Política

20.196 milions de dèficit fiscal

Les balances fiscals calculades pel govern, tot i no tenir totes les dades, eleven al 8,5% del PIB els recursos que el 2019 van sortir i no van tornar a Catalunya

La diferència creix respecte al 2016 per l’augment dels ingressos aportats

Creix el greuge econòmic. Catalunya va aportar l’any 2019 a l’Estat un total de 20.196 milions d’euros més dels que en va rebre en forma de despesa i inversions al país (vegeu el gràfic), un 8,5% del PIB, segons l’aproximació al càlcul de les balances fiscals que el Departament d’Economia i Hisenda va presentar ahir. La xifra creix en més de 3.000 milions respecte a l’anterior estimació disponible del 2016, també del govern, quan el dèficit va pujar a 17.049 milions, un 8% del PIB, i en tot cas es manté dins dels estàndards, sempre entre el 7 i el 10%, de la sèrie històrica des que el 1986 es va començar a fer el càlcul. “Fa més de 35 anys que paguem un delme a Espanya i no sabem ben bé a canvi de què”, clamava el conseller Jaume Giró. L’estudi, que es recupera passada la pandèmia, s’incorporarà a l’informe economicofinancer que acompanyarà els comptes del 2023, i Giró ja avançava que es farà cada any mentre ell hi sigui, confia que fins a final de legislatura. “Quan pateixes una situació d’injustícia, l’únic que et queda és denunciar-ho, recordar-ho perquè la gent no se n’oblidi”, justificava, mentre recordava, per exemple, que aquesta xifra equival a més de la meitat del pressupost anual de la Generalitat.

L’augment de la sagnia respon sobretot al fet que Catalunya ha incrementat l’aportació a l’erari públic espanyol –de suposar un 19,2% dels ingressos el 2016 va passar al 19,6% el 2019, pel creixement econòmic sobre la mitjana–, però en canvi la despesa estatal a Catalunya no s’ha mogut del 13,4%, segons el mètode de flux monetari, considerat més objectiu perquè té en compte estrictament els diners que l’Estat gasta al país. Si el càlcul es fa seguint l’altre gran mètode acadèmic de càrrega-benefici –menys fiable perquè imputa a cada territori percentatges subjectius de despeses que l’Estat considera que beneficien a tothom igual, independentment d’on es produeixin, com les de Defensa o el Museu del Prado–, el dèficit fiscal va pujar el 2019 a 14.556 milions (el 6,1% del PIB), pels 12.243 (5,7%) del 2016.

En tot cas, el mateix departament admetia que el càlcul és una aproximació perquè no disposa de totes les dades territorialitzades per poder-lo completar, que el govern espanyol s’ha negat fins ara a fer-li arribar. Així, del total de la despesa que fa l’Estat i els seus organismes públics, una quarta part –el 26%– no ha concretat on es fa, amb la qual cosa per calcular-ho el govern ha agafat una mitjana de les dades del 2015 i el 2016, seguint els consells d’un grup d’experts que ha actuat com a assessor, ja que en tractar-se bàsicament de despesa ordinària sol canviar molt poc. “Assumim que la territorialització no ha variat i que el 2019 segueix la mateixa pauta, ja que si es mira la sèrie el percentatge no canvia gaire, i la part més volàtil, la inversió, sí que la tenim territorialitzada”, exposava la doctora en economia Núria Bosch.

L’altre gran dubte per fer el càlcul, que és decidir com es neutralitza el dèficit que fa l’Estat perquè no distorsioni la comparació en el flux de recursos entre comunitats, s’ha superat imputant-lo com un augment dels ingressos, a partir d’una teoria de la hisenda clàssica, que diu que “el dèficit d’avui són els impostos de demà”, assenyalava Bosch, que ja va participar en les balances elaborades durant l’etapa de Zapatero. Les primeres que va calcular el govern espanyol, en concret, van ser el 2008 amb el ministre Pedro Solbes, i el 2014, per encàrrec de Cristóbal Montoro, l’economista Ángel de la Fuente va calcular una aproximació batejada com a sistema de comptes territorialitzats que no ha repetit, si bé a partir d’aquelles dades el govern va poder fer el seu propi càlcul fins al 2016.

“El maltractament econòmic de l’Estat cap a Catalunya és sistemàtic, endèmic i deslleial”, resumia Giró, que recordava que la xifra d’ahir s’afegeix al pobre 35% d’inversió executada per l’Estat a Catalunya el 2021 i als resultats del model de finançament del 2020, que van situar Catalunya en el segon lloc en aportació i el catorzè (el penúltim) en despesa per capita, sostret l’impacte dels preus. Segons ell, el greuge és sistemàtic perquè no afecta un àmbit específic sinó tot el “moll de l’os” de l’economia; endèmic, perquè la desigualtat es troba “en qualsevol moment de la història”, mani qui mani a Madrid, i sobretot deslleial perquè hauria de tenir la “vocació” d’establir un mecanisme “just” per repartir els recursos i en canvi “s’està convertint en un procediment de control polític per sotmetre un país que vol fer sentir la seva pròpia veu”.

Atent a una negociació

El conseller, que reclamava ajut al PSC per pressionar el ministeri perquè enviï totes les dades que calen per calcular bé les balances, exemplificava que si Catalunya disposés d’un concert fiscal com el País Basc o Navarra, podria invertir més de 7.800 euros per habitant, 2.700 més que els 5.071 actuals. Per Giró, això seria “evidentment el que tocaria”, perquè Catalunya aspira a “gestionar tots els seus recursos”, però es mostrava escèptic sobre la possibilitat de parlar-ne quan “s’obri el meló” de la negociació d’un nou sistema de finançament, que està caducat des del 2014. “Si es fa amb voluntat real d’arribar a un acord, estaré obert a escoltar què proposen”, exposava, això sí. “Si podem recuperar alguns dels euros que s’evaporen cada any, com a mínim valdria la pena intentar-ho”, justificava. Això sí, ni hi ha res sobre la taula ni creu que hi sigui ja aquesta legislatura. “Tant que ens sentim dir que no podem trencar la simetria de l’Estat en termes de finançament, i es va trencar el primer dia”, es planyia.

LA XIFRA

14.556
milions
és el dèficit fiscal segons el mètode de càrregabenefici (6,1% del PIB). El 2016 eren 12.243 milions (el 5,7%).

LA FRASE

El primer instrument d’autogovern d’un país és disposar dels recursos que genera, i el primer per sotmetre’l és treure’ls-hi
Jaume Giró
Conseller d’economia i hisenda

Avança el pressupost del 2023

Giró va explicar que a mitjan setembre tindrà tancada la xifra del sostre de despesa de què podrà disposar per als comptes del 2023, ja conegudes totes les previsions d’ingressos. A partir d’aquí, deia, confia a “anar avançant” en la negociació, després que al juliol fes un primer tempteig amb tots els grups tret de Vox, i que en les últimes setmanes s’hagi reunit també amb diversos líders parlamentaris. El conseller ja descartava ahir el suport del PP i Cs, però evitava posar el PSC al mateix sac, tot i que el president, Pere Aragonès, ja ha dit que no hi compta com a aliats. “No descarto mai res a la vida, però per raons que no se’ns escapen no és ara mateix un soci que estigui entre les preferències generalitzades del govern”, raonava Giró, que demanava també que “no es doni per fet” que s’aprovaran amb la CUP o els comuns, els socis fixats com a prioritaris.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys nou morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona