Política

estats units

Trump desafia els tribunals

L’expresident es nega a testificar sobre els seus negocis davant la fiscal general de Nova York

Atribueix el setge judicial a una cacera

Els seus candidats guanyen en les primàries republicanes

Donald Trump va tornar a ser ahir el protagonista absolut de la vida política nord-americana. L’expresident dels Estats Units, a qui l’FBI havia escorcollat la casa de Florida dimarts a la matinada, estava citat a declarar davant la fiscal general de Nova York sobre els seus negocis immobiliaris acollint-se a la cinquena esmena de la Constitució, que garanteix el dret a no autoincriminar-se.

La citació de l’expresident havia aixecat una gran expectativa en un moment de màxima tensió entre demòcrates i republicans per les investigacions judicials en curs sobre els negocis de l’exmandatari i la comissió a la Cambra de Representants –de majoria demòcrata– sobre l’assalt al Capitoli del gener del 2021.

Trump va explicar, en un comunicat a la seva xarxa social, Truth, que va declinar “respondre les preguntes d’acord amb els drets i privilegis que té tot ciutadà sota la Constitució dels Estats Units”. “Un cop vaig demanar: ««Si ets innocent per què t’aculls a la cinquena esmena»» Ara ja sé la resposta a la pregunta. Quan la teva família, la teva empresa i tota la gent del teu entorn han esdevingut l’objectiu d’una cacera de bruixes sense fonament i per raons polítiques amb el suport d’advocats, fiscals i els mitjans de les notícies falses, no tens elecció”, va dir.

Trump feia referència, d’aquesta manera, a unes declaracions que va fer durant la campanya electoral del 2016 en què va dir que no respondre preguntes era un senyal de culpabilitat. L’expresident ha preferit fer cas dels assessors que li aconsellaven no fer declaracions que puguin complicar la seva defensa legal que fer una exhibició de coherència davant una possible candidatura el 2024.

La fiscal general de l’Estat de Nova York, Letitia James, havia citat a declarar l’expresident per aclarir si la Trump Organization va inflar el valor d’immobles. Segons James, la seva investigació revela que el conglomerat empresarial, que gestiona hotels, camps de golf i altres béns immobles va manipular els valors dels actius per obtenir préstecs avantatjosos i pagar menys impostos quan li convenia. Donald Trump Jr i Ivanka Trump també van intentar estalviar-se de testificar, però no ho van aconseguir.

Trump no ha anunciat oficialment que vulgui aspirar a la nominació republicana per a les presidencials del 2024, però molts donen per fet que aquesta és la seva intenció. Les declaracions dels darrers dies de l’expresident fan pensar que aspirarà, de nou, a la Casa Blanca.

Arran de l’escorcoll de l’FBI de la seva casa de Mar-a-Lago a la recerca de documents classificats que s’hauria emportat de la Casa Blanca, Trump va atribuir el fet a “un atac dels demòcrates radicals d’esquerres, que no volen que em presenti el 2024”. L’exmandatari va carregar ahir també, abans d’anunciar que no testificaria davant la fiscal, que la seva “gran empresa” i ell mateix eren “atacats per tots els cantons” com si el país fos una “república bananera”.

El Partit Republicà ha fet pinya amb l’expresident i s’ha afegit a la tesi de la “cacera de bruixes” demòcrata, tot i les reticències de l’aparell del partit amb Trump, que va a la seva i ignora les estructures partidàries.

L’enorme poder de Trump en l’espai polític de la dreta ha tornat a quedar palès aquests dies després que els candidats que tenen el suport de l’expresident nord-americà s’hagin imposat als de l’aparell en diverses conteses de les eleccions primàries del Partit Republicà.

A Wisconsin, un dels estats clau que poden caure tant del costat demòcrata com del republicà en unes eleccions, el candidat de Trump a governador, Tim Michels, es va imposar a la candidata favorita de l’aparell republicà, Rebecca Kleefisch, segons les projeccions dels principals mitjans. Michels, un empresari del sector de la construcció, s’enfrontarà per tant en les eleccions del novembre al governador demòcrata d’aquest estat, Tony Evers.

Per la seva part, a Connecticut, la moderada Themis Klarides, secundada per grans figures del seu partit i per l’exvicepresident Mike Pence per ser la candidata al Senat, va perdre contra la favorita de Trump, Leora Levy.

A més, dimarts també es va acabar l’escrutini d’altres primàries fetes la setmana passada a l’estat de Washington, al nord-oest del país, en les quals la representant republicana però contrària a Trump Jaime Herrera Beutler va perdre per un estret marge contra l’aspirant trumpista Joe Kent.

LA FRASE

Hi ha una cacera de bruixes contra la meva família i el meu entorn
Donald Trump
expresident dels estats units

Baixa la inflació als EUA

La inflació dels Estats Units va situar al juliol la seva taxa interanual en el 8,5%, sis dècimes menys que al juny, segons les dades publicades ahir per l’Oficina d’Estadístiques Laborals (BLS). Respecte del mes anterior, els preus de consum es van mantenir estables gràcies principalment a la caiguda dels preus de la benzina, que va ser del 7,7% al juliol. En el seu conjunt, els preus de l’energia es van reduir el 4,6% el mes passat als Estats Units.

La baixada de la taxa d’inflació als Estats Units –que al juny havia assolit la seva cota més alta en quaranta anys- dona un petit respir a l’economia nord-americana, que a finals de juliol va entrar en el que els experts consideren recessió tècnica en encadenar dos trimestres de caigudes del producte interior brut (PIB). El govern no considera, però, que el país estigui en un escenari de recessió atesa la fortalesa de la seva economia, especialment del mercat de treball, amb una taxa de desocupació del 3,5%.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona