència, el tribunal de primera instància de Luxemburg avala la decisió de l’aleshores president de la cambra, l’italià Antonio Tajani, de deixar inicialment Puigdemont i Comín sense escó efectiu tot prenent com a referència la llista definitiva de la Junta Electoral Central (JEC), en la qual no apareixien per no haver jurat la Constitució, tal com exigeix la legislació de l’Estat.

Segons el tribunal, Tajani va actuar correctament perquè “es va limitar a prendre nota de la situació jurídica dels demandants”, notificada per les autoritats de l’Estat. És a dir, de la llista de la JEC en què no apareixien ni Puigdemont ni Comín. Ara bé, aquest recurs presentat el juny del 2019 va perdre pistonada quan Puigdemont i Comín van prendre l’escó el desembre d’aquell mateix any, quan l’aleshores president de l’eurocambra, David Sassoli, els va admetre arran de la sentència sobre la immunitat d’Oriol Junqueras, que com Puigdemont i Comín tampoc apareixia en la llista definitiva de la JEC i també se li va negar l’escó.

El fet que la sentència sobre la immunitat de Junqueras establís que la condició d’eurodiputat s’obté únicament per l’elecció a les urnes va obrir les portes de l’eurocambra a Puigdemont i Comín el desembre del 2019. La sentència del TGUE basa la seva argumentació en el fet que l’eurocambra no té “competències per controlar” si Puigdemont i Comín havien de ser o no en la llista definitiva de la JEC. “L’antic president del Parlament no tenia el poder de revisar la validesa de l’exclusió de la llista dels candidats electes mencionats”, diu la decisió. Per tant, el tribunal rebutja l’argument de la defensa dels eurodiputats que Tajani hauria d’haver reclamat a les autoritats de l’Estat la primera llista en la qual sí que apareixien.

“La impossibilitat que els demandants poguessin assumir les seves funcions […] no deriva de la negativa de l’expresident del Parlament a reconèixer-los la seva condició de diputats europeus, sinó de l’aplicació del dret espanyol”, diu la sentència. “El Parlament no disposava de cap marge d’apreciació”, hi afegeix. En aquest sentit, el TGUE argumenta que l’eurocambra no té competències per “pronunciar-se sobre les controvèrsies que radiquen en disposicions del dret estatal”. A més, el tribunal pren com a base l’escrit del juny del 2019 de l’eurocambra que negava inicialment l’escó a Puigdemont i Comín.

Luxemburg apunta que el text indicava que la decisió de Tajani no era ni “decisòria” ni “definitiva”. “Aquest escrit indicava expressament que la posició expressada per l’expresident del Parlament podria haver canviat en funció de la nova informació rebuda per part de les autoritats espanyoles”, argumenta. La sentència del TGUE no és ferma i es pot recórrer a una instància superior, el Tribunal de Justícia de la Unió Europea. A banda de demanar l’anul·lació de les decisions de l’eurocambra que van portar a negar-los inicialment l’escó, en el recurs que ahir va ser rebutjat els dos eurodiputats també reclamaven una indemnització per les retribucions que reben els eurodiputats.

LA FRASE

L’antic president del Parlament es va limitar a prendre nota de la situació jurídica dels demandants
Tribunal General de la Unió Europea (TGUE)

LA DATA

17.06.2019
Dia en què la JEC
envia la llista definitiva a l’eurocambra sense que hi figurin Carles Puigdemont i Toni Comín

Pendents de la verificació de les credencials

La sentència del TGUE arriba en un moment d’estancament en el procés de verificació de les credencials de Puigdemont i Comín, així com dels també eurodiputats de Junts Clara Ponsatí i d’ERC Jordi Solé. El comitè d’Afers Jurídics de l’eurocambra, presidit per l’eurodiputat de Ciutadans Adrián Vázquez, va anunciar al maig que no havien pogut verificar les credencials d’aquests quatre eurodiputats en no haver fet tots els tràmits demanats per la legislació de l’Estat. És a dir, per no haver jurat la Constitució. En conseqüència, el comitè va sol·licitar a la presidenta de la cambra, Roberta Metsola, que demanés la documentació pertinent a la JEC.

Metsola encara no ha mogut fitxa, però el comitè d’Afers Jurídics va argumentar que s’havia de preguntar a la JEC què s’havia de fer en aquests casos segons la legislació de l’Estat. La sentència del TGUE apunta que per a la verificació de les credencials “l’eurocambra s’ha de basar en la llista de candidats electes oficialment notificada per les autoritats estatals”.

Aquesta llista, indica el tribunal, “s’elabora tenint en compte els resultats oficialment proclamats i un cop les autoritats han resolt les eventuals controvèrsies sobre l’aplicació del dret estatal”. La pilota sobre la verificació de les credencials continua estant sobre la teulada de la presidenta de l’eurocambra.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys nou morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona