Política

conflicte bèl·lic a l’est d’europa

L’ONU demana Rússia i Ucraïna que cessin les hostilitats a la central nuclear de Zaporíjia

Guterres manifesta el temor a una possible catàstrofe

Ucraïna reclama l’enviament d’una missió internacional a la central

L’ONU ha reclamat aquest dijous que Rússia i Ucraïna actuïn amb sentit comú i cessin qualsevol activitat militar en els voltants de la central nuclear ucraïnesa de Zaporíjia, la major d’Europa i que està controlada per l’Exèrcit rus, davant al temor fundat que pugui haver-hi una catàstrofe nuclear.

El secretari general de l’ONU, Antonio Guterres, ha assenyalat que la situació al voltant d’aquestes instal·lacions, localitzades en el sud d’Ucraïna i que contenen 1.200 tones de combustible nuclear, és greu i ha demanat a les parts en el conflicte que es retinguin de posar en perill la seva estructura.

“Lamentablement, en lloc d’una desescalada (de les hostilitats) en els últims dies hem vist incidents molt preocupants que, en cas de continuar, podrien conduir a un desastre”, ha emfatitzat.

El cap de l’ONU ha reclamat que Rússia i Ucraïna retirin a les seves forces i equipament militar de la planta, “que no ha de ser usada com a part de les operacions militars”.

L’organització ha agregat que és urgent que arribin a un acord de caràcter tècnic per a resguardar el perímetre i deixar-lo lliure de tota presència militar.

“Hem de deixar clar que tot mal potencial a Zaporíjia o a una altra instal·lació nuclear a Ucraïna, o en qualsevol altre lloc, podria tenir conseqüències catastròfiques no sols als voltants, sinó a la regió i més lluny”, ha advertit Guterres.

En aquest sentit, el govern ucraïnès ha reclamat aquest dijous l’enviament urgent d’una missió internacional dirigida per l’Organisme Internacional de l’Energia Atòmica (OIEA) a la central nuclear de Zaporíjia, sota control rus.

El ministre ucraïnès d’Afers exteriors, Dmytro Kuleba, va anunciar en declaracions citades per l’agència “Interfax Ucraïna” que es va dirigir ahir per carta al director general de l’OIEA, Rafael Grossi, i al cap de Nacions Unides, António Guterres.

En la missiva els va informar que “els ocupants russos han violat els set principis bàsics de seguretat nuclear” en la planta i va demanar una missió d’inspecció sota el lideratge de l’OIEA.

“Els russos han convertit la planta nuclear més gran d’Europa en una base militar i estan posant en risc la seguretat de tot el continent,” va afirmar el ministre, que va insistir que la missió accedeixi a la planta a través de territori ucraïnès. “Si Rússia no té res a ocultar, hauria d’atorgar accés immediat als especialistes de l’OIEA i de l’ONU,” va reblar.

L’OIEA reclama des de fa temps accés a la planta, però al juny Energoatom, la companyia estatal ucraïnesa per a la producció d’energia nuclear, va rebutjar una visita en argumentar que amb aquesta es legitimaria l’ocupació de la central i va acusar l’agència de l’ONU de ser parcial a favor de Moscou.

L’OIEA no veu “amenaça immediata” a la seguretat de la planta

L’Organisme Internacional de l’Energia Atòmica (OIEA) ha dit avui que les anàlisis preliminars que ha efectuat indiquen que no hi ha “una amenaça immediata” a la seguretat nuclear després dels recents atacs registrats en la central ucraïnesa de Zaporíjia, però ha avisat que la situació “podria canviar en qualsevol moment”.

El director general de l’OIEA, Rafael Grossi, ha informat el Consell de Seguretat de l’ONU sobre els últims esdeveniments en Zaporíjia, la planta atòmica més gran d’Europa, actualment sota control rus i que ha estat blanc de diversos bombardejos en els últims dies.

Grossi ha insistit què totes les activitats militars en aquesta zona han de detenir-se immediatament i va tornar a instar a totes les parts que facilitin una visita d’experts de l’OIEA per a analitzar la situació sobre el terreny “com més aviat millor”.

L’OIEA reclama des de fa temps accés a la planta, però al juny Energoatom, la companyia estatal ucraïnesa per a la producció d’energia nuclear, va rebutjar una visita en argumentar que amb aquesta es legitimaria l’ocupació de la central i va acusar l’agència de l’ONU de ser parcial a favor de Moscou.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona