Política

La fiscalia demana sis anys de presó per a Laura Borràs

L’escrit acusa la presidenta del Parlament de delictes continuats de falsedat documental i prevaricació

La pena inclou 21 anys d’inhabilitació per càrrec públic

“Penso lluitar fins a l’extenuació per defensar la meva innocència”

La fiscalia demana sis anys de presó, 21 d’inhabilitació i multa de 146.000 euros per a la presidenta del Parlament, Laura Borràs, per adjudicar presumptament a un amic seu, Isaías Herrero, 18 contractes menors entre el març del 2013 i el febrer del 2017 quan dirigia la Institució de les Lletres Catalanes (ILC). Amb un contundent escrit de les fiscals Teresa Duerto i Assumpta Pujol, el jutge del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ja pot dictar l’escrit d’obertura de judici oral, moment en què el reglament del Parlament dicta que un diputat ha d’abandonar de manera temporal el càrrec.

Ahir a la tarda, la presidenta del Parlament, al costat del secretari general, Jordi Turull, ja va tornar a proclamar la seva innocència des de la seu del partit i va demanar a la resta de partits polítics que no la jutgin “abans d’hora”. A més a més, va considerar que “les penes es mantenen en la més absoluta desproporció”, va criticar.

Després que el magistrat tanqués la instrucció el mes de juny tot assenyalant l’existència d’indicis pel que fa als delictes de malversació, prevaricació, frau i falsedat documental, la fiscalia va concretar ahir la seva acusació i limita les penes a dos delictes de prevaricació i falsedat documental. Això sí, assenyala que van ser continuats en el temps, de prevaricació i falsedat documental, la qual cosa fa augmentar la pena.

D’aquesta manera, en l’escrit que es va fer públic ahir, la fiscalia resumeix els fets i apunta que el 20 de març del 2013 la junta de govern de l’ILC, presidida ja per Borràs, va acordar l’elaboració d’un portal web de referència en l’àmbit de les lletres catalanes i amb aquest objectiu es va encarregar a Herrero, amb qui Borràs havia mantingut relacions professionals prèvies, la creació d’aquesta eina digital i el seu desenvolupament i manteniment posterior. Tanmateix, i segons sempre l’escrit de la fiscalia, tant Borràs com Herrero van acordar que el pagament d’aquests serveis es fes a través de contractes menors no superiors als 18.000 euros i que, a més a més, s’adjudicarien “directament o indirectament a través d’altres persones físiques o jurídiques interposades”. L’import total dels serveis informàtics encarregats des del 2013 fins al 2017 va ser de 277.438,17 euros.

Tres acusats

En aquest punt és on entraria la labor d’Andreu Pujol, a qui s’acusa també de prevaricació i falsedat documental, ja que va actuar amb el propòsit “d’encobrir que l’adjudicatari real de tots els contractes era en realitat Herrero. Per a aquest últim la fiscalia demana les mateixes penes de presó i inhabilitació que per a Borràs i una multa menor de 73.000 euros. Per a Pujol, finalment, demana tres anys de presó i 10 anys d’inhabilitació pels mateixos delictes; prevaricació i falsedat documental.

A més a més, la fiscalia detalla que, per donar “una aparença fingida de respecte pels principis de publicitat i pública concurrència, “l’acusada era plenament coneixedora que, en tot cas, darrere de tots els pressupostos presentats s’amagava l’acusat Isaías Herrero”. Es tractava, assenyalen les fiscals, de presentar altres proveïdors que actuaven com a “comparsa” presentant-se a la licitació. L’escrit de la fiscalia es tanca amb el detall dels 18 contractes menors que es van adjudicar a Herrero o persones afins. Els objectius de les feines eren, per exemple, el disseny del portal de les lletres catalanes; un espai de lectura; una imatge gràfica de l’Any Vinyoli; la difusió i promoció a la xarxa d’activitats de l’Any Vinyoli; l’adaptació de la nova plataforma virtual Què Llegeixes?; la implantació del portal a l’anglès; el desenvolupament de l’aplicació 300 anys de literatura catalana; un web pels 30 anys de la publicació de Pedra de tartera, de Maria Barbal; la creació del web Any Ramon Llull, i la creació i manteniment de l’Any Bertrana, entre altres encàrrecs enfocats en el web de la Institució de les Lletres Catalanes.

A partir d’ara, amb la presentació de l’escrit de la fiscalia, l’escenari judicial empeny el conflicte polític.

Punt d’inflexió

El següent moviment de fitxes correspon al jutge que haurà de dictar la interlocutòria d’obertura de judici oral en què recollirà les acusacions contra Borràs formulades per la fiscalia i tancarà la fase d’instrucció per obrir la fase d’enjudiciament en què els secretaris del TSJC fixaran la data per començar el judici, que es preveu que sigui l’últim trimestre d’aquest any. Cal tenir en compte que la causa contra Borràs i aquests darrers terminis han seguit de manera escrupolosa els terminis que marca la llei, un fet que no sol passar en el sistema judicial, en què els terminis i les decisions solen allargar-se bastant més del que queda establert. Amb la interlocutòria d’obertura del judici oral, entrarà en joc l’article 25 del reglament de la cambra catalana.

LES FRASES DE LA FISCALIA

Els acusats van acordar fraccionar la retribució en contractes menors i adjudicar-los a Herrero, directament o a través de tercers

LES FRASES DE LAURA BORRÀS

Eren perfectament conscients que infringien obertament la normativa de contractació administrativa
No seré jutjada pels delictes gravíssims de malversació i frau, però ja hi he estat sentenciada, el mal ja ha estat fet
Va perdent força, però la desproporció de l’acusació que se’m fa explica millor que jo per què parlo de persecució política
Mai he demanat a ningú que se salti cap article del reglament. Ara som davant d’una decisió política que correspon a la mesa
No demano que se m’absolgui, sinó que ningú em condemni abans. Que no hi hagi còmplices de la meva condemna política


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Cañigueral avisa que si no governen “moltes coses quedaran aturades”

cassà de la selva
regne unit

Carles d'Anglaterra reprendrà dimarts l’agenda pública

barcelona
unió europea

La CE posa objeccions a la fusió entre Iberia i Air Europa

barcelona
Política

Mor Frank Field, ministre de la Seguretat Social en el primer govern de Tony Blair

Albiach alerta que es disputen l’escó de Girona amb Aliança Catalana

girona

Paneque: “El projecte clau és la construcció del nou Trueta”

salt
Regne Unit

Cinc acusats per atacs contra negocis vinculats amb Ucraïna

Barcelona

Vergés reivindica un Govern que gestioni el territori atenent a la seva diversitat

ripoll
Àsia-Pacífic

La Xina i els EUA es retreuen el respectiu suport a Rússia i Taiwan

Barcelona