Política

Borràs, suspesa i indignada

Tensió ·

La mesa del Parlament decideix suspendre la fins ara presidenta de sou i de dret a vot

Borràs rep la decisió amb indignació, acusant d’hipòcrites i de “diputats vestits de jutges” els membres de l’òrgan parlamentari

Borràs va estar acompanyada pels diputats de JxCat
La decisió de no dimitir obliga a fer que el càrrec quedi en funcions

La mesa del Parlament va suspendre ahir Laura Borràs dels seus drets i deures com a diputada, sense sou i sense dret a vot, i va aplicar així l’article 25.4 del reglament del Parlament, després que Borràs renunciés a presentar la seva dimissió com se li havia demanat, tant des dels diferents grups parlamentaris, com des de la mesa.

Els membres de l’òrgan de la cambra catalana no van atendre així els arguments exposats poc abans per la mateixa Borràs, en els quals assegurava que no se la podia suspendre perquè en el seu cas no hi ha “corrupció lucrativa”, i demanava que prenguessin la decisió sobre aplicar el 25.4 “amb consciència”.

Borràs, contra tothom

La fins ara presidenta del Parlament, que havia abandonat la reunió perquè no hi podia assistir per conflicte d’interessos, va rebre la decisió acompanyada d’una àmplia representació del grup parlamentari de Junts.

En conèixer el dictamen, Borràs va fer una compareixença pública i solemne en la qual va expressar amb contundència la seva indignació per la resolució de la mesa.

Borràs va començar la seva intervenció amb un atac directe als qui havien pres l’acord: “Avui, cinc diputats no han vingut vestits de diputats. Han vingut vestits de jutges hipòcrites.” Des de la sala d’Audiències, la líder de Junts va continuar amb el seu to irat: “Els cinc parlamentaris, amb noms i cognoms, del PSC, ERC i la CUP, que han defensat l’aplicació de l’article 25.4 del reglament han violentat descarnadament la meva presumpció d’innocència”, va advertir.

En aquest sentit, va criticar que els membres de la mesa –Alba Vergés, Assumpta Escarp, Ferran Pedret, Carles Riera i Rubén Wagensberg– hagin aplicat amb “lleugeresa”, va dir, l’article en qüestió, i que hagin obviat els “dubtes” que ella considera que hi ha sobre el seu contingut, ja que, segons va assegurar, l’article “vulnera drets fonamentals”. “Els membres de la mesa han vulnerat el meu dret de representació dels meus electors sense que hagin rebut cap requeriment judicial. Ha estat un atropellament democràtic”, va assegurar.

Borràs va deixar clar una i altra vegada que se la suspèn “contra la seva voluntat” i va insistir a criticar l’article 25.4 del reglament de la cambra, el qual, va advertir, hauria d’haver estat “retirat”. “Tots sabem que aquest article s’ha de retirar del reglament, perquè va ser validat pel Parlament sense cap mena d’aval jurídic, però també perquè vulnera drets fonamentals. El fet que aquest article continuï encara al reglament ja suposa una anomalia”, va reblar.

Per l’ara expresidenta del Parlament, en prendre aquesta decisió els membres de la mesa s’han apartat voluntàriament de l’essència del redactat del 25.4 –que va qualificar d’infame–, que, segons ella, es va elaborar contra els delictes de corrupció lucrativa, concretament pel cas de Germà Gordó. “Mai he demanat de ser absolta, el que demanava és que no se’m condemnés abans d’hora.”

“S’ha produït un fet extraordinàriament greu”, va advertir Borràs, que hi va afegir: “La suspensió allunya aquesta cambra de la defensa dels drets, és una passa enrere en la defensa dels drets fonamentals. Segons la líder de Junts, la decisió d’ahir significa que, “després de l’aplicació del dret penal de l’enemic als líders independentistes, ara se m’ha aplicat el reglament de l’enemic”, i ho va qualificar de fet gravíssim.

Per Borràs, aquesta decisió es pren per apartar-la “políticament” i demostra que la mesa l’ha volgut sentenciar de manera “premeditada i precipitada”. La líder de Junts, que no va admetre preguntes de la premsa, va assegurar que la seva suspensió “beneficia” els que han apostat per la “guerra bruta” i que fa “còmplices” els que l’han “executat de manera gratuïta i innecessària”.

L’ara expresidenta del Parlament va referir-se a la seva acció al capdavant de la presidència de la cambra per demostrar que, segons considera, sempre ha treballat per la transparència i per garantir els drets dels diputats. I, prenent com a base aquest argument, va lamentar que, el mateix dia en què ella havia defensat el dret de participació del diputat de Junts Lluís Puig –exiliat a Bèlgica–, la mesa no va ser capaç de defensar els drets d’ella. “És irònic”, va constatar. Sobre el cas de Pau Juvillà (CUP), va afirmar que es va fer “tot el que es va poder”.

Finalment, Borràs va demanar una “reflexió” a l’independentisme, i va assegurar que ella continua “ferma i determinada per continuar lluitant”. “Vaig entrar en política per defensar la independència de Catalunya, no per sacrificar-me i ser sacrificada per l’autonomia”. En aquest sentit, també va advertir que no pensava dimitir perquè es pogués procedir a la seva substitució: “No toleraré que els que no volen que avancem em diguin que faci un pas al costat.” “Fins ara”, va advertir, “els presidents els posaven els votants i els treia el 155, ara ja no”, va continuar. I va recordar que l’independentisme té majoria absoluta a la cambra per plantar cara a qualsevol ingerència de l’Estat. “Arribats a aquest punt, no puc més que concloure que els nostres companys de viatge no tenen més projecte que l’autonomia i l’interès dels partits. No renuncio, no em doblego, no m’han vençut. No hi ha objectiu més bell i noble que la independència del meu país”, va acabar dient i repetint la mateixa sentència.

Un càrrec en funcions

La decisió de Borràs de no dimitir deixa el càrrec de president del Parlament en funcions. És a dir, que no es pot nomenar un nou president. Per tant, la vicepresidenta primera del Parlament, Alba Vergés, hauria de ser la substituta de Borràs a partir d’ara. Segons un comunicat del Parlament, “en cas de vacant, absència o impediment” de la persona que ocupa la presidència, “els vicepresidents, per ordre consecutiu, l’han de substituir amb els mateixos drets, deures i atribucions”. També han de complir “qualsevol altra funció que els encomanin el president i la mesa”. “La representació de la cambra que té el president del Parlament només pot ésser delegada, si escau, en un dels vicepresidents”, remarcava el comunicat de la cambra.

Una decisió anunciada

La mesa del Parlament va prendre la decisió de suspendre Borràs amb els vots d’ERC, el PSC i la CUP, que n’havien demanat l’aplicació. Anteriorment, el PSC, amb dos membres a la mesa, havien anunciat que demanarien l’aplicació del 25.4 del reglament, per exigir a Borràs que s’apartés com a presidenta i permetés triar-ne un de nou, en substitució. També ERC, amb dos integrants a la mesa, va instar dimarts Borràs a invocar l’article 25.2 del reglament i assumir la seva suspensió voluntària.

Si no és així, però, “el reglament del Parlament és molt clar i s’haurà d’aplicar el 25.4”, van advertir. L’article 25.4 indica que en casos en què l’acusació sigui “per delictes vinculats a la corrupció”, la mesa, “una vegada sigui ferm l’acte d’obertura de judici oral i en tingui coneixement, ha d’acordar la suspensió dels drets i deures parlamentaris de manera immediata”.En la mateixa línia, la CUP, amb un membre a la mesa, va dir que demanarien l’aplicació del 25.4 si Borràs no s’apartava del càrrec, i ERC i Junts no arribaven a cap acord sobre com substituir-la mentre duri el procés. A més, tant Cs com Vox van presentar escrits a la mesa reclamant la suspensió “immediata” de Borràs.

En la reunió d’ahir, la secretària segona, Aurora Madaula, va ser l’única que va rebutjar aplicar el polèmic article. El mateix resultat en la votació va tenir la petició de Madaula de demanar un informe a la comissió de l’Estatut del Diputat, així que se n’ha rebutjat la possibilitat. Mentrestant, a les portes del Parlament, un grup de suport a Laura Borràs s’ha aplegat per traslladar-li suport i en mostra de rebuig a la suspensió de la presidenta.

Justament després de fer-se pública la decisió, i abans que Borràs fes la seva compareixença pública, se li va fer entrega de la notificació judicial que confirmava l’obertura de judici oral. Així ho va confirmar la mateixa Borràs, la qual va ironitzar sobre la coincidència: “En una perfecta sincronització de successos”, va dir.

Beneficia els que aposten per la guerra bruta i en fa còmplices els que l’han executat de manera gratuïta i innecessària
L’article 25.4 del reglament és infame i no hauria d’estar vigent perquè és una anomalia democràtica
Després de l’aplicació del dret penal de l’enemic als independentistes, ara s’aplica el reglament de l’enemic
Concloc que els nostres companys de viatge no tenen cap més projecte que l’autonomia i l’interès dels partits
Avui cinc diputats, amb noms i cognoms no han vingut vestits de diputats. Han vingut vestits de jutges hipòcrites
Amb la decisió han violentat i actuat descarnadament contra la meva presumpció d’innocència

Mesura temporal, reversible i exemplaritzant

El diputat de la CUP Carles Riera va ser el responsable ahir de donar les explicacions sobre la decisió presa per la mesa del Parlament, una vegada aquesta va acordar la suspensió de Laura Borràs.

Riera va remarcar que la suspensió de la fins ara presidenta del Parlament, es prenia com a mesura “temporal” i “reversible” fins que hi hagi una sentència en el cas de presumptes irregularitats en la gestió de la Institució de les Lletres Catalanes.

Segons va assegurar el diputat cupaire, la millor resposta a la “repressió política” és la “transparència, la exemplaritat i la referencialitat”. “Atès que no ha volgut fer el pas al costat, hem assumit l’aplicació de l’article 25.4 del reglament que la suspèn de manera “temporal i reversible de les funcions i responsabilitats”. Riera va dir que aquest fet no suposa “l’assumpció de la culpabilitat” i va defensat la “presumpció d’innocència”.

El representant de la CUP va insistir que el país suporta un context de “repressió selectiva contra l’independentisme”.

Tot i això, va recordar que el cas que afecta la presidenta del Parlament suspesa, Laura Borràs, no és un esdeveniment de “naturalesa política”, sinó que té a veure amb “la gestió de recursos públics”. “Hem demanat a la presidenta que assumís l’aplicació de l’article 25.2 del reglament i fes un pas al costat. Atès que no ha volgut assumir-ho, hem decidit aplicar el 25.4”, va reblar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Segona onada d’explosions al Líban

Beirut
Josep Maria Vallès
Alcalde de Sant Cugat del Vallès (Junts per Catalunya)

“L’obsessió és revertir el dèficit de 22 milions el 2024”

Sant Cugat del Vallès

Les finances, a l’ull de l’huracà

Sant Cugat del Vallès
política

La CUP decideix sobre aliats i lideratges orgànics i s'imposa créixer

barcelona
Xevi Guitart
Delegat del govern de la Generalitat a Girona

“Vinc d’un vaixell i m’he ficat en un gran transatlàntic”

Girona
Elena Vila
Cap de l’oposició a Sant Cugat del Vallès (PSC)

“Falta ambició i no som la ciutat de referència que havíem estat”

SANT CUGAT DEL VALLÈS
Veneçuela

El Senat espanyol insta a reconèixer Edmundo González com a president veneçolà

Barcelona
Pròxim Orient

L’Assemblea General de l’ONU exigeix a Israel la fi de l’ocupació de Palestina

Barcelona
Pròxim

Israel anuncia “una nova fase” de la guerra, amb el focus posat al nord

Barcelona