Política

israel

Lapid sobre l’ofensiva a Gaza: “Tots els nostres objectius es van complir”

El primer ministre israelià es congratula d’haver escapçat el lideratge militar del Gihad Islàmic

El primer ministre israelià, Yair Lapid, ha afirmat aquest dilluns que l’operació ’Començar el dia’ contra el Gihad Islàmic Palestí (YIP) a Gaza “va complir tots els objectius”, ja que tot l’alt comandament militar del grup en la franja “va ser atacat amb èxit en tres dies”.

“Israel va recuperar la iniciativa i va restaurar la seva capacitat de dissuasió. Tots els nostres objectius es van complir. Tot l’alt comandament militar del Gihad Islàmic a Gaza va ser atacat amb èxit en tres dies. La força i l’enginy de l’Exèrcit israelià van assestar un cop devastador a l’enemic”, ha assegurat Lapid en una declaració televisada.

Israel va emprendre el divendres una “operació preventiva” contra la YIP davant el que van considerar un risc imminent d’un atac d’aquest grup afí a l’Iran contra població civil israeliana, en represàlia per la detenció dies abans del líder del moviment a Cisjordània, Basam al Sadi.

Després de dies d’amenaces i tensió, Israel va bombardejar divendres un edifici residencial en el qual estava Taysir al Yabari, comandant en el nord de Gaza de les Brigades Al Quds, braç armat de la YIP, matant-lo a ell i altres quinze persones.

L’endemà, en constants bombardejos aeris sobre l’enclavament va matar al comandant del sud de Gaza, Khaled Mansur, deixant escapçat el lideratge militar del grup, que Israel considera un aliat de l’Iran que actua a la frontera amb el seu territori.

En l’operatiu de tres dies han mort un total de 44 palestins, entre ells 15 nens. i 360 han resultat ferits, segons el Ministeri de Salut palestí; mentre que no hi ha hagut víctimes del costat israelià.

“La resiliència i la conducta responsable dels residents de les comunitats pròximes a la Franja de Gaza, juntament amb la protecció activa brindada per les nostres bateries antimíssils, van salvar vides i van evitar víctimes”, ha indicat Lapid.

La YIP va llançar prop de 1.200 coets cap a territori israelià, dels quals uns 200 van caure dins de la franja, mentre que la resta van caure en zones despoblades d’Israel o van ser interceptats pel sistema antimíssils ’Cúpula de Ferro’, que va tenir una efectivitat del 96%.

“Es van fer esforços especials per a evitar danys als civils. L’Estat d’Israel no es disculparà per usar la força per a protegir els seus ciutadans, però la mort de civils innocents, especialment nens, és esquinçadora”, ha indicat el primer ministre en funcions d’Israel, que culpa a la YIP de més de la meitat de les morts de civils.

Lapid ha insistit que Israel manté una “política de tolerància zero amb el terrorisme” i que en paral·lel a l’ofensiva sobre Gaza, s’han detingut a desenes de sospitosos de pertànyer al Gihad Islàmic a la Cisjordània ocupada.

“Qualsevol que intenti fer-nos mal, pagarà amb la seva vida”, ha assegurat Lapid, qui ha agraït a Egipte pel seu paper actiu com a mediador en l’alto el foc, esforços en el que també es van implicar Qatar i l’ONU.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Ajornada per falta d’acord la reunió de la comissió d’investigació del 17-A

barcelona
política

Espanya defensa la sentència del procés a Estrasburg

barcelona
política

Mas Guix entrega a Aragonès la proposta de finançament singular

barcelona
Reportatge

El sud global ja és aquí

Girona
Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona