Política

Aragonès: “La via és la negociació”

El president defensa que la taula de diàleg conduirà ja enguany a aprovar reformes legislatives per mitigar la repressió i repta Junts a proposar-hi alternatives

Insta a abandonar“batalletes” i no pateix per l’estabilitat del govern

El president vol parlar amb Junts per ser a la taula, no per l’estratègia

“La via és la negociació i ho hem de fer encara amb més força.” Clar i català, el president Pere Aragonès va fer ahir una defensa aferrissada de la taula de diàleg com a únic camí que veu transitable “amb les condicions i la correlació actuals” per a la resolució del conflicte polític entre Catalunya i Espanya, i va donar per fet que abans de final d’any se’n veuran fruits en forma d’acords tancats i reformes legislatives aprovades al Congrés que “tinguin els efectes de l’amnistia” i serveixin per superar o mitigar almenys la persecució a què encara està sotmès l’independentisme per múltiples bandes. “Aquesta desjudicialització s’ha de concretar i es concretarà”, va afirmar, en el que veu una pedra de toc per constatar si la voluntat real del govern estatal és posar fi a la repressió. “Mai més ha d’entrar una persona a presó o marxar a l’exili per defensar el seu compromís polític, ni ha de perillar el seu patrimoni familiar, ni l’han d’inhabilitar per haver defensat un referèndum”, va enumerar just després de l’últim consell executiu abans de vacances quan va fer balanç de l’acció de govern i va fixar les seves prioritats amb vista a la tardor.

El president va evitar entrar en detalls d’una negociació que necessàriament ha de ser “discreta” i “constant”, però va replicar a La Moncloa que, a fi d’aprovar lleis com la reforma del delicte de sedició en el Codi Penal, “les majories es construeixen si n’hi ha la voluntat, i en les pròximes setmanes s’hi treballarà”. Aragonès va evitar esmentar-ho, però evidentment els tempos van lligats als de la tramitació dels pressupostos de l’Estat, i aquí pensa aprofitar que el PSOE necessitarà per aprovar-los els vots d’ERC com a principal arma de pressió per segellar concrecions a la taula de diàleg. El republicà, en aquest sentit, va defensar els primers “acords parcials” que hi ha hagut, encara que siguin “incomplets, menors o en qüestions col·laterals al conflicte de fons” –en al·lusió velada a la defensa i promoció del català– com una manera de poder avançar i anar guanyant confiances. A més, va destacar que l’Estat s’hagi compromès a aplicar el projecte polític que tingui la voluntat majoritària a Catalunya i a anar harmonitzant la legislació a les recomanacions d’instàncies internacionals, com l’informe Cilevics del Consell d’Europa, que el govern pren com a referència.

En tot cas, Aragonès veu la desjudicialització com una “condició indispensable” per abordar després la carpeta de l’autodeterminació, una reivindicació que recorda que és “àmplia, transversal i sostinguda en el temps”. Per això va replicar a Pedro Sánchez que si “està tan segur” que el diàleg “minimitza i neutralitza” el clam independentista, com indicaria l’últim baròmetre del CEO, “que posi les urnes i deixi votar en un referèndum”. “Si no les posen és que saben que no guanyaran”, va desafiar, mentre el reptava també a donar a conèixer quin projecte polític tenen per a Catalunya dins l’Estat.

Relacions amb Junts

El president va admetre en tot cas que s’està avançant menys del desitjat a la taula, però va fer una crida a “perseverar” perquè forma part del pla de govern i a mantenir en general una actitud “positiva i de confiança” en el potencial del país. En aquest sentit, va recordar que es podria avançar “de manera molt més clara i perceptible” en la taula si tots plegats contribueixen a “deixar de banda les batalletes”, en al·lusió als xocs dels darrers dies amb Junts, per la mateixa taula però, sobretot, per la suspensió de la presidenta del Parlament, Laura Borràs. Aragonès, així, va reclamar ”aïllar-se de les crítiques buides”, que, segons ell, responen més a interessos de partit que a la realitat, i a la “retòrica per la retòrica”, i va fer una crida a centrar-se en “els problemes i les voluntats” dels ciutadans. “L’inici de curs polític serà clau i determinant”, va reblar, en al·lusió tant a l’acció de govern com al debat estratègic que hi haurà.

Tot i que creu que serà bo aprofitar la pausa estival per “pensar”, Aragonès no es va mostrar gaire neguitós ni encara menys entusiasmat davant el “punt d’inflexió” de la legislatura que Junts ja ha avançat que vol fer coincidir amb el debat de política general de final de setembre i el cinquè aniversari de l’1-O. Segons ell, la voluntat és construir confiances i generar consensos amb els socis també en les pròximes setmanes, però amb cap altra intenció que anar “amb molta més força” a les pròximes tandes negociadores. En aquest sentit, va instar els socis a presentar una alternativa realista a la negociació en el debat de política general si així ho consideren. “Escoltarem i valorarem totes les propostes amb molta atenció”, va obrir-se, per bé que “ara mateix hi ha la que s’està treballant”, i d’entrada va mostrar la seva “determinació” a seguir pel camí de la negociació.

El president va qualificar de “positiu” el balanç del govern fins ara, perquè creu que s’ha centrat “en els fets i no el soroll” que hi pugui haver, i va reiterar la confiança i va agrair la feina a tots els consellers, amb qui l’ha estat avaluant en les últimes setmanes, com fa de manera semestral. Aragonès va voler girar full així del cas Borràs, del qual ni tan sols es va parlar en el consell executiu d’ahir, i va assegurar que no ha cessat els contactes amb tot l’entorn de Junts en els darrers dies, a qui ha mostrat la voluntat de “generar el millor clima perquè el govern pugui continuar”. Per això es va mostrar tranquil sobre l’estabilitat de l’executiu i va assegurar que “ningú” dels socis li ha expressat pas que vulgui marxar, per bé que va mostrar el seu “respecte” per les dinàmiques internes de Junts, on algunes veus reclamen que s’acceleri la consulta entre els militants per decidir si l’abandonen.

Tinc molt clar el camí: un referèndum acordat i l’amnistia, és el que dona seguretat jurídica per fer el pas a la independència
Cal acords parcials ara, tot i que no entrin al fons de la qüestió, perquè cal construir mesures de confiança entre les parts
Borràs? L’aplicació del reglament pot generar incomoditats i soroll; la situació és complexa, però ens hi hem de sobreposar

Critica la llei de secrets i secunda l’estalvi energètic

Aragonès va criticar el primer text de modificació de la llei de secrets oficials que el govern espanyol va aprovar dilluns, una de les mesures que va prometre arran del Catalangate. En espera que entri en el tràmit parlamentari, el president va deixar clar que la norma no tindria ara la seva aprovació perquè “no és una mesura per a la transparència i té molt marge de millora”, i va fer una crida al govern espanyol a la reflexió per introduir-hi canvis. “Que per 50 anys es mantinguin secrets d’Estat és opacitat cap a la ciutadania i no es justifica als ordenaments democràtics del nostre entorn”, va etzibar.

Sobre el paquet de mesures per a l’estalvi energètic que també va aprovar La Moncloa, el president –que portava corbata com sempre, desobeint així les recomanacions de Pedro Sánchez, perquè és una mesura “més pedagògica que no pas real”– va assegurar que el govern “no farà una guerra competencial”per la temperatura dels establiments comercials. “Les normes de sentit comú es duran a terme i les d’obligat compliment també”, va assegurar, a diferència de la comunitat de Madrid, si bé es va mostrar crític igualment amb les formes. “Si volem que les mesures tinguin efecte hi ha de participar qui les ha d’aplicar i fer-ne la supervisió”, es va queixar. En tot cas, Aragonès va recordar que el govern ja té aprovat des del 2007 un pla energètic que revisa anualment i ja inclou mesures que s’apliquen sobre la il·luminació o el control de temperatures.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

El PSC es dispara en l’enquesta del CEO i ERC i Junts es disputen el segon lloc

barcelona
GIRONA

La CUP proposa més habitatge públic per ajudar els joves a emancipar-se

GIRONA
guerra a Europa

La corrupció torna a sacsejar el govern ucraïnès

barcelona

Carles Sastre elegit nou president d’ERC-SOM de Roses

roses
Estat espanyol

El PSOE ajorna la comissió federal que ha d’aprovar la llista per a les europees

barcelona
política

Òmnium penja cartells arreu del país amb el lema ‘Protestar no és terrorisme’

barcelona
política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença amb moltes cares noves

girona