Puigcercós creu que l'acord amb el BNG obre un nou escenari d'aliances a l'Estat

CiU, que va amb el PNB a les europees, titlla el pacte electoral dels republicans de «segona divisió»

Esquerra està convençuda que el seu pacte amb el BNG obrirà el meló d'un nou escenari polític, malgrat que els nacionalistes gallecs i CiU van apressar-se a deixar clar que mantenien tots els compromisos de Galeuscat. Tot i que Puigcercós admet les bones relacions entre el BNG, el PNB i CiU, va assegurar que «la nova coalició pot començar a crear un nou escenari en la definició d'aliances» a l'Estat.

La candidatura formada per ERC, BNG, Aralar i EA dóna, en paraules de Puigcercós, més «coherència política» a la candidatura, ja que tots són «partits d'esquerres i independentistes». A més, es negocia amb Nueva Canaria, escissió per l'esquerra de Coalición Canaria, i amb Els Verds. El líder d'ERC, que ahir traspuava optimisme, va apujar-se el llistó i aspira a aconseguir un «resultat més bo» del que havien previst. El cap de llista d'ERC i de la coalició, Oriol Junqueras, opta ara a ocupar el càrrec el màxim de temps possible, però això dependrà dels resultats electorals i dels pactes amb Aralar i EA. Tot indica que el BNG ocuparà el segon lloc de la llista.

CiU, sensació agredolça

CiU es pren la pèrdua de l'aliat gallec com un esdeveniment agredolç, ja que permet que el candidat d'Unió, Salvador Sedó, pugi posicions a la llista fins al número tres per poder recuperar l'euroescó de Concepció Ferrer. El secretari general adjunt de CDC, Felip Puig, va subratllar que la marca Galeuscat no mor amb el «no» del BNG a reeditar la coalició del 2004. Puig no es va estar de recordar que la primera opció d'ERC per a les europees va ser CiU i, per això, pensa que els republicans han buscat un premi menor i no han optat per un «cavall guanyador», sinó per un pacte de «segona divisió».

Presumiblement, la coalició de CiU i PNB concorrerà amb les sigles de cada partit als seus territoris, i l'acord inclou els aliats tradicionals de CiU –anteriors a Galeuscat– del Bloc Nacionalista Valencià i Unió Mallorquina.

JOAN PUIGCERCÓS
«S'està creant una massa crítica suficientment potent per poder pensar en un resultat millor de l'eurodiputat que havíem plantejat inicialment»
FELIP PUIG
«Esquerra ha jugat per un premi menor, perquè la seva primera opció era CiU. No considero que hagi jugat brut, però juga a la segona divisió, no amb un cavall guanyador»


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
unió europea

L’Eurocambra tanca una legislatura marcada per la covid i Ucraïna

barcelona
ADMINISTRACIONS

Pineda aprova millorar la participació ciutadana als plens

PINEDA DE MAR
política

Salvador Illa guanyaria les eleccions i l’independentisme perdria la majoria al Parlament

barcelona
estat francès

Macron entra en campanya amb un crit d’alarma: “Europa pot morir”

barcelona
Estat espanyol

L’entorn i els socis de Sánchez l’animen a continuar

Barcelona
escòcia

L’SNP trenca la coalició de govern amb els Verds

barcelona
política

La incertesa per la carta de Sánchez sacseja l’inici de campanya pel 12-M

barcelona
Estat espanyol

Feijóo diu que Sánchez fa una “operació de supervivència política”

Estat espanyol

La fiscalia demana arxivar el cas contra la dona de Pedro Sánchez

Barcelona