Política

unió europea

Sèrbia i Kosova, sense avanços en la seva trobada per a rebaixar tensions

Borell adverteix Vucic i Kurti que tots dos seran considerats responsables si la situació contínua empitjorant

Els líders de Sèrbia, Aleksandar Vucic, i de Kosova, Albin Kurti, no han aconseguit aquest dijous cap avanç sobre el conflicte creat per la decisió de Pristina de prohibir documents d’identitat i matrícules sèrbies en el seu territori, que ha elevat la tensió entre tots dos territoris i causat preocupació en la comunitat internacional.

Els mandataris serbi i kosovar s’han trobat cara a cara per primera vegada en un any al costat de l’alt representant de la Unió Europea (UE) per als Afers exteriors, Josep Borrell, en una nova edició del diàleg entre Belgrad i Pristina que afavoreix la Unió Europea a la recerca d’una normalització de les relacions entre Sèrbia i la seva antiga província.

L’objectiu d’aquesta reunió era rebaixar les tensions després que Pristina anunciés la posada en marxa d’una prohibició de l’ús de documents d’identitat i matrícules de Sèrbia en el seu territori, la qual cosa va provocar bloquejos dels passos fronterers i les carreteres en el nord de Kosova i un augment de la fricció sobre el terreny a la fi de juliol.

“Desafortunadament, avui no arribem a cap acord però aquest no és el final de la història. Tots dos estan d’acord que el procés ha de continuar i les discussions seguiran en els pròxims dies. Encara hi ha temps fins a l’1 de setembre, jo no em rendeixo”, ha explicat Borrell en una declaració a la premsa després de la seva trobada conjunta amb tots dos líders i sengles entrevistes bilaterals amb els dos.

El diàleg promogut per la UE, l’última reunió de la qual havia tingut lloc el juny de 2021, ha facilitat escassos avanços fins al moment, a excepció d’alguns acords puntuals, malgrat que va ser un format obert per ells mateixos en 2011 i que és clau en les seves aspiracions d’entrar al club comunitari.

Tant l’OTAN com Brussel·les han advertit també a Kurti i Vucic sobre els perills d’una retòrica incendiària, després que el president serbi hagi acusat el seu homòleg kosovar d’estar preparant la matança de serbis del nord del seu país i el primer ministre de Kosova hagi evocat la possibilitat que Sèrbia li declari la guerra.

Borrell ha tornat a recalcar que tots dos seran considerats responsables si la situació contínua empitjorant sobre el terreny i ha subratllat el seu deure de “buscar solucions de bona fe i assegurant que preval la pau i l’estabilitat” a Kosova.

“Això està passant en un moment crític per a Europa, quan veiem el retorn de la guerra a nostra continent després de la invasió russa d’Ucraïna. Enfrontem un moment dramàtic i molt perillós per al nostre continent i aquest no és un moment per a incrementar tensions”, ha incidit Borrell.

En la tarda del dimecres, Vucic i Kurti es van entrevistar per separat amb el secretari general de l’OTAN, Jens Stoltenberg, qui va reiterar la disposició de la missió aliada per a contribuir a rebaixar la tensió i va remetre als líders al diàleg amb Borrell per a resoldre les seves diferències.

Kosova, autoproclamada independent en 2008, ha estat reconeguda com a tal pels EUA i la majoria dels socis de la UE, encara que no per Rússia, la Xina, l’Índia, el Brasil o Espanya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

França aprova una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona