Política

afganistan

Mor un alt comandant dels talibans pakistanesos a l’Afganistan

Omar Khalid Khurasani viatjava en un vehicle prop de la frontera amb el Pakistan quan aquest va trepitjar un artefacte explosiu

Un alt comandant del principal grup talibà pakistanès Tehreek-e-Taliban el Pakistan (TTP) va morir diumenge passat juntament amb altres tres assistents en el veí Afganistan, un incident que podria posar en perill el cessament d’hostilitats signat amb el govern del Pakistan per a establir la pau al país.

Abdul Wali, conegut com a Omar Khalid Khurasani, viatjava el diumenge a la nit per la província fronterera de Paktika, en el sud-est de l’Afganistan, quan el seu vehicle va impactar contra un artefacte explosiu improvisat.

L’alt comandant va morir “amb els seus tres camarades en un atac dels enemics”, ha informat aquest dimarts en un comunicat el portaveu del TTP, Mohammed Khurasani.

La mort de Khurasani, que va exercir un paper important en l’equip de negociació entre el govern del Pakistan i el TTP, “no afebleix a aquest comboi, sinó més aviat el fa més diligent”, agrega l’escrit.

Khurasani tenia una recompensa de 3 milions de dòlars i era considerat un líder de línia dura del TTP. De moment, cap grup o organització terrorista s’ha atribuït la responsabilitat d’aquest atac, que podria fer trontollar les converses de pau que fa mesos que negocien el govern del Pakistan i el TTP sota la mediació dels talibans a Kabul.

Totes dues faccions van acordar el novembre passat un alto el foc d’un mes amb l’anterior govern del primer ministre pakistanès, Imran Khan, en un intent per acostar postures, però passada la data els talibans van decidir unilateralment no estendre el cessament d’hostilitats, acusant Islamabad de no respectar l’enteniment aconseguit entre tots dos.

No obstant això, durant el mes de Ramadà es va decidir un altre alto el foc que segueix en vigor, mentre avancen les negociacions amb l’actual govern del primer ministre Shehbaz Sharif.

En els últims mesos s’han celebrat diverses reunions entre el govern pakistanès i la direcció del TTP, en les quals també han participat ancians tribals i clergues per a establir la pau al país després de més d’una dècada de conflicte.

El TTP és un paraigua de diversos grups armats tribals creat en 2007 que busquen imposar un Estat islàmic al Pakistan i que és aliat dels talibans afganesos, als quals guarden lleialtat.

Des de la seva formació, el grup ha dut a terme una brutal campanya d’atacs terroristes a tot el territori pakistanès, matant a milers de persones, inclòs un intent d’assassinat de Malala Yousafzai en 2012. En 2014, amb 17 anys, la jove pakistanesa va rebre el Premi Nobel de la Pau per la seva lluita a favor de l’educació de les nenes.

La violència terrorista va disminuir notablement al Pakistan des que l’Exèrcit va llançar una operació en les zones tribals del nord-oest el juny de 2014, que més tard va ampliar a la resta del país, la qual cosa va afeblir el TTP. Però en els últims mesos han augmentat els atacs de nou, coincidint amb l’arribada al poder a l’Afganistan dels talibans afganesos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

França aprova una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA