Política

conflicte bèl·lic a l’est d’europa

Rússia avança a Donetsk, on mata vuit civils en un bombardeig a una parada d’autobus

Ucraïna nega les acusacions d’Amnistia Internacional que diu que fa servir zones residencials per establir bases militars

L’Exèrcit rus ha assegurat aquest dijous haver aconseguit avanços territorials en el Donbass, encara que a costa de la mort de vuit persones en un atac contra una parada d’autobús, mentre cinc civils també van perdre la vida en un atac ucraïnès en el centre de Donetsk.

Després de diverses setmanes de tibant calma, els combats s’han intensificat als afores de la capital de Donetsk, però també en l’eix de Bakhmut-Soledar que condueix als principals bastions ucraïnesos, objectiu número u de la tercera fase de la campanya militar russa.

Mentrestant, l’evacuació de la població en les àrees de Donetsk sota control de Kíiv, ordenada diumenge passat pel president, Volodímir Zelenski, va molt més lenta del que es preveia.

Avanços russos a Donestk

En el camp de batalla els russos han assegurat haver obtingut guanys territorials en diverses localitats de Donetsk, on tres brigades ucraïneses haurien perdut “la capacitat de combat i sofert grans pèrdues”, per la qual cosa “van abandonar les seves posicions”.

Es tracta de Bakhmut, eix de comunicacions crucial per a avançar cap als bastions de Sloviansk i Kramatorsk, i de la localitat de Soledar. El propòsit de les tropes russes i les milícies separatistes és atacar Bakhmut des del nord.

Després de setmanes d’intensos bombardejos, segons Moscou, els ucraïnesos també haurien abandonat les seves posicions en Avdiivka, primera línia de defensa als afores de Donetsk.

En canvi, segons l’Estat Major ucraïnès i l’estatunidenc Institut d’Estudi de la Guerra (ISW), els atacs frontals contra Avdiivka han estat ara com ara infructuosos, igual que en Pisky.

Amnistia Internacional critica Ucraïna

En línia amb les acusacions russes, Amnistia Internacional (AI) ha denunciat que les tropes ucraïneses violen les lleis de la guerra en establir bases militars en zones residencials i llançar atacs des d’àrees habitades per civils. “Les forces ucraïneses posen a la població civil en situacions de risc en establir bases i operar sistemes d’armes en zones habitades per civils, fins i tot en escoles i hospitals, per a repel·lir la invasió russa que va començar al febrer”, assenyala el comunicat de l’ONG.

Els atacs russos resultants en zones poblades han causat la mort de civils i destruït infraestructura civil. “Estar en una posició defensiva no eximeix a les forces armades ucraïneses de respectar el dret internacional humanitari”, argüeix l’ONG.

Tant la Presidència com els Ministeris d’Exteriors i de Defensa d’Ucraïna han rebutjat categòricament les crítiques d’AI, que han considerat fora de lloc.

Evacuació lenta

Pel que fa a l’evacuació de Donetsk, segons les autoritats, aquest dimecres 821 civils havien abandonat el territori. “Els dies 1 i 2 d’agost van aconseguir sortir de Donetsk 821 persones, inclosos 185 nens i 49 persones amb mobilitat reduïda”, ha anunciat la viceprimera ministra, Iryna Vereshchuck.

Aquests ciutadans van ser evacuats principalment a regions del centre d’Ucraïna, com Kirovohrad, Poltava, Zhytomyr, Rivne i Vinnytsia, ha agregat.

Les autoritats a Kíiv calculen que només han de romandre a Donetsk un total de 235.000 persones relacionades amb la defensa i el manteniment de les infraestructures més bàsiques.

L’atac rus contra una parada d’autobus en una ciutat de Donetsk causa 8 morts

Almenys vuit persones han mort en un bombardeig rus contra una parada d’autobús a la ciutat ucraïnesa de Toretsk, una ciutat de la regió de Donetsk (est d’Ucraïna) sota control de Kíiv, segons han informat avui les autoritats regionals.

L’atac ha causat a més quatre ferits, entre ells tres nens, segons informacions de l’autoritat regional recollides pel portal de notícies ucraïnès Ukrinform, que cita al cap de l’administració militar regional, Pavlo Kyrylenko.

D’acord amb aquesta font, l’atac es va produir cap a les 11.00, hora local, i entre els ferits es troba també un sacerdot d’una església pròxima, que va resultar així mateix danyada juntament amb altres edificis residencials pròxims.

L’autoritat regional de Donetsk havia informat prèviament de vuit atacs en les poblacions de Bakhmut, Marinka i Shevchenko, en què haurien mort tres civils i altres cinc van resultar ferits.

Les tropes ucraïneses tracten de contenir l’avanç rus sobre aquesta regió de l’est i també sobre el sud.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys vuit morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona
política

Puigdemont no donarà suport als comptes espanyols si Sánchez no compleix amb Catalunya

barcelona
Política

El Parlament dona suport als encausats de Tsunami

barcelona
orient mitjà

L’Iran minimitza l’atac a Esfahan i no dona senyals de resposta

barcelona
Política

ERC formalitza la proposta d’un cara a cara entre Aragonès i Puigdemont

barcelona