Política

Biden i Lapid, en contra del programa nuclear de l’Iran

Els Estats Units i Israel signen avui un pacte en el que volen reafirmar la seguretat

El president nord-americà inicia la primera gira a l’Orient Mitjà

El president dels Estats Units, Joe Biden, i el primer ministre en funcions d’Israel, Yair Lapid, signaran aquest dijous una declaració conjunta en què es comprometen a “utilitzar tots els elements” en poder seu perquè l’Iran no desenvolupi una arma nuclear .

Així ho va avançar a la premsa que viatja amb Biden un alt funcionari nord-americà sota condició d’anonimat.“El que veuran a la declaració és un compromís per evitar que l’Iran desenvolupi una arma nuclear. Que estem preparats per utilitzar tots els elements dels nostres poders nacionals per assegurar-nos d’això”, va explicar el funcionari.

Biden i Lapid firmaran aquesta declaració durant la reunió que mantindran aquest dijous al matí i en què també reafirmaran “els llaços” que uneixen les dues nacions. En el document, segons l’esmentada font, els Estats Units es comprometen a expandir la relació en matèria de seguretat amb Israel i, junts, asseguren que faran front a les “activitats desestabilitzadores” de l’Iran a la regió. A més, el text reiterarà el suport dels EUA a una integració més gran d’Israel a l’Orient Mitjà aprofitant l’impuls dels Acords d’Abraham, orquestrats per Donald Trump (2017-2021) i que van permetre a Israel normalitzar relacions amb Unió dels Emirats Àrabs , Bahrein i el Marroc. La signatura de la declaració ja havia estat avançada per alguns mitjans israelians, que afirmen que el text reconeix el dret d’Israel a defensar-se.

A banda de la reunió amb Lapid, el governant nord-americà té previst participar a la cimera “I2U2” que reunirà de manera virtual els mateixos Biden i Lapid, a més del primer ministre de l’Índia, Narendra Modi i el recent elegit president dels Emirats Àrabs Units , Mohammed bin Zayed al Nahyan.

En aquesta cimera, s’anunciarà un projecte que es desenvoluparà a l’Índia i estarà destinat a millorar la seguretat alimentària del món, amb l’ajuda financera dels Emirats que contribuirà amb 2.000 milions de dòlars i la col·laboració d’Israel a l’àrea tecnològica, va avançar el citat funcionari. La font va descriure el projecte com a “únic” i va considerar que servirà per abordar el problema d’escassetat d’aliments que enfronta el món arran de la guerra a Ucraïna.

Després de participar en aquesta cimera, el líder nord-americà es reunirà amb el president israelià, Isaac Herzog, i amb l’exprimer ministre Benjamin Netanyahu, que va mantenir una relació freda amb el govern de Barack Obama (2009-2017), en què Biden va exercir com a vicepresident i, no obstant, era molt proper a Trump. Israel és la primera escala de la gira a l’Orient Mitjà de Biden, que té previst visitar Cisjordània i Aràbia Saudita



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Política

Mor Andreu José Mestres, el batlle més longeu de Collbató (1983-1995)

política

La CUP proposa un pla de xoc a l’escola per fer front al retrocés del català

salt
rússia

Detenen el viceministre de Defensa acusat d’haver acceptat un suborn

barcelona
política

El govern nega que amagués l’acord per actualitzar les condicions de Hard Rock

barcelona
guerra a gaza

Israel mobilitza dues brigades de reservistes en el sud de Gaza

barcelona
política

ERC exigeix que la Policia marxi de la Prefectura de Laietana

barcelona
Estats Units

El Senat aprova el paquet d’ajuda militar de 95.000 milions a Ucraïna, Israel i Taiwan

Barcelona
estat espanyol

La vicepresidenta Teresa Ribera serà la candidata del PSOE a les europees

barcelona
societat

Tres Nobel de la Pau rebutgen l’acusació de terrorisme contra Wagensberg

barcelona