Política

Laura Borràs, sentenciada

El TSJC obre judici oral a la presidenta del Parlament, i ERC, la CUP i el PSC la suspendran en la mesa prevista demà si no es retira ella abans

Junts li dona un suport “sense fissures” i Vilalta els ofereix mantenir les funcions

Si no hi ha un inesperat gir de guió a última hora, Laura Borràs està vivint les últimes hores com a presidenta del Parlament, com a mínim durant un temps. La confirmació ahir al migdia de l’obertura de judici oral contra ella per part del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya –decisió ferma contra la qual ja no pot recórrer–, acusada dels delictes de prevaricació i falsedat documental per un presumpte trossejament en l’adjudicació de contractes quan estava al capdavant de la Institució de les Lletres Catalanes, desencadenarà l’adeu, si més no temporal, de la segona autoritat del país, després que els grups parlamentaris d’ERC, la CUP i el PSC deixessin clar a la tarda que votaran per la suspensió de les seves funcions com a diputada, i per tant també com presidenta. I això passarà ja demà al migdia, en la mesa extraordinària que el reglament obliga a tenir en aquests casos, que ella mateixa va convocar mentre tot just se n’estava desenvolupant una altra d’ordinària i es va conèixer la notícia. En aquell moment, de fet, encara no havia rebut cap notificació oficial del TSJC, però fonts de la defensa confirmaven al vespre que ja la tenien.

Junts per Catalunya va convocar a la tarda una executiva d’urgència per analitzar la situació, i en un breu comunicat a última hora tornava a donar suport “sense fissures” a Borràs en vista del “lawfare i la persecució política” a què es veu sotmesa, i instava les altres forces independentistes a “no caure en el parany de l’Estat”, que els vol “dividits i enfrontats”. Hores abans, però, les altres formacions que integren la majoria a la mesa, incloses ERC i la CUP, ja havien avançat la voluntat d’aplicar l’article 25.4 a Borràs, fet que vol dir que està sentenciada en el càrrec, ja que l’òrgan és sobirà per prendre una decisió i ja van deixar clar que no la demoraran demanant –com també els facultaria l’article– un dictamen a la comissió de l’Estatut del Diputat sobre si es tracta realment d’un cas de corrupció. “Si els dubtes són sobre la naturalesa dels fets, nosaltres no en tenim”, tancava la portaveu d’ERC, Marta Vilalta. “No en tenim cap dubte”, deia també la diputada cupaire Laia Estrada.

Com es materialitza ara la marxa anunciada de Borràs, això sí, encara depèn en part d’ella mateixa. Els socialistes, en aquest sentit –com també havien fet abans els comuns–, li van reclamar en públic, i abans per mitjà d’una trucada del cap de l’oposició, Salvador Illa, que faci un pas més del que exigeix el reglament i renunciï al càrrec de presidenta –no a l’escó, per mantenir la possibilitat de ser restituïda si se l’absol en el judici– a fi que se’n pugui triar una altra en el ple, i la interinitat es redueixi al mínim. També el PP li va exigir la dimissió, i Vox i Cs van demanar que la suspenguin de manera immediata i es convoqui ple per triar nou president.

Suspensió i no dimissió

Els altres partits independentistes, en canvi, van ser més curosos. La CUP va exigir a Borràs que “s’aparti” fins que la seva situació judicial quedi resolta, i va instar Junts i ERC “que es posin d’acord per substituir-la” mentre duri el procés, ja que és a ells “a qui els pertoca”. Els republicans, com en les últimes setmanes, li van continuar demanant això mateix: que sigui ella qui decideixi fer un “pas al costat” abans que la suspenguin i demani l’aplicació de l’article 25.2. Això sí, paradoxalment en aquest cas la situació es podria allargar, ja que llavors sí que seria preceptiu un dictamen de la comissió de l’Estatut del Diputat, previ a la resolució de la mesa. I això podria demorar la suspensió de Borràs fins al setembre, ja que el període de sessions acaba oficialment diumenge i l’agost és tradicionalment inhàbil. De fet, com a mínim durant la primera quinzena, només es pot reunir la Diputació Permanent, una mena de ple provisional, però en cap cas una comissió parlamentària, que s’hauria de forçar en la segona.

