Política

L’FBI buscava documents sobre armes nuclears a casa de Trump

L’FBI va recuperar arxius classificats com a “«top secret»” de la mansió que l’expresident nord-americà té a Mar-a-Lago

El líder republicà vol que es faci pública “immediatament” l’ordre d’escorcoll de la seva residència

L’escorcoll a casa de l’expresident dels Estats Units Donald Trump dilluns tenia com a objectiu trobar documents classificats sobre armament nuclear que l’exmandatari va treure de la Casa Blanca, segons ha publicar el diari The Washington Post. El rotatiu, que cita fonts anònimes properes a la investigació, assenyala que la batuda respon a la preocupació del govern nord-americà que els documents que Trump es va emportar en deixar la presidència i que contenen informació sensible caiguin en males mans.

Les fonts no van aclarir si la informació que suposadament hi havia a casa de Trump era referent a armament nuclear en possessió dels Estats Units o de potències estrangeres i tampoc van aclarir si, efectivament, es va trobar aquest material. El diari The Wall Street Journal va revelar que els agents de l’FBI van recuperar documents classificats, entre els quals, alguns de marcats com a “top secret”, que només han d’estar en instal·lacions especials del govern. L’FBI es va emportar en total una vintena de capses de la mansió de Trump a Florida, incloent-hi onze col·leccions de material classificat.

El fiscal general dels Estats Units, Merrick Garland, va autoritzar personalment la decisió de sol·licitar l’ordre d’escorcoll de dilluns a la residència de Trump a Florida i ha demanat autorització a un tribunal del sud d’aquest estat perquè faci pública aquesta ordre. En una breu declaració després de la qual no va acceptar preguntes, Garland va defensar la legalitat de l’escorcoll i va assenyalar que aquest tipus de decisions no es prenen “a la lleugera”. Sempre que és possible, va aclarir, s’opta per mitjans “menys intrusius” com a alternativa, va dir.

Els advocats de Trump tenien fins ahir a les tres de la tarda (hora local) per presentar objeccions davant el tribunal a la petició perquè es faci pública l’ordre, però, contra el que es podia preveure, l’expresident va acceptar de seguida la petició feta pel fiscal general i, fins i tot, va reclamar la publicació “immediata” de l’ordre d’escorcoll de la seva residència a Florida.

En dos missatges publicats a la xarxa social Truth, l’exmandatari va contestar, de manera desafiant, a Garland. “No només no m’oposaré a la publicació de documents relacionats amb la batuda impròpia dels Estats Units, injustificada i innecessària de casa meva a Palm Beach, sinó que vaig un pas més enllà i animo que es publiqui de manera immediata”, va escriure Trump. El líder republicà va assegurar que el que havia passat era fruit d’una maniobra política.

LES FRASES

La qüestió de les armes nuclears és un muntatge
Donald Trump
expresident dels estats units
Defensar l’estat de dret vol dir aplicar la llei de manera uniforme sense por ni favoritisme
Merrick Garland
fiscal general dels eua

Abaten l’atacant de la seu de l’FBI

L’home que va intentar entrar a la seu local de l’FBI a Cincinnati (Ohio) armat amb un rifle semiautomàtic AR-15 i una pistola de claus va morir dijous a mans de la policia, segons van informar mitjans locals. El sospitós, que no ha estat identificat encara per les autoritats, va ser perseguit per la policia després de fugir del lloc dels fets i va morir en un enfrontament amb els agents pels volts de les tres de la tarda. Cap membre de les forces de l’ordre va resultar ferit en l’enfrontament. L’home va intentar penetrar a l’edifici de l’FBI i va disparar diverses vegades contra les forces de l’ordre en la seva fugida.

El director de l’FBI, Christopher Wray, va rebutjar en un comunicat els atacs “sense fonament” contra l’FBI. “La violència i les amenaces contra les forces d’ordre públic, inclòs l’FBI, són perilloses i haurien de preocupar molt tots els nord-americans”, va dir Wray, que va verbalitzar la inquietud davant l’augment de les amenaces contra l’FBI que hi ha hagut després que aquest cos escorcollés la mansió de l’expresident Donald Trump a Florida a la recerca de documents classificats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Mas Guix entrega a Aragonès la proposta de finançament singular

barcelona

El sud global ja és aquí

Girona
Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona