Política

estat islàmic

Quinze mesos de presó per una ex-soldat irlandesa per pertànyer a Estat Islàmic

És la primera persona processada i condemnada a Irlanda per col·laborar amb el terrorisme islamista

Lisa Smith va ser capturada el 2019 al nord de Síria per les forces nord-americanes

Un tribunal de Dublín ha condemnat aquest divendres a 15 mesos de presó l’exsoldat irlandesa Lisa Smith per pertànyer a l’Estat Islàmic (EI entre el 2015 i el 2019, després que va abandonar aquest país per unir-se a l’organització terrorista a Síria.

Es tracta de la primera persona processada i sentenciada a Irlanda per col·laborar amb un grup terrorista islamista en un país estranger, si bé la Cort de Justícia Penal va reduir a 15 mesos de presó la pena per un delicte que pot comportar fins a vuit anys.

La defensa de Smith, de 40 anys, va recordar durant el judici que la seva clienta és una persona “traumatitzada i molt vulnerable”, i va demanar que es tingués en compte que té una filla petita i que ja va passar dos anys detinguda a Síria en un camp de presoners en “condicions deplorables”.

Aquesta instància judicial la va trobar el maig passat culpable de pertànyer a l’EI, però va desestimar un altre càrrec relacionat amb el finançament d’aquest grup armat. El jutge, Tony Hunt, va declarar que no s’ha pogut provar que l’exmilitar, conversa a l’islam, enviés 800 euros a l’organització terrorista per altres motius que no fossin humanitaris o per caritat.

Smith, nascuda a la localitat irlandesa de Dundalk, va ser membre de les Forces Armades entre 2001 i 2011, fins que va al·legar que les seves activitats com a soldat eren incompatibles amb la seva nova fe.

Després de passar per l’exèrcit de Terra va arribar a integrar-se a les Forces Aèries i va formar part de l’escorta militar que acompanya als viatges internacionals membres del govern de Dublín.

L’octubre del 2015 es va desplaçar a Síria en resposta a la crida efectuada per l’aleshores líder Abu Bakr al-Baghdadi, segons va explicar el jutge, que va afegir que la condemnada es va unir a l’EI “sense pressions” i després d’informar-se “extensament” sobre aquest grup a través de vídeos propagandístics d’”extrema violència”.

Smith va ser capturada el 2019 al nord de Síria per les forces nord-americanes i tornada a Irlanda per afrontar un dels judicis més mediàtics dels últims anys.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada

política

El PSC s’enlaira i l’independentisme suma en el CEO

barcelona
anàlisi

Reflexió de Sánchez i vot compromès

Historiador
anàlisi

L’heroi de tragèdia ens escriu una carta

Professora emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona
Carlos Carrizosa
Candidat de Ciutadans

“Puigdemont ens ha tractat com ciutadans de segona”

Barcelona