Política

Dos anys de la fuga patrocinada

Sánchez i Felip VI mantenen el seu despatx estival a Palma aliens a la seva maniobra d’enviar l’emèrit a Abu Dhabi el 2020 com a tallafoc

“Explicacions, de què?”, el llegat del seu últim retorn

Elionor fa 18 anys el 31 d’octubre del 2023 i no jurarà la Constitució al Congrés perquè estarà dissolt

Sánchez llueix ara corbata amb el rei a l’interior de l’Almudaina

Els sacerdots i devots de la falsa religió segons la qual a l’agost no hi ha notícies no viuen a La Zarzuela. En els prolegòmens d’un agost pandèmic en què encara no hi havia vacuna contra la covid-19, avui fa dos anys Joan Carles I va emprendre el seu viatge més incert perquè la fuga a Abu Dhabi li ha ofert un recent retorn puntual a Sanxenxo el maig d’aquest any però no li obre el desitjat passaport del retorn definitiu. Aliens al tallafoc que ells dos van fer amb el desterrament de l’emèrit, el president Pedro Sánchez i el rei Felip VI van celebrar ahir el seu despatx estiuenc amb un canvi d’attrezzo, el Palau de l’Almudaina en lloc de Marivent.

Després de 655 dies de la seva fuga a Abu Dhabi consumada en secret el 3 d’agost del 2020, Joan Carles I va demostrar el seu poder devastador per a la monarquia tan bon punt el 19 de maig passat va posar un peu a Sanxenxo, localitat turística de Pontevedra on la vigília de partir, la nit del 2 d’agost, va celebrar l’últim sopar a l’Estat espanyol, i que ell convertia així en el port natural d’entrada i de sortida en la política espanyola.

Frase per a la posteritat

Quan el tercer dia de la seva estada en terres gallegues la periodista de La Sexta Aris González es va adreçar al cotxe conduït per l’amic i regatista Pedro Campos, el rei emèrit va ordenar al conductor que aturés el cotxe davant el micròfon i ell va abaixar la finestreta disposat a no mantenir el perfil baix que hauria desitjat el seu fill. “Donarà algun tipus d’explicació?”, va ser la pregunta a peu de vehicle. “Explicacions, de què?”, va etzibar Joan Carles I a la periodista tot fent-se riure a si mateix fins al punt de no dissimular l’esclat d’una rialla sorollosa. I així va néixer una nova frase per a la posteritat –a l’altura del “Per què no calles?” del 2007 i del “Ho sento molt, no tornarà a succeir” del 2012– i que no només és el seu últim llegat verbal en sòl espanyol, sinó l’estendard ètic amb el qual ha viscut als seus 84 anys el fet d’estar sota la lupa judicial.

Sánchez obvia el retorn

En la compareixença posterior al despatx estiuenc, el president espanyol es va desentendre d’un retorn definitiu del monarca com si l’operació no l’afectés. “No correspon al govern d’Espanya respondre a aquesta qüestió”, va dir Sánchez en to sec. El motiu del canvi de Marivent per l’Almudaina va ser la cerimònia –que habitualment es fa a la Zarzuela– de presa de possessió del nou fiscal general de l’Estat, Álvaro García Ortiz, que es va fer a l’Almudaina en presència del rei; de la ministra de Justícia, Pilar Llop, i del president del CGPJ i del Suprem, Carlos Lesmes, que complia 1.337 dies amb el mandat caducat.

Corbata dins i no fora

L’anècdota de la jornada va ser que la recent aposta de Sánchez de no portar corbata com a remei per estalviar energia va topar amb el protocol reial i el va deixar en una fotografia paradoxal: a l’interior sí que la duia en presència de Felip VI –quan l’important és la temperatura– i a fora no la duia estant a la intempèrie. “Ja ho vaig dir: quan sigui necessari, el millor és treure-se-la”, deia aliè a la contradicció.

Fi de legislatura i Elionor

Mentre que els súbdits viuen l’angoixa de la crisi de preus i l’assot de l’IPC, a la casa reial el capítol que neguiteja és com afectarà el calendari polític el pas a la vida adulta de l’actual princesa hereva, Elionor. El motiu és que Elionor farà 18 anys el 31 d’octubre del 2023, i el desig cerimoniós de jurar la Constitució davant el ple del Congrés tot emulant el que va fer el seu pare, Felip de Borbó, quan va adquirir la majoria d’edat el 1986 no serà possible de complir. Com que les eleccions estatals han de ser el desembre del 2023, es dona la circumstància que el dia de l’aniversari d’Elionor les Corts estaran dissoltes i ella no tindria cap més alternativa que jurar la Constitució de forma deslluïda davant la Diputació Permanent del Congrés, la versió reduïda del ple i que es reuneix a la poc fotogènica sala Constitucional de la cambra baixa. “No ha de ser el mateix dia”, va dir Sánchez en una conversa informal amb la premsa en el seu recent viatge a Mostar (Bòsnia i Hercegovina) en el marc d’una gira pels Balcans. Ahir, des del Palau de l’Almudaina, el president espanyol es va comprometre novament a esgotar la legislatura –el juny del 2023 iniciarà la presidència semestral de torn de la UE– i això vol dir que es votarà el desembre del 2023 i que Elionor haurà d’esperar uns mesos més fins que les Corts es constitueixin, el 2024.

Després de l’estrepitosa estada a Sanxenxo, Joan Carles I no té data per a un retorn definitiu i l’ombra de morir desterrat és un tabú de domini públic.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

polònia

Tusk avisa d’una “era de prebèl·lica” a Europa

barcelona
política

La candidatura encapçalada per Albiach es dirà Comuns Sumar

barcelona
guerra a gaza

Desenes de morts per un bombardeig israelià a Síria

barcelona
societat

L’Audiencia Nacional cita les defenses de l’Operació Judes per dilluns de Pasqua

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona