Política

El govern rebaixa les expectatives

fredor

Plaja reconeix que no hi ha gaire fe en la reunió de presidents, tot i que Aragonès hi plantejarà concrecions en la desjudicialització

El Consell Executiu se celebrarà des d’ara sense aparells electrònics per motius de “seguretat”

ERC insisteix que des del Parlament s’impulsi una llei estatal d’amnistia

“Les expectatives no són altes perquè les relacions de confiança estan molt malmeses.” Tot i que feia setmanes i fins i tot mesos que l’exigien, la portaveu del govern, Patrícia Plaja, va voler rebaixar ahir les esperances dipositades en la reunió que els presidents Pere Aragonès i Pedro Sánchez mantindran finalment divendres a La Moncloa per segellar el desgel de les relacions després del Catalangate. Plaja va insistir que no es vol que sigui només una trobada “per a la foto”, principal motiu pel qual –agendes a banda– s’ha trigat tant a trobar data, però ara que s’atansa va admetre que potser no en surten tants avenços com s’esperava. “La reunió és important per veure si realment hi ha un canvi en la relació del govern espanyol amb Catalunya”, va subratllar, això sí.

Tot i que va evitar entrar en els detalls de l’ordre del dia, ja tancat, la portaveu va exposar que en la trobada s’abordaran l’estat actual de les relacions entre els governs, les garanties exigides per restablir el diàleg –que de fet ja es recullen en l’acord marc que van tancar la setmana passada els respectius titulars de Presidència, Laura Vilagrà i Félix Bolaños– i la carpeta de la desjudicialització. En aquest sentit, Aragonès collarà per assolir compromisos concrets per part de Sánchez, que fonts internes apunten que podrien situar-se més cap a l’àmbit legislatiu, d’entre tot el seguit de recomanacions de l’informe Cilevics del Consell d’Europa contra la repressió a l’independentisme que el govern vol posar sobre la taula com a punt de partida, però que fins ara el govern espanyol ha minimitzat i s’ha resistit a agafar com a referència.

En qualsevol cas, les mateixes fonts ja avancen que en la reunió de presidents no s’espera que es tanqui cap capítol concret ni cap nou document escrit, tot i que no descarten que, si va mitjanament bé, en surti ja una data per a la pròxima reunió de la taula de negociació, que Sánchez ja ha dit que voldria fer aquest mateix mes, si bé el govern al seu torn sosté que ho veu complicat perquè no hi anirà si no té la certesa que s’hi aprovarà algun avenç tangible.

“Por” de Pegasus

El que sí que deia Plaja és que, tot i que no s’explicita en l’ordre del dia de la cita, és “difícil pensar que no es parli” del cas Pegasus, el principal factor que ha desencadenat l’actual bloqueig de les relacions, en el qual el govern espanyol vol girar full però pel qual manté l’enuig la Generalitat, que ha vist desateses peticions com ara la creació d’una comissió d’investigació al Congrés i la dimissió de la ministra de Defensa, Margarita Robles.

L’acord marc sí que fixa el compromís explícit del govern espanyol de respectar els drets bàsics dels independentistes, inclosa la seva privacitat, però en el Consell Executiu d’ahir, per si de cas, els membres del govern ja hi van entrar sense cap dispositiu mòbil ni tauleta electrònica, per ordre expressa del president Aragonès. “Hi ha por perquè falten les garanties, la seguretat i les explicacions públiques que no es repetirà un Pegasus”, ho va justificar Plaja, que va dir que a partir d’ara les reunions de govern seran així per un tema “de seguretat” però també de practicitat”, a fi que els consellers estiguin “concentrats” en les qüestions que s’hi aborden. Plaja hi volia treure, així, transcendència, recordant que la mesura ja la prenen “molts altres governs”, i que en moltes reunions d’òrgans interns de la Generalitat ja es fa així “des de fa anys”.

L’amnistia, al Parlament

Un dels punts que suggereix l’informe Cilevics és la reforma dels delictes de sedició i rebel·lió al Codi Penal, que el govern espanyol va descartar en el seu pla legislatiu per al 2022, però que en els últims dies s’ha espolsat de treure del calaix amb l’excusa que no tindria prou suports parlamentaris. Dilluns ERC, que fins ara s’hi mostrava reticent igual que Junts, es va obrir a parlar-ne, tot i que els republicans continuen reclamant l’amnistia completa, i ahir a la tarda de fet van avançar que en el pròxim ple portaran a votació una moció que reclamarà que des del Parlament s’avanci “en la tramitació d’una llei d’amnistia”, en la línia del text que ja es va aprovar en l’últim debat de política general la tardor passada, que insta a tornar a dur la petició, amb el màxim suport possible de la cambra, a tramitació del Congrés perquè s’hi debati com a proposició de llei. La moció, que insta igualment a una “estratègia antirepressiva el màxim d’unitària”, pretén també continuar denunciant la repressió i exhibir el suport de la cambra a les bases del diàleg previstes a l’acord marc i a la demanda de desjudicialització.

LES FRASES

[La dels presidents divendres] no és una reunió per a la foto; s’exigirà que hi hagi resultats concrets, tot i que les expectatives no són altes
Toca als grups parlamentaris parlar i debatre pel cas de la presidenta Laura Borràs. El govern no ha de tenir cap opinió
Patrícia Plaja
portaveu del govern

L’executiu, “aïllat” del cas Borràs

Plaja va assegurar que, en el Consell Executiu d’ahir, no s’hi va parlar de les repercussions que podria tenir en el govern el cas de la presidenta del Parlament, Laura Borràs, que està a punt d’anar a judici per un suposat fraccionament de contractes quan presidia la Institució de les Lletres Catalanes. Tot i que el mateix president Aragonès es va afegir dilluns a la pressió que en els últims dies han fet des d’ERC perquè s’aparti almenys temporalment del càrrec, Borràs ja ha deixat clar que no ho farà per voluntat pròpia, fet que podria dur a un trencament entre els socis parlamentaris. La portaveu Plaja va mantenir ahir el discurs oficial del “respecte absolut” a la separació de poders, i per tant a les decisions que puguin prendre tant el Parlament com Borràs. Això sí, va haver de matisar que la qüestió “evidentment no li és indiferent al govern”, però que no veu “convenient ni oportú” fer més valoracions. “Dins el govern l’estabilitat és la mateixa que uns mesos enrere, hi ha uns acords i un pla de govern que tothom segueix i respecta”, va subratllar. Plaja va admetre que en ser una coalició cada grup “té el seu àmbit d’actuació”, però va minimitzar les topades. “El govern fa esforços per aïllar-se de tot això, i el que passa al voltant no hi té un impacte directe”, va tancar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona
polònia

Destituït i investigat per espionatge el cap de l’Eurocos

barcelona
política

Podem es desdiu i no es presentarà al 12-M

barcelona