Política

Eleven els danys a la base aèria russa de Crimea

Els serveis d’intel·ligència britànics confirmen que van ser destruïts vuit avions de combat

Kíiv manté el silenci

Quatre dies després de les fortes explosions en una base aèria russa a Crimea –amb un resultat d’almenys un mort i catorze ferits–, continua oberta la incògnita sobre com es va originar l’incident i la presumpta autoria de Kíiv, que, de moment, no l’ha reivindicat de manera oberta.

Segons el Ministeri de Defensa rus, les explosions –visibles des d’una platja on hi havia banyistes de vacances– van ser conseqüència de la detonació accidental de munició emmagatzemada i no en va sortir afectat cap avió. Però les imatges per satèl·lit difoses per diversos mitjans internacionals aquesta setmana mostren almenys vuit aparells afectats i abonen la hipòtesi d’un atac a la base de Sakia, a la part occidental de Crimea. En el seu informe diari d’intel·ligència, el Ministeri de Defensa britànic va reiterar ahir que les explosions van destruir vuit avions de combat russos. Els serveis d’informació britànics sostenen que aquestes pèrdues tindran un impacte marginal en la flota general d’avions de Moscou, però suposaran un revés significatiu per a la flota del mar Negre de l’armada russa. Alguns d’aquests bombarders destruïts haurien estat utilitzats per atacar la ciutat portuària de Mariúpol, al sud d’Ucraïna, abans de caure en mans russes.

Fins ara, el govern ucraïnès ha evitat admetre oficialment la responsabilitat de les explosions de la base aèria naval de Sakia, tot i que mitjans com ara The New York Times i The Washington Post la hi van atribuir citant funcionaris no identificats.

El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ha fet un pas més i ha demanat als funcionaris governamentals que deixin de filtrar a la premsa les tàctiques defensives davant Rússia, al·legant que aquesta és una actitud “irresponsable”. “La guerra no és el moment de la vanitat ni de declaracions cridaneres. Com menys detalls divulgueu sobre els nostres plans defensius, millor per poder-los implementar.”

LA DATA

9.10.2022
Explosions
en una base aèria russa a Crimea. Moscou ho atribueix a una detonació fortuïta d’un dipòsit de munició.

Alemanya escalfarà els edificis públics a 19 graus

Redacció

El ministre d’Economia alemany, Robert Habeck, va anunciar ahir que a l’hivern els edificis públics només s’escalfaran fins a una temperatura de 19 graus, per estalviar energia, llevat d’hospitals i instal·lacions d’ús social. La mesura ve obligada per la caiguda dels subministraments energètics procedents de Rússia, en aplicació de les sancions. Rebaixar un grau la temperatura interior dels 186.000 edificis públics que hi ha a Alemanya permetrà estalviar de mitjana un 6% del gas destinat a la calefacció, segons l’Agència Alemanya de l’Energia (DENA). Habeck va avançar que el ministeri també regularà per decret la suspensió de l’enllumenat nocturn de monuments i edificis singulars, una mesura que ja han aplicat algunes ciutats, inclosa Berlín. El ministre verd es va referir a la possibilitat d’apagar els anuncis lluminosos, i va destacar que les mesures d’estalvi s’han d’estendre a l’esfera laboral. Els dipòsits de gas a Alemanya estan actualment a gairebé el 75% de la seva capacitat. El govern aspira a omplir-los fins a un 85% abans de l’octubre i arribar al 95% l’1 de novembre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona