El prefecte porta l’Ajuntament d’Elna davant de la justícia per permetre debatre als plens en català
L’alcalde afirma que si el tribunal els dona la raó pot obrir la porta a que altres poblacions ho facin
Elna es va convertir el mes d’abril passat en el primer municipi nordcatalà a adoptar la decisió de permetre debatre als plens en català. L’Ajuntament va aprovar –amb el vot en contra dels cinc regidors de dretes de l’oposició- canviar el punt 19 del reglament intern del consistori per permetre intervenir a les sessions en català.
La mesura, avalada per una jurista, havia de permetre que els regidors que es vulguin expressar en aquesta llengua ho puguin fer sempre que després es tradueixi al francès per facilitar la comprensió de tothom i que, en el cas que es facin actes escrites en català, la traducció al francès “destaqués” per damunt del català.
La decisió es va prendre arran d’un episodi al ple en què dos regidors van abandonar la sessió quan el tinent d’alcalde, Pere Manzanares, va intervenir en català.
Poc després d’aprovar el canvi, el prefecte dels Pirineus Orientals es va adreçar per carta a l’alcalde demanant-li que fes marxa enrere i retirés la modificació. Garcia explica que els van exposar els seus arguments i els van comunicar que es mantenien ferms perquè, jurídicament, la decisió era correcta.
Ara, el prefecte ha decidir posar-ho en mans de la justícia. A l’escrit que ha fet arribar al Tribunal Administratiu de Montepellier, el prefecte demana que s’anul·li la modificació del reglament perquè considera que el consistori d’Elna es va excedir en les seves funcions i que és “il·legal”.
L’argumentació del prefecte gira entorn de la premissa que l’única llengua oficial de la república francesa és el francès i que, des del punt de vista constitucional, la utilització d’una llengua “regional en el si d’una assemblea deliberativa no sembla que estigui fonamentada”.