Política

El Parlament aparca la reforma de les dietes dels diputats

Els partits no arriben a cap acord i continuaran sense tributar la part salarial que correspon a desplaçaments

La mesa decideix destituir quatre dels sis assessors que tenia la presidenta Borràs

Havia estat un compromís de la presidenta del Parlament, ara suspesa, Laura Borràs, a l’inici d’aquesta legislatura per fer complir un acord de mesa aprovat ja fa quatre anys. De moment, però, la mesura continuarà sense data de compliment.

L’objectiu era reformular el sou, del tot legal, que reben els parlamentaris de la majoria de cambres legislatives, concretament la part que correspon a indemnitzacions per desplaçaments i dietes, i que no està subjecta a l’IRPF, és a dir, no està sotmesa a tributació. L’objectiu de la llavors presidenta era regularitzar i adaptar el sou a criteris més racionals del segle XXI, però, després d’un any de discussió, els grups no han arribat a cap acord i s’ha decidit aparcar la reforma de les dietes.

Les quantitats que reben els diputats per aquest concepte van des dels 16.975 euros mensuals fins als 23.895 en funció de la distància en quilòmetres que ha de recórrer el diputat en funció del seu lloc de residència. Aquesta decisió ha comportat un canvi de direcció en l’elaboració del pressupost d’enguany del Parlament, concretament en el capítol dedicat a personal que s’havia reservat per si s’arribava a un acord polític que, finalment, no s’ha tancat.

Però ara, sense acord, es retorna als comptes d’anys anteriors de la cambra catalana en què per un acord de mesa es va establir una progressió mínima que és la que s’acabarà aplicant aquest any i una mínima part de la indemnització s’assignarà a la base fixa perquè pugui tributar.  Concretament, serà una mensualitat d’aquestes dietes, que correspon a entre els 1.400 i els 2.000 euros anuals, que passaran a ser part del sou dels diputats i per tant, també, passaran a pagar l’IRPF. 

Cessaments

La vicepresidenta Alba Vergés destituirà quatre dels sis assessors que tenia Borràs. Vergés ja havia avançat que es tractava d’una decisió política i complexa atesa l’excepcionalitat de la situació i finalment s’ha optat per mantenir en el Departament Francesc López, tècnic assessor, i Elvira Parès, responsable de gestió, que assessoraran i prepararan documentació i gestionaran les audiències i les representacions institucionals que hagin d’assumir els membres de la mesa en absència de Borràs. El Parlament està elaborant el pressupost del 2023, que enguany és de 66,9 milions d’euros, un 2,13% més que l’anterior. Un augment que es destina a apujar salaris dels treballadors (no dels diputats) i a la despesa dels subministraments de gas i electricitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona

ERC diu que és l’única que treballa per la llibertat de Catalunya i la millora de la gent

girona

Vergés: “Amb el lideratge de Puigdemont recuperarem el bon govern”

girona
estats units

Més universitaris detinguts a Los Angeles en protestes propalestines

barcelona