Política

Ciuró assegura que no hi ha interlocució amb l’Estat

“Després de més de 10 anys, no sabem què proposa per a Catalunya”, ha afirmat la consellera de Justícia

Ha comparat el cas català amb el d’Escòcia durant la visita de l’exprimer ministre escocès Ariadna Reche

La consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, afirma que el govern de Catalunya està obert al diàleg perquè “sempre és el camí”, però denuncia el que considera una falta d’interlocució per part de l’Estat: “Després de més de 10 anys, no sabem què proposa per a Catalunya”. La consellera ho ha dit en una visita institucional al Museu Memorial de l’Exili (MUME) de la Jonquera aquest matí, on també ha comparat el cas català amb el d’Escòcia aprofitant la visita de l’exprimer ministre Alex Salmond al museu. “A l’altra banda hi havia algú que volia dialogar i parlar, a Catalunya vam rebre garrotades”, ha afirmat.

La consellera ha parlat també del MUME, pel qual s’han passejat durant gairebé una hora amb l’exprimer ministre escocès repassant la història que recull el museu. Ha assenyalat que és un “homenatge a l’exili que van patir molts republicans que fugien del feixisme” i ho ha lligat amb l’actualitat, tot assegurant que “l’exili no és ni intemporal ni del passat”. En aquesta línia, ha fet referència a l’exili dels civils per la guerra d’Ucraïna, però també al dels “nostres legítims representants”.

Ciuró ha aprofitat la visita de Salmond a la Jonquera per establir paral·lelismes. Ha assegurat que a Escòcia es va poder fer el referèndum d’autodeterminació gràcies al fet que “a l’altra banda hi havia algú que volia dialogar i parlar”. Mentre que a Catalunya, ha dit, “a l’altre costat no hi ha interlocució”. I ha afegit: “El Regne Unit va permetre el referèndum i va fer una proposta de persuasió, a Catalunya vam rebre garrotades”.

Amb tot, però, ha afirmat que el camí és “el diàleg” i ha reconegut que cal “recuperar la unitat i l’estratègia d’aquella visió de país que teníem i que avui no acaba d’existir per culminar la independència del nostre país”.

En paral·lel, la consellera ha assegurat que Escòcia i Catalunya són “unes nacions plenament compromeses amb la democràcia” i volen ser part “d’una Europa que sigui l’Europa dels pobles”. L’exprimer ministre escocès, al càrrec en el moment en què es va celebrar el referèndum d’autodeterminació escocès, ha afirmat que “cal cooperar entre les nacions que volen la independència”.

Els intel·lectuals a l’exili

A l’acte també hi ha assistit la representant de la Universitat Catalana d’Estiu, Anna Arqué, que ha lligat la visita amb el paper que va fer la institució que representa durant la Guerra Civil. Arqué ha recordat que la Universitat Catalana d’Estiu va oferir l’oportunitat als intel·lectuals que fugien de la guerra de reunir-se “per veure què es podia avançar i mantenir la identitat catalana” a l’estranger.

Una tasca que Ciuró ha posat en valor considerant que des del MUME “caldria fer un pas més” per recollir com “els intel·lectuals des de l’exili van fer país” a través de la Universitat Catalana d’Estiu, que justament demà a la tarda ofereix una conferència a la Catalunya Nord a càrrec d’Alex Salmond per parlar de democràcia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera
Nil Papiol
Alcalde d’Hostalric (Sumem per Hostalric)

“Els ingressos per turisme han pujat un 28% en tres anys”

Hostalric
política

La CE tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid
Les Preses

Desmenteixen l’autoria de Les Preses 2020-2030

Les Preses
Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA veten l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona
Estats Units

Descartat un segon jurat del judici contra Trump a Nova York

Barcelona