De tota manera, Borràs ha repetit en les últimes setmanes que no pensa dimitir, i tot just va deixar clar en les darreres declaracions divendres passat que, si finalment ha de ser suspesa, en cap cas això voldria dir que deixa el càrrec. El que ara sembla més probable, doncs, és que demà al migdia sigui suspesa per la mesa, i en aquest cas el següent pas que caldrà dirimir és qui i com assumeix provisionalment les funcions de la presidència. ERC va reiterar ahir, en aquest sentit, que vol complir els acords de coalició, que deixen clar que totes corresponen a Junts, per la qual cosa s’obria a parlar-ne i demanava als seus socis que fessin una proposta sobre les opcions que hi podria haver. Segons l’article 40 del reglament, en cas d’absència de la presidenta, les atribucions passen a la vicepresidència primera, ocupada ara per la republicana Alba Vergés, amb la qual cosa no hi hauria la possibilitat que les assumís l’altra membre de Junts a la mesa, Aurora Madaula, que és en una de les secretaries. Per tal que les retingués Junts, doncs, caldria que Vergés renunciés al càrrec i el ple votés una nova vicepresidenta primera, fet que dependrà dels eventuals acords a què puguin arribar Junts i ERC, que de moment no han entrat a parlar de la qüestió. Si l’entesa fos ràpida, el relleu es podria precipitar aquesta mateixa setmana en un ple extraordinari, però, si no, Vergés agafaria les funcions probablement fins al setembre.

Per aclarir els molts dubtes jurídics que es generen, la CUP és partidària de reclamar, després de la suspensió, un dictamen a la comissió de l’Estatut del Diputat per conèixer les conseqüències exactes de la mesura, si bé altres grups com el PSC creuen que això ha de correspondre a un informe dels lletrats, que en tot cas no serviria per aturar la suspensió. ERC confiava entretant que la seva posició no tindrà repercussions en l’estabilitat del govern. “No ens ho han traslladat, esperem que no afecti, perquè és una causa de corrupció i el govern està absolutament en contra de la corrupció”, cloïa Vilalta.

LES FRASES

Demanem a Borràs que demani el 25.2 i, a partir d’aquí, parlar sobre com transitem per aquesta situació indesitjada
Marta Vilalta
portaveu d’erc
Primer votarem per la suspensió, i després caldria demanar un dictamen per veure quina aplicació concreta té l’article
Laia Estrada
diputada de la cup
Se la suspendrà com a diputada mentre no hi hagi sentència, però més enllà voldríem que políticament renunciés al càrrec
Alícia Romero
portaveu del psc

El cas Dalmases s’estudiarà en comissió

La mesa ordinària d’ahir va decidir, després de la carta de quatre grups parlamentaris que així hi instaven la setmana passada, que la comissió de l’Estatut del Diputat obri procediment per determinar si el diputat de Junts i mà dreta de Borràs, Francesc de Dalmases, va vulnerar el codi de conducta de la cambra, arran de les informacions periodístiques que l’acusen d’haver intimidat una periodista de TV3. En paral·lel, de fet, s’espera que ja aquest divendres la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) presenti en la seva comissió les conclusions de l’informe intern que va encarregar per aclarir els fets, cosa que podria determinar la posició dels grups. Si acabat el procediment la mesa veiés que s’ha produït una “infracció”, podria sancionar Dalmases amb una amonestació pública i/o multes que van dels 600 als 12.000 euros.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

La incertesa per la carta de Sánchez sacseja l’inici de campanya pel 12-M

barcelona
Estat espanyol

Feijóo diu que Sánchez fa una “operació de supervivència política”

Estat espanyol

La fiscalia demana arxivar el cas contra la dona de Pedro Sánchez

Barcelona
Estat Espanyol

Brussel·les considera la decisió de Sánchez un “afer intern” espanyol

Barcelona
política

Aragonès diu que no té sentit una qüestió de confiança i demana a Sánchez que “planti cara” a la ultradreta

barcelona

Manos Limpias admet que la denúncia es basa en retalls de premsa

Barcelona
política

Illa diu que respecta el “parèntesi” de Sánchez i crida els socialistes a la “resistència”

barcelona
política

Jordi Pujol : “Ara toca Junts, votaré Puigdemont”

barcelona
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans