Política

El BOPC oficialitza la suspensió de Borràs i Boye diu que ja no és aforada

El ‘Butlletí Oficial’ fa efectiva la suspensió de tots els drets i deures de la líder de Junts

L’advocat creu que, per tant, ha de ser jutjada per un jutjat ordinari

El Butlletí Oficial del Parlament de Catalunya (BOPC) va oficialitza ahir i, per tant, va fer efectiva la suspensió de tots els drets i deures de Laura Borràs com a diputada i com a presidenta de la cambra. El BOPC recull que la mesa, “ha acordat, per majoria, amb el vot contrari de la secretària segona [Aurora Madaula], la suspensió de tots els drets i deures establerts al reglament de la president, Laura Borràs i Castanyer, com a diputada i, en conseqüència, acorda també la suspensió de totes les seves atribucions com a presidenta del Parlament establertes al reglament, amb efectes des del moment de l’adopció d’aquest acord”. També estableix que, d’acord amb el primer apartat de l’article 40 del reglament, la vicepresidenta primera, Alba Vergés, la substituirà “amb els mateixos drets, deures i atribucions”. L’acord al BOPC el signen el secretari primer, Ferran Pedret, i Vergés.

Una vegada feta efectiva la suspensió de Borràs, el seu advocat, Gonzalo Boye va explicar ahir a Catalunya Ràdio les conseqüències jurídiques que tindrà aquesta decisió política: “Si està suspesa de drets i deures, també està suspesa d’aforament i, per tant, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ja no és competent”. La interpretació que dona Boye és que “el TSJC ja no és competent i, per tant, esperem que el cas retorni a un jutjat ordinari. L’aforament també entra dins aquest paquet”. Una situació que es podria produir encara que no perdi l’acta de diputada, tot i que sí que perd els seus drets i funcions, com per exemple poder votar.

Prenent com a base tots aquests arguments, Boye assegura que d’aquí a un temps hi podria haver canvis: “Veurem com la causa marxa del TSJC.” Una nova estratègia de la defensa de Borràs que se suma al matís de Boye sobre el cas: “No existeix la malversació, la fiscalia acusa Borràs de falsedat i prevaricació, no sé per què continuen obstinats en el que diu el jutge Carlos Ramos. No entro a definir què ha fet un òrgan polític [la mesa del Parlament], però parlen d’un delicte de malversació, i haurien fet bé, els membres de la mesa, de llegir-se l’escrit.”

Dalmases s’explicarà al Parlament

Un dels episodis que han fet augmentar la tensió al voltant de la suspensió de Borràs ha estat el ja anomenat cas Dalmases. Després d’una intensa entrevista al programa FAQS a Laura Borràs, el diputat Francesc de Dalmases, suposadament, va esbroncar una periodista de TV3 amb la líder de Junts de testimoni. La comissió de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) al Parlament va aprovar ahir per unanimitat la compareixença de Dalmases. A més, la CCMA i TV3 es van comprometre ahir al Parlament a prendre mesures per evitar que es repeteixin casos semblants.

D’altra banda, la junta del Grup de Periodistes Ramon Barnils va anunciar ahir que ha acordat, per unanimitat, expulsar Dalmases per l’incident a TV3. En un comunicat emès ahir, la direcció de l’entitat considera que el diputat va vulnerar “greument” els objectius fundacionals de l’organització.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Jon O. Urain
Editor de política de ‘Berria’

“EH Bildu ja és una alternativa de govern al País Basc”

Barcelona
Carles Puigdemont
Candidat de Junts+Puigdemont per Catalunya

“Si hi ha una majoria simple però sòlida hem d’intentar governar”

Perpinyà
Eugeni Pibernat i Roig
Portaveu de Tots per Begur i Esclanyà (TxBE) i cap de l’oposició local

“Sense nous permisos d’obres no hi ha marge per invertir”

Begur
estats units

Desenes de detinguts en la Universitat Yale contra la guerra a Gaza

barcelona
guerra a gaza

Detinguts dos palestins a Jerusalem per atropellament

barcelona
unió europea

Brussel·les amenaça de suspendre TikTok Lite a Espanya i França

barcelona

Boadas defensa que la Casa Pastors sigui un centre obert a la ciutadania

girona

Xavier Garcia Albiol, ingressat per una arrítmia

Badalona
regne unit

Sunak anuncia deportacions a Ruanda en deu o dotze setmanes

barcelona