Política

Puigneró insta l’Estat a invertir a l’Eix Pirinenc i a l’R3 o traspassar-los a la Generalitat

El vicepresident assegura que el govern espanyol té el Pirineu “abandonat” i critica Iceta per no defensar els JJOO

El vicepresident i conseller de Polítiques Digitals i Territori, Jordi Puigneró, ha demanat aquest dissabte al govern de l’Estat que inverteixi a l’Eix Pirinenc (N-260) i a la línia de tren de Rodalies R3, que connecta Barcelona i Puigcerdà. En el marc d’una visita al Pallars Sobirà, ha instat l’executiu espanyol a traspassar aquestes dues infraestructures a la Generalitat en cas de no voler executar-hi obres de millora. En aquest sentit, ha lamentat que la ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez, tingui “abandonat el Pirineu” i que el seu homòleg al capdavant de Cultura i Esports, Miquel Iceta, hagi “desaparegut del mapa” a l’hora de defensar una candidatura catalana per als Jocs Olímpics d’hivern.

Puigneró ha lamentat que el temps de trajecte en tren entre la capital catalana i la de la Cerdanya sigui de quatre hores, el doble del que es triga per carretera. També que arribar des de Puigcerdà al Pont de Suert costi fins a tres hores, una més que a Barcelona. Per aquest motiu, ha reclamat millores en aquest tram de l’N-260 que facin que aquesta distància es pugui cobrir en una hora menys que ara, per tal, ha afegit, de fer “més competitius” els serveis que es presten a les comarques de l’Alt Pirineu i Aran. Pel que fa al tren, ha posat com a exemple el funcionament de la línia de Lleida-La Pobla, gestionada des de Ferrocarrils de la Generalitat (FGC), on el temps de durada del trajecte amb aquest transport o per carretera és molt similar.

El vicepresident ha criticat que les obres de millora en les infraestructures de l’Estat “ni hi són ni se les espera” i ha instat al govern espanyol al seu traspàs, ja que, segons ha conclòs: “Hem demostrat que sabem fer-ho”. Així, ha citat projectes com ara el de la millora del Coll de Comiols, via principal de connexió entre els Pallars i l’àrea metropolitana de Barcelona, o l’ampliació de la C-16 entre Berga i Bagà (Berguedà) amb la fórmula de carrils 2+1. D’aquesta manera, ha assegurat que el Govern “està fent les obres que pertoquen al Pirineu en el segle XXI hi hagi Jocs o no”. En aquest sentit, ha exigit als ministres catalans de l’executiu de l’Estat que “facin la feina” al marge del projecte olímpic perquè, ha afirmat, “el Pirineu no pot esperar”.

El titular de Polítiques Digitals i Territori s’ha desplaçat a diverses localitats de la Vall de Cardós per conèixer l’estat de les obres de desplegament de la fibra òptica en aquesta zona, les quals estaran enllestides a finals del mes de setembre. Posteriorment, ha visitat a Llavorsí (Pallars Sobirà) l’empresa RocRoi, que té un projecte de creació d’una plataforma digital dedicada als esports d’aventura a nivell mundial i que es podrà posar en marxa gràcies a la millora de la connectivitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona