Política

líban

Acusen França de condicionar el suport a la investigació sobre l’explosió de Beirut

Human Rights Watch acusa Macron d’un canvi d’opinió pel que fa a obrir una recerca internacional per esclarir els fets

Human Rights Watch (HRW) ha denunciat aquest dimecres que el president francès, Emmanuel Macron, “va recular” en la seva promesa inicial d’una investigació internacional sobre l’explosió de Beirut i que la seva postura obstaculitza el suport d’altres països a l’enviament d’una missió investigadora del Consell de Drets Humans de l’ONU.

Macron “ha exercit un paper molt problemàtic en aquest assumpte i hi ha altres Estats que van estar o estan interessats a fer-se càrrec de la resolució davant el Consell de Drets Humans per a establir una missió de recerca, però ningú vol actuar en relació amb el Líban sense la llum verda de França”, ha explicat la investigadora de HRW Aya Majzoub.

Durant la seva intervenció en el panell “Camins cap a la Responsabilitat per l’Explosió de Beirut dos anys després”, organitzat amb motiu del segon aniversari (demà dijous) d’aquesta tragèdia que va causar més de 200 morts i 6.500 ferits, Majzoub ha atribuït la reticència a actuar a “la història colonial de França al Líban”.

Segons ha recordat la investigadora de HRW per al Líban, Macron va prometre una recerca internacional sobre la deflagració durant una visita a Beirut poc després del succés, però en els dos últims anys “va recular” i va tornar a oferir un “salvavides” a la “corrupta” classe política libanesa, llavors pressionada per la comunitat internacional.

HRW advoca per una investigació de l’òrgan de Nacions Unides davant l’estancament de la recerca libanesa, suspesa des del desembre passat i sotmesa a “repetides” obstruccions per part de les autoritats i una sèrie de polítics sospitosos en el cas.

Majzoub ha explicat que la idea no és “substituir” la recerca libanesa per una internacional, sinó crear un mecanisme per a investigar “les violacions de l’Estat als drets humans dels seus ciutadans” al mateix temps que la justícia local estableix “responsabilitats individuals”.

D’acord amb el seu relat, un únic jutge està autoritzat a treballar en el cas al Líban, i aquest disposa només d’un grapat d’aprenents i un únic ordinador.

Les tones de nitrat d’amoni que van explotar a Beirut feia anys que estaven emmagatzemades en el port de la ciutat sense mesures de seguretat i líders com el president libanès, Michel Aoun, i el llavors primer ministre, Hasan Diab, han reconegut que sabien de la seva existència abans de la tragèdia.

La investigadora ha destacat la “completa falta de responsabilitat” assumida per diversos oficials de seguretat, judicials i governamentals entrevistats l’any passat per la seva ONG en relació amb la tragèdia i ha esmentat les respostes de Diab en ser preguntat per la seva responsabilitat en l’ocorregut.

“Es veia a si mateix com una víctima, es veia a si mateix com algú que va assumir el lloc i en qüestió d’uns pocs mesos va passar l’explosió. Per descomptat, no carrega amb tot el pes, però era primer ministre en el moment d’una de les pitjors explosions de la història i això està completament absent en el seu còmput de l’ocorregut aquell dia”, ha conclòs.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona