Política

EsTATS UNITS

Una senadora enfrontada amb Trump, primera a les primàries a Alaska

Lisa Murkowski va votar a favor de condemnar l’expresident en el seu judici polític

L’exgovernadora de l’estat, Sarah Palin, es presenta per ocupar un escó per aquest estat a la Cambra de Representants en el seu retorn a la política activa

Els resultats finals de la votació no se sabran fins d’aquí uns dies

La senadora republicana Lisa Murkowski, l’única que el 2021 va votar a favor de condemnar l’expresident Donald Trump en el seu judici polític, ha quedat en primera posició a les eleccions primàries celebrades a Alaska, mantenint així la possibilitat de continuar en el càrrec.

Segons les projeccions dels principals mitjans dels EUA, Murkowski hauria quedat en primera posició, per davant de la candidata amb el suport de Trump, la també republicana Kelly Tshibaka, i d’aproximadament una vintena més d’aspirants.

Alaska utilitza un sistema electoral especial en el qual a les primàries concorren candidats de tots els partits —a les de dimarts hi havia tant republicans com demòcrates— i els quatre primers classificats són els que s’enfrontaran en l’elecció general del novembre.

Tenint en compte les zones en les quals Murkowski ha aconseguit la major part dels seus vots, diversos votants tradicionalment demòcrates haurien canviat en aquesta ocasió de partit i haurien donat suport a l’actual senadora, tot i pertànyer al Partit Republicà.

Murkowski segueix així un camí diferent al de la congressista republicana Liz Cheney, també enfrontada amb Trump i que dimarts va patir una contundent derrota a les primàries del seu partit a Wyoming, amb la qual cosa no podrà optar a repetir en el càrrec. La seva derrota es donava per segura per la seva fèrria postura contra l’exmandatari republicà des que es va negar a donar suport a les denúncies infundades de Trump sobre el fet que hi va haver frau en les presidencials del 2020 que van donar la victòria al demòcrata Joe Biden.

Les eleccions a Alaska també han deixat la porta oberta al retorn a la política activa de l’exgovernadora de l’estat i excandidata republicana a la vicepresidència dels EUA, Sarah Palin, que es presenta per ocupar un escó per aquest estat a la Cambra de Representants. Palin apareix al recompte —encara actiu— per darrere de la candidata demòcrata, Mary Peltola, però el resultat final no se sabrà fins d’aquí uns dies, quan es computin també les segones i terceres opcions dels votants, ja que Alaska utilitza un sistema de votació per ordre de preferència.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El Tribunal de l'ONU exigeix a Israel que deixi d'impedir l'accés d'ajuda humanitària a la Franja

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona