Política

conflicte bèl·lic a l’est d’europa

Empitjoren els combats a Donetsk, mentre Kíiv insisteix a evacuar la regió

Arriben a Kíiv els primers llançacoets autopropulsats MARS II i quatre noves unitats de llançament de coets HIMARS

Els combats s’empitjoren en el Donbass el que ha portat a Kíiv a ordenar l’evacuació de la població civil de les zones de la regió de Donetsk controlades per l’exèrcit ucraïnès. Segons les autoritats ucraïneses, de la regió de Donetsk, de cara a l’hivern, han d’evacuar-se més de 50.000 nens i uns 200.000 adults. Per a gestionar la seva sortida ja s’ha creat un gabinet d’evacuació, segons ha explicat la viceprimera ministra Iryna Vereschuk.

“Els que hagin decidit evacuar-se, han de cridar a l’administració (...), vindrà gent per a recollir-los i transportar-los al lloc de l’evacuació”, ha declarat Vereschuk.

L’alta funcionària ha assegurat que també comprèn que hi hagi gent que no vol abandonar les seves cases. “Això (la decisió) és la seva responsabilitat personal, però repeteixo, no hi haurà gas, calefacció i electricitat”, ha advertit.

Per als separatistes prorussos de Donetsk, l’anunci d’evacuació de Kíiv és un “pas publicitari”. “És un altre pas publicitari més per a promocionar-se i demostrar que els importa la gent”, ha dit Daniil Bezsonov, representant de l’autoproclamada república popular de Donetsk.

El líder dels separatistes de Donetsk, Denis Pushilin, ha dit, al seu torn a la televisió russa que amb l’evacuació de Donetsk Kíiv busca “deslegitimar” el referèndum que les autoritats de la república popular planegen celebrar després de l’”alliberament” de tot el territori de la regió.

Avanços en Bakhmut i Avdiivka

Simultàniament, Rússia va continuar els atacs als voltants de Bakhmut, a Donetsk, en l’est d’Ucraïna, on va aconseguir petits avanços, segons el comunicat de la intel·ligència britànica.

Els forts combats prop de Bakhmut, bastió clau per al control sobre la part de la regió de Donetsk que segueix en mans ucraïneses, van ser confirmats també per l’Estat Major ucraïnès, que va parlar en el seu informe diari de la reagrupació de les tropes russes en el sud.

Rússia està, possiblement, redistribuint un important nombre de soldats des del nord cap al sud, va coincidir Londres. “És probable que Rússia hagi identificat el seu front de Zaporíjia com una àrea vulnerable que necessita reforçar”, han opinat els militars britànics.

Serhiy Gaidai, governador de la regió de Lugansk, controlada pràcticament íntegrament per les tropes russes, ha dit al seu torn que els russos intenten avançar cap a Bakhmut des de fa gairebé un mes, però les forces ucraïneses mantenen la defensa del bastió sense permetre a l’enemic fer conquestes significatives.

Alhora, els russos han aconseguit “avanços marginals” en l’àrea d’Avdiivka i han continuat els atacs a Pisky, segons l’estatunidenc Institut per als Estudis de la Guerra.

D’acord amb les milícies prorusses, les seves forces tracten ara d’envoltar Avdiivka, un suburbi de la ciutat de Donetsk, on han avançat uns 1,5 quilòmetres en uns dies.

Kíiv rep més ajuda

Entretant, el govern ucraïnès ha anunciat que ha rebut la primera meitat d’una ajuda de 1.000 milions d’euros proporcionada per la Unió Europea (UE), així com llançacoets Mars II subministrats per Alemanya. El primer ministre, Denis Shmyhal, ha afirmat a través del seu compte de Telegram que l’import ja figura en els comptes del Banc Nacional d’Ucraïna (BNU).

D’altra banda, el ministre de Defensa ucraïnès, Oleksei Reznikov, ha anunciat que han estat lliurats ja a Ucraïna els primers llançacoets múltiples autopropulsats MARS II. El ministre ucraïnès també ha informat de la recepció de quatre nous sistemes de llançament de coets HIMARS, enviats pels EUA, arma que està canviant el balanç de les forces, segons Kíiv.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona
política

Puigdemont no donarà suport als comptes espanyols si Sánchez no compleix amb Catalunya

barcelona
Política

El Parlament dona suport als encausats de Tsunami

barcelona
orient mitjà

L’Iran minimitza l’atac a Esfahan i no dona senyals de resposta

barcelona
Política

ERC formalitza la proposta d’un cara a cara entre Aragonès i Puigdemont

barcelona
política

Els homes joves són els més espanyolistes, segons una enquesta d’Òmnium

barcelona
política

Aprovada la partida urgent de 142 milions per fer front a la sequera

barcelona
política

El Parlament convalida el decret per salvar 1.850 milions dels pressupostos fallits

barcelona
orient mitjà

Creixen els temors d’una incursió de l’exèrcit israelià a Rafah

barcelona