Política

Estat Francès

Fracassa la moció de censura contra el govern d’Élisabeth Borne

La iniciativa només ha rebut el suport de la coalició d’esquerres Nupes i ha quedat lluny de la majoria absoluta

La portaveu de La França Insubmisa retreu a Macron ser “el president dels ‘lobbies’ que circula en Uber”

La moció de censura contra el govern francès presentada per l’esquerra ha fracassat en recollir només 146 dels vots 289 necessaris aquest dilluns a l’Assemblea Nacional.

La iniciativa únicament ha rebut el suport dels grups de la coalició d’esquerra Nupes (La França Insubmisa, socialistes, comunistes i ecologistes) i no de tots els seus integrants, que sumen 151 escons.

Segons les normes de l’Assemblea, primer s’han emès els vots a favor, i en no ser suficients per aprovar la moció, no ha calgut continuar amb els vots en contra o les abstencions. La xifra límit de 289 diputats necessaris és la que marca la majoria absoluta de la cambra.

L’intent de tombar el govern “ha estat rebutjat amb molta claredat”, ha afirmat a la premsa després de conèixer el resultat el ministre portaveu, Olivier Véran.

La iniciativa de Nupes ha estat presentada com una “moció de desafiament” després que la primera ministra, Élisabeth Borne, va exercir el seu dret a no sotmetre’s a una moció de confiança, per a la qual no té la majoria absoluta de la cambra.

“Vostè no té legitimitat, ni política ni parlamentària”, ha afirmat la portaveu del grup parlamentari del partit La França Insubmisa (LFI), Mathilde Panot, al ple de l’Assemblea General que ha debatut i votat la moció.

Durant la sessió l’oposició ha recordat les revelacions d’un consorci de mitjans internacionals sobre com el president francès, Emmanuel Macron, va ajudar de manera decisiva a la implantació de l’empresa nord-americana Uber a França quan era ministre d’Economia malgrat les crítiques a les condicions laborals dels seus conductors. “Macron és el president dels lobbies que circula en Uber”, ha etzibat Panot.

En la seva resposta, Borne ha acusat Nupes de presentar “una moció de postureig” que l’únic que fa és “obstaculitzar el treball parlamentari” per aprovar les mesures proposades pel govern per compensar l’augment de la inflació. Això passa “quan la tàctica política passa per davant de l’interès dels francesos”, ha afegit.

La primera ministra també ha criticat a Panot no proposar “res, absolutament res” i de limitar-se a llançar “invectives”.

Aurore Bergé, portaveu parlamentària del partit de Macron, La República En Marxa, ha assenyalat que Nupes està “en minoria absoluta” i que la moció ha arribat després que el líder de l’LFI, Jean-Luc Mélenchon, no ha arribat a la segona volta de les eleccions presidencials i ha fracassat en el seu objectiu de guanyar les legislatives per ser primer ministre.

Més enllà dels atacs i respostes entre el camp governamental i l’esquerra, la moció no ha rebut el suports d’altres grups, tal com ja havien avançat, especialment del conservador Els Republicans (LR) i de l’ultradretà Reagrupament Nacional (RN).

“No votarem a favor d’aquesta moció de censura. No unirem els nostres vots als de l’extrema esquerra, amb la qual no tenim cap punt en comú”, ha argumentat Michèle Tabarot, dels Republicans.

L’ultradretà Alexandre Loubet (RN) ha acusat Nupes de voler “fer saltar les institucions” i d’haver ajudat Macron a guanyar les presidencials en demanar votar pel cap de l’Estat a la segona volta perquè no guanyés la líder ultradretana Marine Le Pen.

Després de la votació, l’Assemblea començarà a debatre aquesta nit, a partir de les nou, les mesures d’urgència aprovades pel govern la passada setmana per protegir el poder adquisitiu dels ciutadans més vulnerables a causa de la pujada de la inflació.

“Per fi podrem treballar (...) hem perdut mitja jornada” de treball parlamentari, ha lamentat el ministre portaveu.



[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

regne unit

Sunak anuncia un augment de la despesa en defensa

barcelona
guerra a europa

Hizbulá ataca amb drons una caserna israeliana a 15 quilòmetres de la frontera libanesa

barcelona
parlament europeu

L’Eurocambra aprova el ‘dret a reparar’ per a estendre la vida útil de béns

barcelona
estat espanyol

L’AN reobre la causa de l’espionatge a Sánchez amb Pegasus

barcelona
política

Laia Estrada critica que ERC i Junts mirin més al PSC per arribar a acords

BARCELONA
política

El Senat endarrereix una setmana més el ple que vetarà l’amnistia

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca diverses regions i deixa nou ferits, entre ells quatre nens, a Odessa

barcelona
politica

Aragonès recela de la crida a la unitat de Puigdemont: “No m’en refiaria gaire”

barcelona
regne unit

El Parlament britànic aprova el pla per deportar migrants a Ruanda

barcelona