Política

conflicte bèl·lic a l’est d’europa

L’exministre de Defensa ucraïnès Yezhel, acusat d’alta traïció

L’expresident Ianukóvitx, l’exprimer ministre Azàrov i els exministres de Justícia i Exteriors també han estat acusats de traició

L’Oficina Estatal de Recerques (SBI) d’Ucraïna ha anunciat aquest dilluns que ha presentat càrrecs d’alta traïció contra l’exministre ucraïnès de Defensa Mijailo Yezhel pel seu paper en un acord per a allargar l’estacionament de la marina russa a Crimea.

Yezhel, que havia estat també comandant en cap de les forces navals ucraïneses, va aprovar en 2010 els documents necessaris per a la implementació dels coneguts com a “Acords de Khàrkiv”, subscrits pel llavors president ucraïnès Víktor Ianukóvitx i el seu homòleg rus, Dmitri Medvédev.

Amb això, “es van crear les condicions per a l’extensió de la permanència de la flota russa de la mar Negra en territori ucraïnès altres 25 anys,” ha afirmat l’SBI en un comunicat.

Això, al seu torn, va contribuir a l’augment d’equipament i personal rus a Crimea, en lloc de la seva reducció i retirada, com contemplava un conveni bilateral signat en 1997, ha agregat l’organització.

A canvi, el consorci gasístic rus Gazprom es va comprometre a subministrar gas a Ucraïna a preus subsidiats, encara que l’oposició va acusar llavors a Ianukóvitx de “trair els interessos nacionals”.

La Justícia ucraïnesa ja va ordenar l’octubre de l’any passat l’arrest en absència de l’exprimer ministre Mikola Azàrov per la mateixa qüestió, per la qual també s’enfronten a càrrecs de traïció els exministres d’Exteriors i de Justícia.

Yezhel, en crida i cerca per les autoritats ucraïneses des de 2016 per la venda de dos caces bombarders a Rússia en el seu període al capdavant de Defensa, va obtenir en 2018 estatus de refugiat a Bielorússia.

A principis de 2019, la Justícia ucraïnesa va condemnar a Ianukóvitx a 13 anys de presó per alta traïció i complicitat en l’agressió militar russa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

irlanda del nord

El líder dels unionistes dimiteix després de ser acusat d’abusos sexuals

barcelona
política

Lluís Llach es presentarà a les eleccions al secretariat de l’ANC

barcelona
polònia

Tusk avisa d’una “era prebèl·lica” a Europa

barcelona
política

La candidatura encapçalada per Albiach es dirà Comuns Sumar

barcelona
Conflicte bèl·lic al Pròxim Orient

Desenes de morts en el pitjor bombardeig israelià a Síria des del 2021

barcelona
Judicial

L’AN cita les defenses de l’Operació Judes per dilluns de Pasqua

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA