Política

iran

L’ONU demana a l’Iran respecte a les manifestacions pacífiques i mals drets de les dones

El règim intenta silenciar les protestes als carrers per la mort en una comissaria de la jove Mahsa Amini, de 22 anys, per portar mal posat el mocador sobre el cap

El secretari general de l’ONU, António Guterres, ha mostrat aquest dilluns la seva “preocupació per l’ús excessiu de la força per a dispersar les protestes pacífiques” a l’Iran, al mateix temps que va cridar a respectar els drets de les dones iranianes.

En la seva roda de premsa diària, el portaveu de la Secretaria Farhan Haq va dir a més que les autoritats iranianes han de “respectar els drets de llibertat d’expressió, reunió pacífica i associació”, en referència a unes protestes que se succeeixen des de fa deu dies i que segons el govern s’han saldat amb 41 morts.

Haq no va confirmar de manera independent aquesta i una altra xifra de morts o de detinguts, però va demanar a les forces de seguretat iranianes que exerceixin la contenció i “no usin la força desproporcionadament”.

A continuació, va assenyalar que la policia i les autoritats iranianes han de “respectar els drets de les dones i eliminar tota forma de discriminació contra dones i nenes (...) d’acord amb estàndards internacionals”.

Encara que no va ser esmentat en la roda de premsa, l’espurna que va prendre la flama de les protestes va ser la detenció el passat dia 13 i posterior mort en una comissaria de Mahsa Amini, de 22 anys, per portar mal posat el mocador sobre el cap, obligatori en tot espai públic a l’Iran per a tota dona que hagi superat la pubertat.

Dijous passat, el president iranià Ebrahim Raisi, de visita a Nova York per a intervenir en l’Assemblea General de l’ONU, no va poder esquivar la qüestió de les protestes i va dir en roda de premsa que les expressions de descontentament eren una cosa “normal”, però no havien de ser confoses amb el “vandalisme”.

Les protestes són les més greus que sacsegen l’Iran en els últims anys, i les imatges de les manifestacions han fet la volta al món malgrat les restriccions sobre internet imposades pel govern amb l’aparent fi precisament d’ocultar l’amplitud del descontentament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona