Política

La CUP i els Comuns abandonen el govern d’Arenys de Mar i deixen ERC en minoria

La retirada de competències de l’alcaldessa a una regidora cupaire ha estat el detonant de l’escissió

Els grups municipals de la CUP i els Comuns han trencat el pacte de govern amb ERC a l’Ajuntament d’Arenys de Mar (Maresme), fet que deixa als republicans amb 6 dels 17 regidors del ple. La sortida de les dues formacions arriba després que l’alcaldessa, Annabel Moreno, retirés les competències de Serveis Municipals i Medi Ambient a la regidora cupaire Ona Curto. Moreno va justificar la decisió per revertir la “deficiència” de la neteja municipal, origen de nombroses queixes veïnals. La CUP, però, ho va entomar com una “traïció”, motiu pel qual ha decidit passar a l’oposició. L’altre regidor soci de govern, d’AeC (Arenys en Comú), ha anunciat que també abandona l’executiu per la manera com s’ha gestionat la crisi interna.

Dilluns, l’Ajuntament emetia un comunicat on anunciava una remodelació del govern per garantir la continuïtat del pacte entre ERC, la CUP i AeC després de la retirada de competències ala cupaire Ona Curto. L’alcaldessa assegurava que el servei de neteja viària acumulava diverses mancances que era urgent reconduir en ple procés d’implantació de la recollida porta a porta.

“Arenys de Mar no pot continuar ni un dia més en les actuals condicions deficients de neteja”, explicava Annabel Moreno, que titllava la situació “d’insostenible” i acusava la regidora “d’inacció” vers la situació.

La CUP hi ha respost sortint del govern, tot assegurant que Moreno va actuar “sense cap explicació prèvia i amb traïdoria”. “La manca de formes, afegida a les discrepàncies polítiques i de gestió, han fet vessar el got”, asseveren els cupaires en un escrit difós a les xarxes socials, on acusen Moreno de “dinamitar” l’acord de govern. La CUP també acusa l’alcaldessa d’actuar a base “d’interessos electoralistes particulars per la por de perdre vots”.

“Serem conscients que no sempre ens han sortit les coses com volíem, i que sempre hi ha marge de millora”, admeten les regidores anticapitalistes, que alhora retreuen a Moreno que la retirada de competències “només buscava provocar el trencament del pacte”.

Al cap de poques hores, Arenys en Comú ha fet públic que també abandona el govern i recrimina a Moreno haver actuat de forma “unilateral”, de manera que consideren que la republicana ha incomplert el pacte de govern signat el 2019. Els comuns lamenten que “no s’hagin esgotat prèviament totes les vies de mediació i diàleg”. “A no ser que es tracti d’una maniobra electoralista per acabar amb el projecte polític d’esquerres”, etziben.

AeC justifica la seva sortida del govern “per honestedat i coherència” després de les discrepàncies sobre la implantació de la recollida selectiva. El partit anuncia que treballarà des de l’oposició “amb el mateix compromís i responsabilitat que hi ha hagut sempre amb el municipi”.

Govern en minoria

L’acord entre ERC, la CUP i AeC signat el 2019 deixava JxCat sense opcions de governar, després que les eleccions les haguessin guanyat els post convergents amb poc més de 270 vots de marge per sobre dels republicans. Amb la sortida de cupaires i Comuns, ERC queda ara al capdavant del govern amb 6 dels 17 regidors del ple.

L’oposició la lidera JxCat amb sis regidors, seguits dels dos de la CUP, els dos edils del PSC i el d’AeC. Els socialistes han atribuït la crisi de govern a moviments electoralistes i han avançat que no seran partícips de cap moció de censura en el que queda de legislatura.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

El Senat admet a tràmit la llei d’amnistia malgrat l’informe d’inconstitucionalitat dels lletrats

barcelona
àsia

Hong Kong aprova una nova llei de seguretat que augmentarà la repressió

barcelona
política

Catalunya en Comú obre les primàries en què Albiach repetirà

barcelona
POLÍTICA

Tarifa plana, la resposta del govern de Pineda a la pujada del 25% de l’IBI

PINEDA DE MAR
política

Ajornada per falta d’acord la reunió de la comissió d’investigació del 17-A

barcelona
política

Espanya defensa la sentència del procés a Estrasburg

barcelona
política

Mas Guix entrega a Aragonès la proposta de finançament singular

barcelona
Reportatge

El sud global ja és aquí

Girona
Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA