Política

Trobades sense cap resultat

L’ANC s’ha reunit amb els dos partits del govern sense arrencar-los cap compromís

Aragonès assegura que posar dates causa frustració i fixa el seu horitzó en les eleccions del 2025

Junts i ERC també es van reunir durant sis hores i no van arribar tampoc a acords

Moltes reunions sense resultat i cop de porta, finalment, ahir al vespre del president Aragonès a les demandes de l’ANC dirigides aquests darrers dies al govern i als partits perquè declarin la independència a finals del 2023. Tot i que les trobades no van propiciar cap acord, l’exigència de posar data al calendari s’albirava com a motiu de noves disputes en el si del moviment independentista. Abans que comenci un nou ball de dates, Aragonès hi va posar el fre: “L’horitzó és les eleccions del febrer del 2025.” I va rematar la plantada assegurant que ni Junts ni la CUP veuen com “una opció real” declarar la independència el segon semestre del 2023.

En un acte de La Vanguardia, Aragonès va reivindicar el diàleg amb el govern espanyol negant que estigui “encallat” i pel que fa a la proposta de l’ANC, Aragonès va avisar que “posar dates específiques no ajuda a avançar” i pot generar “frustració” entre els independentistes. “Tenim per endavant temps per desenvolupar aspectes de l’acord (el del govern)”, va defensar alhora que instava Junts a resoldre els seus “debats interns” remarcant que ell no els pot solucionar. El que depèn d’ell ho té clar, eleccions quan toquen, el 2025.

Amb aquestes declaracions Aragonès afegeix un punt i apart a la tanda de contactes que l’Assemblea manté aquests dies fruit de la manifestació multitudinària del passat Onze de Setembre. Dilluns ho va fer amb el govern, amb Aragonès i Puigneró separadament, ahir amb Junts i li resta pendent fer-ho amb la CUP i també, segons tenen previst, amb el president a l’exili, Carles Puigdemont.

L’ANC, decebuda

Ahir a la tarda va tocar el torn a dirigents de Junts en un escenari on es produeixen reunions també entre ERC i Junts per refer “la confiança” entre els partits que també continuen enrocats. L’entitat liderada per Dolors Feliu es va traslladar al Parlament i allà es va trobar amb els principals dirigents de Junts: l’ara suspesa presidenta del Parlament, Laura Borràs, el secretari general del partit, Jordi Turull, i el president del grup, Albert Batet. En representació de l’ANC hi eren la presidenta, Dolors Feliu, el vicepresident, Jordi Pessarodona, i el membre del secretariat nacional, Josep Lluís Rodríguez.

La trobada, però, no va donar els fruits esperats per l’ANC, tal com va assegurar a la sortida Feliu, que va mostrar la seva decepció: “No ens ha semblat que Junts vulgui apostar de manera decidida per la independència i per la nostra proposta”, va lamentar Feliu, referint-se a la petició d’aixecar la DUI durant el primer semestre del 2023. “Estan centrats a intentar tirar endavant el pla de legislatura d’acord amb el govern”, va puntualitzar la lider de l’ANC, que hi va afegir: “No ha estat un no tan rotund com el del president Pere Aragonès, tot i que diuen que sí que volen la independència però no posen res sobre la taula.” Finalment, la líder independentista va assegurar sentir-se encoratjada a continuar defensant la idea de fer una llista cívica per presentar-se a eleccions i que es decidirà en funció del debat de política general i de les manifestacions del primer d’octubre.

Junts, per la seva banda, va sortir de la reunió assegurant que havia traslladat a l’ANC que l’acord de legislatura és “compatible” amb “marcar un horitzó en el temps” per assolir la independència, en “coherència” amb el discurs d’Aragonès durant el debat d’investidura, quan va dir que es presentava per “culminar la independència”, tal com ha recordat Junts en el comunicat.

El partit insisteix a formalitzar una direcció estratègica que agrupi partits i entitats independentistes per definir un “horitzó compartit”, a més de potenciar la mobilització.

Setmana de reunions

La trobada d’ahir al Parlament va tenir lloc quan encara cuejava la reunió que hi va haver dimecres entre ERC i Junts per refer confiances i que es va allargar durant sis hores, sense que s’acostessin posicions. “No va ser una reunió de cortesia”, van dir fonts de Junts, que consideraven normal la manca d’acords de dimecres després de molt de temps sense abordar la consecució d’una unitat estratègica d’acció després de l’intent fallit a l’inici de legislatura.

En l’horitzó hi ha el debat de política general, que s’ha de celebrar del 27 al 30 de setembre, dates que Junts va fixar com a termini per tenir revisat i actualitzat l’acord de govern amb els republicans després de valorar que no s’estava complint.

Així, la reunió de dimecres va servir per posar sobre la taula totes les desavinences que arrosseguen les dues formacions fruit de les diferents estratègies que han d’exhibir per poder esgarrapar-se vots amb vista a les municipals tenint en compte que l’últim recompte al qual es van sotmetre, les autonòmiques del febrer del 2021, els va deixar gairebé empats amb un sol escó de diferència, que va permetre als republicans emportar-se la presidència de la Generalitat.

La consellera de Presidència, Laura Vilagrà (ERC), va assegurar que en la reunió del dia abans entre ERC i JxCat es va treballar per “reconstruir confiances i lleialtats”, sense les quals “serà difícil avançar” com a govern. Vilagrà no considera possible ara per ara una sortida de Junts del govern de coalició mentre que els juntaires ho veuen cada cop més possible si no es dona compliment als tres punts que van assenyalar de l’acord d’investidura: crear unitat estratègica, unitat al Congrés i una taula de diàleg en què s’avanci cap a la independència.

Vilagrà també es va referir a la reunió com una trobada “llarga, important i intensa” . “Sempre ens reunim, però aquestes setmanes de forma més intensa. Vam treballar per reconstruir confiances i lleialtats, per després abordar projectes o temes més importants i rellevants.” Junts espera trobar una inflexió d’ERC en el debat d’investidura. De moment, però, Aragonès no els dona gaire marge.

LES FRASES

Posar dates específiques no ajuda a avançar i pot generar frustració
Pere Aragonès
presidenta de l’ANC
A la reunió entre ERC i Junts, de sis hores, es va treballar per reconstruir confiances i lleialtats
Laura Vilagrà
consellera de presidència
L’acord de govern és compatible amb marcar un horitzó per culminar la independència
Comunicat de Junts
No ens sembla que Junts aposti de manera decidida per la independència i per la nostra proposta
Dolors Feliu
Presidenta de l’ANC


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Illa acusa ERC i Junts de governar “d’esquena als ajuntaments”

barcelona
Estats Units

Biden fa broma amb l’edat: “Sóc un adult competint contra un nen de 6 anys”

Barcelona
política

Crida dels comuns a frenar la dreta com a les generals del juliol passat

l’hospitalet del llobregat
política

Puigdemont avisa que la “divisió” de l’independentisme “ajudarà Illa a ser president”

barcelona
POLÍTICA

Per la CUP, el Baix Empordà és “una mena de parc temàtic turístic”

la bisbal d’empordà
política

ERC reivindica el seu esperit de resistència i lluita a Ginebra en un emotiu acte amb exiliats

barcelona
Regne Unit

Un diputat conservador i exministre de Sanitat es passa al Partit Laborista

Barcelona
Guerra a Europa

Un nou atac rus amb drons destrossa un hotel a Mikolàiv

Barcelona
política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona