Política

Rússia promet protecció total a les zones annexades

Els EUA avisen Moscou de “conseqüències catastròfiques” si recorre a les armes nuclears a Ucraïna

Kíiv insta els russos a oposar-se a la mobilització militar

Els EUA i els seus aliats actuaran “decisivament” si Rússia utilitza armes nuclears a Ucraïna, va advertir ahir al president rus, Vladímir Putin, l’assessor de seguretat nacional de la Casa Blanca, Jake Sullivan, en una entrevista a la CBS News, durant la qual va dir que cal “prendre’s molt seriosament” el possible ús d’armes nuclears per primer cop des de la Segona Guerra Mundial.

“Hem comunicat directament, en privat, a nivells molt alts al Kremlin, que qualsevol ús d’armes nuclears tindrà conseqüències catastròfiques per a Rússia, que els EUA i els nostres aliats contestarem de manera decisiva”, va assegurar. En un discurs dimecres passat, Putin va citar les “armes del futur” per advertir l’OTAN que Rússia disposa d’un arsenal nuclear que li permet contrarestar qualsevol amenaça occidental.

Una amenaça que el ministre d’Afers Estrangers rus, Sergei Lavrov, va reiterar dissabte a Nova York, on assisteix a l’Assemblea de l’ONU. El cap de la diplomàcia russa va amenaçar de fer servir l’armament atòmic per defensar els territoris ucraïnesos annexionats o en procés d’annexió –Crimea, Donetsk, Lugansk, Kherson i Zaporíjia. “La totalitat del territori de la Federació Russa segons està recollit a la Constitució està sota la protecció de l’Estat”, va afirmar Lavrov, que va afegir en resposta a una pregunta sobre si s’aplica la doctrina nuclear a les regions que s’adhereixin a la federació, que “totes les lleis, les doctrines, els conceptes i les estratègies de la Federació Russa s’apliquen a la integritat del territori”.

Dos mil detinguts

Els referèndums als territoris ucraïnesos ocupats de Donetsk, Lugansk, Kherson i Zaporíjia continuaven ahir. D’altra banda, les protestes contra l’ordre de mobilització van continuar ahir al Daguestan. Dissabte hi va haver marxes en 33 ciutats russes, amb dos mil detinguts, segons el grup independent OVD-Info. La mobilització no només ha derivat en protestes als carrers. La seva caòtica gestió també ha suscitat crítiques dins del nucli dur de Putin. Les autoritats s’han compromès a corregir els errors després que persones malaltes o d’avançada edat hagin estat cridades a files. Sota una mobilització parcial, Putin va dir que només s’aplicaria a persones amb habilitats o experiència militar.

El líder ucraïnès, Volodímir Zelenski, ha aprofitat el descontentament social per instar els russos a oposar-se a la mobilització i ha promès als desertors un tracte que respecti les convencions internacionals. Zelenski es va dirigir als russos en la seva llengua per dir-los que “les autoritats russes són conscients que els estan enviant a la mort”.

Berlín vol que es veti ocupar càrrecs en empreses russes

El govern alemany va proposar ahir que en les noves sancions a Rússia es prohibeixi acceptar càrrecs en empreses estatals russes, segons va informar el diari Süddeutsche Zeitung. El cas més famós és el de l’excanceller Gerhard Schröder, molt criticat pels seus vincles amb Putin.

Continuen les cues per marxar de Rússia

Molts ciutadans russos continuen marxant del país després de l’ordre de mobilització militar del Kremlin. Els passos fronterers per entrar a Finlàndia van continuar ahir registrant molt trànsit. També es van registrar llargues cues al punt fronterer entre Rússia i Mongòlia.

La premsa basca demana un judici just per a González

Els directors de set diaris bascos han firmat un text per denunciar la situació del periodista Pablo González, empresonat a Polònia des de fa mig any sota l’acusació de ser un espia rus. En la nota, exigeixen respecte als drets humans i reclamen garanties processals per al periodista.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona