Política

Segon atac consecutiu ucraïnès contra una base de les forces ocupants

Almenys 12 soldats russos moren en l’operació, a la regió meridional de Kherson

Guterres arriba al país per supervisar l’acord per exportar cereal

L’endemà de l’atac ucraïnès contra una base russa a Crimea –el segon a la península ocupada en menys d’una setmana–, els militar russos van ser víctimes ahir d’un altre raid a l’oblast de Kherson, al sud d’Ucraïna. Almenys 12 soldats russos van morir en l’atac a la seva base de la ciutat de Nova Kakhovka, segons va informar el servei de la guarda fronterera, que va penjar a Telegram fotos de camions en flames i edificis derruïts. “Ha estat destruïda la base dels ocupants a Nova Kakhovka. Almenys 12 rashisti [nom que es dona als russos] han estat liquidats.” Aquesta atac es produeix enmig de la contraofensiva ucraïnesa a la regió de Kherson.

Hores abans, ahir a la matinada, un atac rus amb míssils de creuer va ferir quatre civils a la regió d’Odessa, també al sud d’Ucraïna. Els míssils, llançats des de bombarders Tu-22, van afectar també un complex turístic de la localitat costanera de Zatoka i diversos blocs de pisos propers, on es van propagar incendis.

Malgrat els atacs, el corredor marítim per a l’exportació de cereal acordat per Ucraïna i Rússia amb l’ajuda de Turquia i l’ONU, continua funcionant i ahir van salpar dels ports d’Odessa i Txornomorsk quatre vaixells més carregats de productes agrícoles. Precisament, l’acord que ha permès la represa de les exportacions de cereal ucraïneses serà supervisat avui a Ucraïna pel secretari general de l’ONU, António Guterres –que ahir va arribar al país– i els presidents Zelenski i Erdogan. Guterres visitarà també el port d’Odessa i posteriorment viatjarà a Istanbul per fer el seguiment del compliment del pacte.

Risc a Zaporíjia

A Ucraïna, l’exprimer ministre portuguès té previst també mantenir una reunió bilateral amb Volodímir Zelenski sobre el curs de la guerra i per examinar la situació a la central nuclear de Zaporíjia, objecte d’atacs de què russos i ucraïnesos s’acusen mútuament.

Ahir, el ministre de l’Interior ucraïnès, Denís Monastirski, va dir que Kíiv es prepara per a “tots els escenaris possibles” a Zaporíjia. “Mentre Rússia controli la central nuclear, hi haurà grans riscos”, va denunciar.

LA FRASE

Ucraïna es prepara per a tots els escenaris possibles [a la central nuclear de Zaporíjia]
Denís Monastirski
MINISTRE DE L’INTERIOR D’UCRAÏNA

Tropes xineses a Rússia

Redacció

La Xina enviarà tropes a Rússia per participar en exercicis conjunts a l’est del país, en els quals també prendran part l’Índia, Bielorússia, Mongòlia i el Tadjikistan, entre d’altres. Així ho va anunciar ahir el Ministeri de Defensa xinès, que va desvincular la participació en les maniobres Vostok, que tindran lloc del 30 d’agost al 5 de setembre a l’est de Rússia, de les “actuals situacions regional i internacional”. Segons Pequín, la seva participació a Vostok forma part d’un acord de cooperació anual amb Moscou. L’agost de l’any passat, russos i xinesos van celebrar exercicis militars conjunts al centre de la Xina amb la participació de més de 10.000 tropes. D’altra banda, vaixells i submarins de la Flota del Nord de l’Armada russa van iniciar ahir maniobres al mar de Barents, a l’oceà Àrtic. Els exercicis preveuen pràctiques de tir amb sistemes d’artilleria i míssils navals contra objectius de superfície, submarins i aeris.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

El jutge adverteix que no permetrà a Trump intimidar els jurats

barcelona
política

Puigdemont: “L’independentisme ha obert camí a Europa defensant drets”

barcelona

ERC reivindica la necessitat del Campus Salut per garantir una millor atenció

SALT
orient mitjà

Els EUA i la UE preparen noves sancions contra l’Iran per l’atac a Israel

barcelona
política

Borràs i Ramis, testimonis mèdics de la brutalitat de les tortures

barcelona
estat francès

Conviden Rússia al 80 aniversari de Normandia, però no a Putin

barcelona
guerra a gaza

Israel diu haver mort al Líban un comandant de les forces especials de Hezbol·là

barcelona
política

Junts vol reforçar la competitivitat de les empreses per la via del valor afegit

sant joan les fonts

El PP demana mesures per a la inserció laboral de persones amb alt risc d’exclusió social

GIRONA