Política

Lesmes alerta dels riscos de la “desjudicialització”a Catalunya i reivindica l’actuació judicial del 2017

El president del Suprem i del CGPJ avisa que es pot acabar produint “una fugida de la llei” i “la impunitat de determinats subjectes”

Apressa Sánchez i Feijóo a fer efectiva “amb urgència” la renovació del CGPJ

El president del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i del Tribunal Suprem, Carlos Lesmes, ha carregat contra “el recent discurs polític que defensa, sense més precisions, la desjudicialització” del conflicte català. “Existeix el risc que, de materialitzar-se aquesta anunciada desjudicialització el que s’acabi produint és una fugida de la llei o, el que és més greu encara, del principi d’igualtat en la seva aplicació”, ha dit Lesmes aquest dimecres en l’acte d’obertura de l’any judicial presidit per Felip VI. Per a Lesmes, desjudicialitzar pot implicar “el triomf de la indissimulada pretensió d’impunitat de determinades categories de subjectes davant la resta dels ciutadans pel simple fet de la seva capacitat d’influència política”.

Lesmes ha reivindicat, quan tot just fa cinc anys de les lleis de desconnexió aprovades pel Parlament, l’actuació de la justícia el 2017. “La fortalesa del nostre estat de dret en aquell moment i l’actuació posterior dels jutges arran de les querelles presentades per la Fiscalia General de l’Estat van servir per preservar la nostra convivència i garantir la primacia de la nostra Constitució”, ha dit.

El president del CGPJ i del Suprem ha opinat que l’actuació de la justícia amb el conflicte català és un dels elements que han contribuït a la “gradual i cridanera” millora de la imatge que té la ciutadania del poder judicial. Lesmes ha criticat que hi hagi sectors polítics que parlin de “fugir dels jutges” en relació amb Catalunya “com si fossin aquests els que haguessin provocat els conflictes amb les seves actuacions en defensa de la legalitat”.

“Ni és lícit contraposar principi democràtic amb principi de legalitat, ni admissible que una autoritat pública invoqui el seu origen democràtic per infringir la llei”, ha insistit. Lesmes també ha mencionat l’acció internacional de la justícia relacionada amb les euroordres contra líders independentistes i ha negat que les negatives de països com Bèlgica es tractin d’una “humiliació”.

En aquest sentit, Lesmes ha recordat unes declaracions de l’exvicepresident del govern espanyol, Pablo Iglesias, en què ho va afirmar. “Lamentablement, l’escenari polític d’aquests últims anys, com abans assenyalava, està debilitant i erosionant les principals institucions de la Justícia espanyola”, ha remarcat, però també ha admès que “l’acció política precisa a vegades de l’adopció de mesures excepcionals per solucionar” problemes, “en especial els de naturalesa territorial”.

Renovar el CGPJ

D’altra banda, Lesmes ha demanat al president espanyol, Pedro Sánchez, i al líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, que renovin els membres del CGPJ “en les pròximes setmanes” o li tornin totes les seves competències per evitar així l’adopció “d’una altre tipus de decisions que n volem ni ens agraden”. Lesmes ha rebutjat la renúncia col·lectiva, tot i admetre la individual.

Lesmes ha reiterat que la renovació s’ha fer “amb urgència” i d’acord amb la llei actual.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Política

ERC formalitza la proposta d’un cara a cara entre Aragonès i Puigdemont

barcelona
política

Els homes joves són els més espanyolistes, segons una enquesta d’Òmnium

barcelona
política

Aprovada la partida urgent de 142 milions per fer front a la sequera

barcelona
política

El Parlament convalida el decret per salvar 1.850 milions dels pressupostos fallits

barcelona
orient mitjà

Creixen els temors d’una incursió de l’exèrcit israelià a Rafah

barcelona
judicial

La Fiscalia de l’Audiència Nacional veu terrorisme al cas del Màgic

barcelona
orient mitjà

Von der Leyen demana a Israel i l’Iran que frenin l’escalada

barcelona
índia

Arrenca el procés electoral més gran i més llarg del món

barcelona

Israel llança un atac limitat de represàlia contra l’Iran

barcelona